Mitä tehdä Pohjanmaalla – viisi helmeä, jotka sinunkin kannattaa löytää

Mitä tehdä Pohjanmaalla – viisi helmeä, jotka sinunkin kannattaa löytää

julkaistu , päivitetty

Pohjanmaa ei ole pelkkää laakeaa peltoa silmänkantamattomiin, vaikka se siltä saattaisi alkuun vaikuttaa. Kokosimme esittelyyn viisi upeaa ja kenties vähemmän tunnettua kohdetta!

 • Maakalla, Kalajoki

  1. Maakalla, Kalajoki

  Noin 18 kilometriä Kalajoen edustalta Perämeressä sijaitsee Maakalla. Pieni saari kätkee sisäänsä paljon mielenkiintoista historiaa.

  Ruotsin kuninkaan 1780-luvulla saarelle luovuttama itsehallinto on edelleen voimassa ja päätäntävaltaa toteuttuu vuosittain kokoontuva karikokous. Saaren keskellä sijaitsee 1700-luvulla rakennettu puinen kirkko. Saari on ollut tunnettu kalastajien tukikohtana, mutta nykypäivänä kalastajia on enää muutamia. 

  Saaren karu luonto luo ainutlaatuista tunnelmaa ja hyvänä päivänä voit ostaa tuoretta juuri savustettua kalaa suoraan kalastajalta. Maakallaan liikennöi tilausristeilyjä tekevä Kiira-laiva. Myös kaljaasi Ansio purjehtii hyvällä säällä perille. Matka Ansiolla on pidempi, mutta varmasti ikimuistoinen.

 • Pietarsaaren puutalot

  2. Skata, Pietarsaari

  Pietarsaaren vanha puukaupunginosa Skata saattaa olla monelle tuntematon paikka. Se saattaa johtua siitä, ettei Skatassa ole juurikaan matkailijoille suunnattuja palveluita tai kahviloita. Joka tapauksessa yksi Suomen suurimmista puutalokaupunginosista ansaitsee tulla mainituksi hienona nähtävyytenä!

  Aluetta asutettiin ensimmäistä kertaa 1730-luvulla, jolloin asukkaita olivat lähinnä merimiehet ja heidän perheensä. Myöhemmin Skatasta tuli työväen asuinalue. Skatalla kannattaa suorittaa kiertokävely ihastuttavien puutalojen keskellä. Reitistä lisää täältä.

 • 3. Rokua Geopark

  Kauniissa Oulujokilaakson, Rokuan ja Oulujärven maisemissa retkeilijä pääsee nauttimaan huikeista luontoelämyksistä.

  Rokua Geopark valittiin ensimmäiseksi UNESCO Global Geopark -statuksen saaneeksi matkailualueeksi Suomessa. Statuksen saavat ainoastaan ympäristöt, joilla on uniikki geologinen ympäristö. Yli 1 300 neliökilometrin suuruinen Geopark alkaa Oulun läheltä Muhokselta ja päättyy 90 kilometrin päähän Oulunjärvelle. 

  Monipuolinen reitistö takaa hienon kokemuksen kauniissa Suomen luonnossa. Retkeilijän on myös mahdollista saada maksullista opastusta alueella liikkumiseen muun muassa retkioppaiden avulla.

 • 4. Raahen saaristo

  Tiesitkö, että myös Raahen edustalla on hieno saaristoalue? Noin 50 pienestä saaresta ja luodosta koostuva Raahen saaristo on oivallinen matkailukohde vieraillessasi Pohjanmaalla. Erilaiset risteily vievät sinut tutustumaan moniin saariin ja niiden erilaiseen luontoon ja historiaan. 

  Esimerkiksi voit viettää aurinkoisen kesäpäivän Taskun hiekkarannalla tai melontaretkellä lähisaaristossa. Sympaattinen Taskun saari on ainoastaan 410 metriä pitkä ja 240 metriä leveä. 

  Talvisin saaristoon voi tutustua jäitä pitkin muun muassa lumikenkäretken muodossa. Monessa saaressa on tarjolla retkeilijöille avoimia taukotupia, joissa voi levähtää ja nauttia retkieväitä.

  Omalla veneellä liikennöivät ovat myös tervetulleita vierailulle, saarien vieraslaiturien johdosta. 

 • Perhe Tankarissa

  5. Tankarin majakka

  Viimeinen esittelemämme kohde ei ehkä olekaan tuntemattomimmista päästä, mutta paikan olemassaolosta on silti hyvä muistuttaa sen ihastuttavuuden vuoksi.

  Tankarin majakka sijaitsee Kokkolan edustalla Perämeressä Tankarin saarella. Vuonna 1889 valmistunut majakka ohjaa nykypäivänä lähinnä huviveneilijöitä Kokkolan satamaan. 

  Majakan sisätiloihin pääsee tutustumaan kesäisin aina majakkapäivänä, joka sijoittuu tällä hetkellä jokaiseen keskiviikkoon kesäkuun alusta elokuun loppuun saakka. Majakkaan pääse tutustumaan vain oppaan kanssa.

  177-paikkainen M/S Jenny kuljettaa vierailijat Tankarille ja omalle veneellä liikkuvia palvelee saarella oleva vieraslaituri. 

 • Teksti: Rasmus Nikander

  Kuvat: Rasmus Nikander, Visit Kokkola, Pixabay/Reijo Telaranta

Katso myös

Aktiivivinkit Kalajoelle – tekemistä koko perheelle
Näe ja koe
artikkeli

Aktiivivinkit Kalajoelle – tekemistä koko perheelle

Välillä kaipaa aktiviteetteja ja sitä tietysti Kalajoelta löytyy koko perheelle sisällä taikka ulkona. Tässä artikkelissa hyviä vinkkejä toiminnannälkäisille!
Kesällä Kalajoelle – parhaat vinkit paikalliselta
Näe ja koe
artikkeli

Kesällä Kalajoelle – parhaat vinkit paikalliselta

Kalajoki on Pohjois-Pohjanmaan tunnettu kesänviettopaikka lukuisine palveluineen. Poimi paikallisen parhaat vinkit Kalajoen kesästä nauttimiseksi!
Suomen parhaat leirintäalueet lapsiperheille – 4 poimintaa meren ääreltä
Matkusta
artikkeli

Suomen parhaat leirintäalueet lapsiperheille – 4 poimintaa meren ääreltä

Pitkiä päiviä auringosta nauttien, kultaisina hehkuvia hiekkarantoja ja pulikointia koko perheen voimin – näistä rakentuu täydellinen kesälomapäivä! Tutustu Suomen parhaisiin leirintäalueisiin erityisesti lapsiperheiden näkökulmasta.  
Pohjolan rengastie: kahdeksan kohdetta, joissa voit sukeltaa kotimaiseen eksotiikkaan
Näe ja koe
artikkeli

Pohjolan rengastie: kahdeksan kohdetta, joissa voit sukeltaa kotimaiseen eksotiikkaan

Pohjolan rengastie on upea sukellus kotimaiseen eksotiikkaan tuntureilta avomerelle ja revontulien loisteeseen, jokimaisemista suomalaismetsiin, historiaa huokuvasta puukaupungista modernin kaupungin sykkeeseen.