Naantalin parhaat ulkoilureitit

Naantalin parhaat ulkoilureitit

julkaistu , päivitetty
 • 1. Haijaisten luontopolku

  Kivenheiton päässä Naantalin keskustasta, Luonnonmaan saaressa sijaitsee Haijaisten toimintakeskus. Luonnonrauhaa tarjoaa 3,5 kilometrin mittainen Silmu-luontopolku, joka lähtee toimintakeskuksen nurkalta.

  Luontopolulla kuljetaan metsäisissä sekä kallioisissa maisemissa. Saariston tunnelman voi aistia, vaikka lähelle merta ei tällä reitillä mennä. Reitiltä voi poiketa ihailemaan maisemia Nikulanvuoren näköalapaikalle.

  Luontopolun varresta löydät laavun ja puuceen. Lisäksi Haijaisten toimintakeskuksessa on luontopolun ohella pururata, frisbeegolf-rata sekä ulkokuntoiluvälineet.

  Lähtö reitille on osoitteesta Suutarintie 5, jossa on hyvin tilaa pysäköinnille sekä alueen kartta.

  Lue lisää: https://www.naantali.fi/fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/vuokrattavat-tilat-ja-liikuntapaikat/haijaisten-toimintakeskus

 • 2. Rantaraitti ja Rakkaudenpolku

  Naantalin Rantaraitti on ulkoilureiteistä urbaanein ja helposti muotoiltavissa omien tarpeiden mukaan. Reitti mukailee Naantalin rantaa Taimon rannasta lähtien aina vanhankaupungin reunamalle saakka. Tästä eteenpäin voit jatkaa kulkua vielä Rakkaudenpolkua pitkin, josta pääset ihailemaan mahtavia maisemia Kuparivuoren päältä.

  Rantaraitin vaikuttavin tekijä on koko matkan ajan säilyvä merinäköala. Matkan varrella on kolme eri uimarantaa, rantalentopallokenttiä, penkkejä ja kuntoportaat. Tähän ulkoiluun voit siis yhdistää halutessasi monenlaista aktiviteettia.

  Reitti ei ole ympyräreitti, joten retki kannattaa suunnitella etukäteen. Rantaraitti on yhteen suuntaan noin 3,5 kilometriä. Pysäköintimahdollisuuksia on tarjolla esimerkiksi Taimon rannassa, Naantalin Kylpylällä tai Kuparivuoren pysäköintialueella.

  Lue lisää: https://www.naantali.fi/fi/asuminen-ja-ymparisto/luonto-ja-ymparisto/ulkoilukohteet/polut-reitit-ja-ladut/rantaraitti

 • 3. Kultaranta Kuru

  Naantalista löytyy Haijaisten luontopolun lisäksi toinenkin kohde Luonnonmaan saarelta, nimittäin Kultaranta Kuru. Tämä Kultaranta Resortin alueella sijaitseva ulkoilualue tarjoaa hieman pidempää reittiä kuljettavaksi.

  Alueella on kaksi eri reittiä, Ketunlenkki ja Ilveskallion reitti. Voit siis valita kuljettavaksesi joko 4,5-kilometrisen tai 6-kilometrisen version.

  Ketunlenkin varrella voit pysähtyä Karpaloisen laavulla, jonne kävijän on otettava mukaan omat polttopuut. Molempien reittien varrella on yhteensä neljä taukopaikkaa ja polut ovat hyvin opastettuja.

  Ihanasta saaristoluonnostaan huolimatta kyseessä ei ole kovin tunnettu paikka. Alueella retkeillään mäntymetsän siimeksessä ja välillä nähdään suoalueita. Tämäkään reitti ei kulje meren välittömässä läheisyydessä, mutta merellisyyden voi silti tuntea.

  Pysäköinti tapahtuu noin puolen kilometrin päässä reitin aloituspisteeltä, Virventiellä. Naantalin keskustasta pääsee linja-autolla Rymättyläntien ja Kalliotien risteykseen, josta on kulku reitin aloitukselle.

  Lue lisää: https://kultarantaresort.fi/aktiviteetit/luontopolku/

 • 4. Luolalanjärven luontopolku

  Vain noin kilometrin päässä Naantalin keskustan bussipysäkeiltä sijaitsee Luolalanjärven luontopolku. Reitti kiertää urbaanissa ympäristössä melkein koko järven ympäri. Yhdessä kohdassa pääset ihastelemaan järveä veden pintaa viistävältä kävelysillalta.

  Luolalanjärven alue on tunnettu laajasta linnustostaan ja alueelta löytyykin kaksi lintutornia lintujen tarkkailuun. Lintutornit löytyvät osoitteista Järveläntie 4 ja Laidunpolku 33, näistä Järveläntien lintutorni on esteetön.

  Järveä kiertävän luontopolun pituus on noin kolme kilometriä. Reitin varrella on alueesta ja sen luonnosta kertovia tauluja. Myös alueen historiasta puhutaan, sillä Luolalanjärvellä on tärkeä rooli Naantalin muodostumisessa kylpyläkaupungiksi.

  Reitin voi aloittaa kahdesta eri pisteestä, joista lintutornitkin löytyvät. Molemmissa aloituspisteissä on parkkialueet. Naantalin keskustan bussipysäkeiltä on kilometrin matka Järveläntien aloituspisteelle.

  Lue lisää: https://www.naantali.fi/fi/asuminen-ja-ymparisto/luonto-ja-ymparisto/ulkoilukohteet/polut-reitit-ja-ladut/luolalanjarven

 • 5. Vaarjoen luontopolku

  Naantalin pohjoisosasta, neljän kilometrin päässä keskustasta, löytyy Naantalin uusin ulkoilureitti. Vaarjoen luontopolku sijaitsee pienikokoisen Vaarjoen rauhallisissa ranta- ja peltomaisemissa.

  Tästä retkestä voit mukauttaa itsellesi sopivan mittaisen, pisimmillään on mahdollista kulkea hieman reilu kolmen kilometrin pituinen lenkki. Reitin varressa on laavu, retkipöytiä eväiden syöntiin sekä huussi.

  Luontopolulle voi lähteä kahdesta eri pisteestä, joko Soinistentie 260 kohdalta tai Asemiehentien päästä. Molemmilla lähtöpaikoilla on pysäköintitilaa ja infotaulut karttoineen. Paikan päälle pääsee myös Naantalin keskustasta busseilla.

  Lue lisää: https://www.naantali.fi/fi/asuminen-ja-ymparisto/luonto-ja-ymparisto/ulkoilukohteet/polut-reitit-ja-ladut/vaarjoen-luontopolku 

  Teksti: Charlotta Jaatinen

  Kuva: Visit Naantali, Tapani Teittinen

Katso myös