Oppaita Suomen luontoon – lukuvinkit retkeilijöille vauvasta vaariin

Oppaita Suomen luontoon – lukuvinkit retkeilijöille vauvasta vaariin

julkaistu , päivitetty
 • Vaellusvarusteet, Ossi Määttä

  Vaellusvarusteet

  Retkeilytoimittaja ja kirjailija Ossi Määtän kirjoittama Vaellusvarusteet-opas kokoaa nimensä mukaisesti yhteen kaiken koskien retkeily- ja vaellusvarusteita. Uutuuskirja perkaa läpi kaikki retkeilijän varusteet eri olosuhteissa ja tilanteissa. 

  Aiemmin kevytretkeilystä kirjan kirjoittanut Määttä halusi tehdä kattavamman oppaan retkeilyvarusteista. Määttä on kokenut vaeltaja, jonka lisäksi kirjan sisällössä on kuunneltu muitakin kokeneita vaeltajia. Kuten sanottua, opas on hyvin kattava ja retkeilyvinkit ovat hyvin perusteltuja. Kirjasta huokuu kirjoittajan kiinnostuneisuus aihetta kohtaan. Teos on jaoteltu helposti luettaviin aihepiireihin, ja se on helppolukuinen. Infopaketin lukemisen päätteeksi lukija voi hyödyntää muun muassa kirjassa olevia valmiita varustelistoja omia reissuja varten.

  Visuaalinen puoli on myös oivallisesti toteutettu kirjan kansikuvasta lähtien. Hieno ja informatiivinen kuvitus rytmittää hyvin tekstiä. Kirjaa voi ehdottomasti suositella kaikille retkeilystä kiinnostuneille, olit sitten vielä ummikko tai kokeneempikin retkeilijä. Ei muuta kuin vaellusvarusteet kuntoon ja reissuun!

 • Suomen lasten saariseikkailu, Raili Mikkanen, Sirkku Linnea

  Suomen lasten saariseikkailu

  Kirjailija Raili Mikkasen ja kuvittaja Sirkku Linnean yhdessä tekemä Suomen lasten saariseikkailu esittelee Suomen saaria mukaansatempaavalla tavalla. Kirjassa tutustutaan tarkemmin kymmeneen saareen tarinoiden ja kuvien avulla. 

  Kirjan kymmenen saarikohdetta on valittu Suomen 178 947 saaren joukosta. Jokaiseen esiteltyyn saareen on mahdollista tehdä retki ilman omaa venettä. Jokaiseen esittelyyn sisältyy perustietoa saaresta, esimerkkejä mahdollisista aktiviteeteista ja saareen liittyvä satu.

  Tieto- ja satukirjamaisia piirteitä yhdistelevä teos on kauniisti kuvitettu tarinoita mukaillen. Teksti on sujuvaa ja helppolukuista, joten kirja sopii aikuisen kanssa luettavaksi, toki taitavampi lukija pärjää sen kanssa hyvin yksinkin.

 • Suomen luonto 2100 - Tutkimusretki tulevaisuuteen, Kerttu Kotakorpi

  Suomen luonto 2100 – tutkimusretki tulevaisuuteen

  Meteorologi Kerttu Kotakorven kirja Suomen luonto 2100 maalaa tutkimustiedolla muodostettua käsitystä siitä, millainen Suomen luonto voisi olla vuonna vajaan 80 vuoden päästä. Väistämättä tuleva ilmastonmuutos muuttaa elämää monin tavoin ja Kotakorpi esittelee konkreettisia esimerkkejä tulevista vaikutuksista.

  Ennen varsinaiseen asiaan menemistä, tutustutaan lähtötilanteeseen, yleiseen tilanteeseen meillä ja maailmalla. Lukemisen sujuvoittamiseksi Kotakorpi on kerännyt lukijalle pienen termistön ilmastoon ja luontoon liittyviä termejä. Aikamatka käy läpi vuodenajat, joiden muutosta voi jo nykyiselläänkin huomata.

  Asialtaan painava kirja on kädessä kevyt ja sopivan kokoinen otettavaksi mukaan lukuretkelle. Kirja on visuaalisesti melko pelkistetty lukuunottamatta muutamia havainnekuvia ja kaavioita. Asian käsittely vuodenaikojen ja lukijaa tunnelmaan virittävien tilannekuvausten kanssa kirja houkuttaa ja koukuttaa lukemaan tulevaisuuden luonnosta.

 • Suomalainen järvikirja, Matti Leppäranta, Lauri Arvola, Timo Huttula

  Suomalainen järvikirja

  Professorien Matti Leppärannan, Lauri Arvolan ja Timo Huttulan yhdessä kirjoittama Suomalainen järvikirja on perinteinen tietokirja järvistä. Professorit päätyivät kirjoittamaan kirjan huomattuaan, että ainuttakaan yleistä suomenkielistä tietokirjaa järvistä ei ole kirjoitettu sitten 1950-luvun.

  Tietokirjojen tapaan kirjassa käsitellään Suomen järvien historiaa ja nykyisyyttä yleisesti ennen syvemmälle sukeltamista. Vesistöjen hyötykäyttö, järvien eläimistö, järvien erilaiset liikkeet ja ihmisten ekologiset vaikutukset vesistöihin esitellään kattavasti. Lopussa otetaan katsaus järvien tulevaisuuteen ja muistutetaan niiden tulevaisuuden olevan meidän käsissämme.

  Jykevä ja hieman painavakin kirja on tukeva paketti monipuolista tietoa. Ulkoasultaan kaunis teos on sopiva yhdistelmä tekstiä ja havainnollistavia kuvia. Suomalainen järvikirja on tietoteos, joka sopii kaikille aiheesta kiinnostuneille ja perusteellista tietoa hakeville.

 • Teksti: Rasmus Nikander, Charlotta Jaatinen

  Kuvat: Rasmus Nikander, Charlotta Jaatinen

Katso myös