Tiedätkö, mistä löytyy Suomen ja koko maailman puhtain ilma? 10 lomatärppiä Muonioon!

Kahdeksan vuodenajan Muonio on Tunturi-Lappia upeimmillaan. Pohjoisen maaginen luonto vangitsee sielun ja rentouttaa ruumiin.

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty

Yhteistyössä: Discover Muonio

Muonion Sammaltunturin ilma on koko maailman puhtainta

Lapin luonnon maaginen vaikutus on tunnettu kautta vuosien. Sielu lepää ja koko keho rentoutuu, kun ympärillä on hiljaisuus, puhdas luonto ja tilaa hengittää. Tiesitkö, että Muonion ilma on tutkitusti maailman puhtainta?

Maailman terveysjärjestön WHO:n yli kolmentuhannen mittauspisteen vertailuaineisto nostaa Pallaksen Sammaltunturin yhdeksi koko maailman puhtaimmista paikoista. Alle 10 mikrometrin hiukkasia on siellä vain 4 mikrogrammaa kuutiometrissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tämä ei kuitenkaan ole Muonion ainoa valtti – kokosimme kymmenen tärppiä upeisiin pohjoisen maisemiin!

1. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on Suomen suosituin

Muoniota ympäröi Suomen suosituin kansallispuisto, Pallas-Yllästunturin kansallispuisto. Vuonna 1938 perustettu kansallispuisto tarjoaa Tunturi-Lapin parasta antia monipuolisine retkeilyreitteineen ja tunnelmallisine nuotiopaikkoineen.

Täällä näkee kauas. Taivaskero (809 m) on kansallispuiston tuntureista korkein, ja sen päälle voi kiivetä vuodenajasta riippumatta. Taivaskeron huipulla komeilee muistokivi vuoden 1952 olympialaisista. Tunturilla sytytettiin ”varjotuli” keskiyön auringosta ja se juoksutettiin läpi Suomen.

Kaikkiaan Muoniossa on yli kaksikymmentä tunturia ja keroa. Yhdessä suurten järvialueiden kanssa ne luovat upean kansallismaiseman, jossa suomalainen sielu voi hyvin.

Muonio

2. Lapin luonnossa voit liikkua ympäri vuoden

Hiihtokausi alkaa Muoniossa jo lokakuun puolivälissä. Jos luonto ei vielä silloin anna aitoa lunta, Oloksella sijaitsevaa ensilumen latua autetaan keinotekoisella lumetuksella – suksille pääset siis joka tapauksessa. Ensilumi sataa vuosittain viimeistään lokakuun lopussa ja lumikausi jatkuu toukokuun alkuun saakka.

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston laduista pidetään hyvä huolta läpi koko kauden. Erityisesti kevättalvella hanget ovat upeat. Yli 200-kilometrinen latuverkosto tarjoaa vaihtoehtoja kaiken tasoisille aloittelijoista konkareihin. Myös ammattilaiset harjoittelevat täällä mielellään lumivarmuuden vuoksi. Tutustu Muonion latukarttaan.

Lumettomalla kaudella kansallispuiston maisemat ovat koettavissa retkeillen eri pituisilla vaelluksilla muutaman tunnin lenkeistä useamman viikon eräilyyn. Kesä on suosituin vaellusajankohta, mutta seutu on edukseen myös syksyisin. Silloin hyttyset ovat poissa ja luonto on värikkäimmillään. Tutustu Muonion retkeilykarttaan ja kierrä vaikkapa legendaarinen Taivaskeron kierros.

Talvi Muoniossa

3. Herkuttele lähiruoalla, joka on taatusti puhdasta

Jos ilma on maailman puhtainta, niin on väistämättä koko ympäröivä luontokin. Muonion metsistä ja soilta kerätään monenlaisia herkullisia vitamiinipommeja: hillaa, puolukkaa, karpaloa ja tietenkin myös mustikkaa sekä sieniä herkkutateista kantarelleihin.

Myös villiyrtit kuten nokkonen, kuusenkerkkä, maitohorsma, maarianheinä ja väinönputki kasvavat täällä yöttömän yön voimin. Yksi paikallisista erikoisuuksista on Lapin puikulaperuna, joka on saanut ensimmäisenä suomalaistuotteena EU:n myöntämän SAN-alkuperäisnimisuojan.

Ahti antaa Muoniossa villilohta ja harjusta, ja paikalliselle ruokataloudelle poro sekä riista ovat tietenkin aina olleet tärkeitä raaka-aineita. Muista maistaa mettäkakkoa, paikallista leivonnaista!

Lapin herkkuja Muoniossa

4. Moottorikelkka on muoniolaisten arkea

Matkailijalle moottorikelkka on kenties eksoottinen menopeli, mutta paikallisille se on tärkeä osa arkea. Muoniossa on eniten moottorikelkkoja asukasta kohden koko Suomessa.

Pitkä ja luminen talvi ja hyvä reittiverkosto mahdollistavat moottorikelkalla liikkumisen koko pitkän lumikauden ajan. Tutustu Muonion moottorikelkkareitteihin.

5. Nauti väriloistosta ympäri vuoden

Muonion täyttää aistit väreillä ympäri vuoden. Talveen kuuluvat tietenkin valkeat hanget ja taivaalla leimuavat revontulet. Kesällä nautitaan vihreän sävyistä ja syksy kultaa maiseman ruskan kirjoon. Auringonlaskut ja -nousut ovat upeita kaikkina vuodenaikoina.

Keskiyön aurinko paistaa Muoniossa toukokuun lopulta aina heinäkuun puoliväliin saakka. Kaamosaika alkaa joulukuun alusta ja kestää tammikuun alkuun.

Revontulia alkaa näkyä jo elokuun iltojen pimetessä. Muonion sijainti 69. leveyspiirillä, suoraan magneettisia napoja kiertävän revontuliovaalin alla tekee alueesta erityisen suotuisan revontulien katseluun. Kauden aikana revontulia on mahdollista nähdä vähintään joka toinen ilta.

6. Pulahda puhtaaseen veteen

Päivän päätteeksi on rentouttavaa pulahtaa puhtaaseen järveen ja nauttia saunan lämmöstä. Myös tämän voit tehdä ympäri vuoden. Avannossa jos jossain keho rentoutuu ja aistit aukeavat.

Muonion järviä ovat muun muassa Jerisjärvi, Särkijärvi, Äkäsjärvi, Vuontisjärvi, Kangosjärvi, Liepimäjärvi, Torasjärvi, Utkujärvi, Könkäsenjärvi, Olosjärvi, Kaarantojärvi, Kätkäjärvi ja Muonionjärvi. Vuokraa rantamökki ja nauti luonnonrauhasta, yksityisyydestä ja puhtaista uintivesistä.

Kalansaalista Muoniossa

7. Kalasta Euroopan pisimmällä vapaasti virtaavalla lohijoella

Muoniossa on paitsi yli 200 järveä, myös maineikkaita kalastusjokia. Muonionjoki on Euroopan pisin vapaasti virtaava lohijoki. Sen pituus on 230 kilometriä. Putouskorkeutta matkalla on kaikkiaan 205 metriä.

Muonion kalaisista vesistä nousee meri- ja järvilohta, harjusta, taimenta, siikaa, muikkua, haukea, ahventa, madetta ja särkeä. Kun talvi tulee ja kalavedet jäätyvät, on aika pukeutua lämpimästi ja tarttua pilkkiin.

8. Tahdotko tavata poroja?

Paliskunnan alueella elää noin 6 000 poroa. Ihmisasukkaita Muonion kunnan alueella on sen sijaan noin 2 300.

Tämä luku puhuu puolestaan: jos pohjoisen sarvipäät kiehtovat, voit olla jokseenkin varma tapaavasi niitä matkallasi Muoniossa. Voit myös hypätä porovaljakon kyytiin unohtumattomalle, kiireettömälle talviajelulle villissä erämaassa.

Kahdeksan vuodenajan Muonio on Tunturi-Lappia upeimmillaan.

9. Huskyt kuuluvat pohjoiseen

Kuudentuhannen poron lisäksi Muoniossa elää yli tuhat husky-koiraa. Huskyt ovat arktisen ilmaston eläimiä, joihin moni matkailija pääsee tutustumaan huskysafarin muodossa.

Huskyjen pitäminen on monelle elämäntapa, ja hyvin tyypillinen muoniolainen lemmikki on safarityöstä leppoisasti eläköitynyt husky, joka on saanut virkauransa jälkeen hyvän kodin paikallisesta perheestä.

Huskysafari Muoniossa

10. Lapissa vuodenaikoja on enemmän

Tiesitkö, että vuodenaikoja on kahdeksan? Lapissa vuosi jäsennetään neljän sijaan kahdeksaan jaksoon.

Vuosi alkaa pakkastalvella, jota seuraavat hankikantokevät, jäidenlähtökevät, keskiyönaurinko, sadonkorjuu, ruska, ensilumi ja joulukaamos. Mikä näistä olisi sinulle mieluisin aika matkustaa Muonioon?

>> Lue lisää Muonion matkailumahdollisuuksista ja suunnittele oma lomasi!

Lähde: Discover Muonio

Kuvat: Discover Muonio / Oscar Manguy, Allaboutlapland, Koutakuva / Pauli Hänninen

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.