Ulkoilijan upea Saimaa – seitsemän tapaa nauttia luonnosta Juvalla
Pyöräillen, retkeillen, meloen… vai hevosen selästä maisemia ihaillen? Mikä on sinun tapasi nauttia suomalaisen luonnon upeasta annista? Juva tarjoaa ulkoilmaihmiselle paljon kiinnostavaa tekemistä ja ennen kaikkea puhdasta luontoa ja hienoja maisemia.
Yhteistyössä: Visit Juva
1. Maaseudun kauneus pääsee pyöräillessä oikeuksiinsa
Monet Juvan ulkoilureiteistä sopivat erityisen hyvin pyöräillen tutustuttaviksi. Reitit kulkevat pääosin päällystettyjä tieosuuksia pitkin, mutta osa reiteistä kulkee myös maastossa. Näyttävien maisemien lisäksi voit nauttia paikallisista palveluista: alueen kahvilat, museot, ravintolat ja uimarannat ovat kaikki käytössäsi. Evästaukoja varten on tarjolla useita laavuja ja kotia.
Visit Juvan matkailusivustolle pian päivittyvät pyöräilijän reittikartat näyttävät etäisyydet ja matkan varrelle osuvat kohteet. Reittisuunnittelu on helppoa, kun voit helposti valita mitä haluat nähdä ja kokea. Pyöräilyreitit on merkitty teemoittain selkeillä värikoodeilla. Visit Juvan sivuilta löydät lisäksi matkailukartat-osion, johon on koottu myös paljon muuta tietoja Juvan poluista, laavuista ja retkeilyreiteistä. Esimerkiksi OravaPyöräily-reitit ovat mainio tapa tutustua alueen luontoon ja kulttuuriin. Karttaan voi tutustua täällä, minkä lisäksi se on saatavilla matkailuneuvonnasta ja esitetelineistä kautta Juvan.
2. Luontoa ja kulttuurihistoriaa Gottlundin kierroksella ja Juvan kulttuuripolulla
Kansanperinnettä alueelta keränneen Kaarle Akseli Gottlundin (1796-1875) mukaan nimetty kierros alkaa Partalan kuninkaankartanolta. Kiinnostavan reitin historialliseen antiin kuuluu muun muassa Huttulan kappalaisenpappila. Reitin varrella voit poiketa katsomaan Gottlundin tupaa ja vanhaa tuulimyllyä. Partalan kuninkaankartanon alueella voit ihmetellä Tryffelikeskuksen tryffeliviljelmiä. Kahdeksan kilometrin mittainen reitti on merkitty Juvan vaakunassa esiintyvin apilatunnuksin.
Kattavan kuvan juvalaisesta kulttuuriperinnöstä saa kulttuuripolulla, jonka on tuottanut Juvan käsityöläiset ry. Opasteilla merkitty kulttuuripolku kulkee Juvan keskustan ja Partalan kuninkaankartanon välillä. Polku lähtee Juvan kirkolta, kulkee Juvantietä pitkin Hilduriin ja jatkaa siitä Gottlundin kierroksen kulkua myötäillen Partalan alueelle saakka.
3. Hiidenmaan polkureitti sopii vaativaankin makuun
Juvan Hiidenmaalla ja Mikkelin Neitvuoren ympäristössä risteilevien reittien yhteispituus on kymmeniä kilometrejä. Hiidenmaan polkureitillä riittää tahdistasi riippuen nähtävää pidemmäksikin aikaa. Retkimaisemista voi nauttia vähän kerrallaan tai laajentaa reittiä oman jaksamisen ja kiinnostuksen mukaan. Reitille voi lähteä Mikkelistä Neitvuoren alueelta ja Hiidenmaan poluille Juvan Siikakoskelta.
Polkureitin erikoisuuksiin kuuluu Enkelinpesä, joka on yksi Juvan Saimaa Geopark -kohteista. Enkelinpesä on jääkauden ajoilta oleva siirtolohkare, jonka yhteyteen on muodostunut lippaluola. Sen on sanottu antaneen suojaa vainoajilta isonvihan aikaan. Metrin korkeudella luolassa on erikoisia punaisia jälkiä, joiden uskotaan esittävän ihmistä. Enkelinpesän yhteydessä on nuotiopaikka ja penkkejä kalliolipan alla. Täällä voit levähtää ja pohtia millaista elämä oli kauan sitten.
4. Lintubongarin kohteet Juvalla
Kiikarit mukaan ja ylös lintutorniin! Muun muassa Heponiemen kärjestä Jukajärven rannalta löytyy mainio paikka lintujen bongailuun. Auton voi jättää Tuomaantien parkkipaikalle, josta kävelymatkaa polkua pitkin on noin 700 metriä.
Toinen hyvä kohde on Iso-Huppion keidassuolla sijaitseva lintutorni. Paikka on luonnonsuojelualueella ja pelkästään suolla käyskentely on kokemus itsessään. Iso-Huppiolla sanotaan pesivän jopa sata lintulajia. Joukkoon kuuluvat muun muassa kurki, suopöllö ja kalasääski. Onnekas saattaa tavata alueella myös ilveksen tai saukon.
5. Sarkaslammen georeitillä näet kalliomaalauksia ja kvartsilouhoksen
Yksi Juvan geokohteista on etelä-Juvalla sijaitseva Luonterin Natura-alueeseen kuuluva Sarkaslampi. Jylhissä järvimaisemissa kiertävä reitti pitää sisällään kolme muinaismuistokohdetta. Reitin varrella voit tutustua esihistorialliseen kvartsilouhokseen ja kahteen kalliomaalaukseen.
Tunnetumpi maalauksista on Juvan hirvi. Toisessa maalauksessa on vene. Venemaalausta saa hieman etsiä, mutta se löytyy Sarkaslammen eteläpäädystä. Sarkaslammen georeitti on jyrkkine nousuineen vaativa, eikä se sovellu liikuntarajoitteisille tai pienille lapsille. Juvan kaikkiin Saimaa Geopark -kohteisiin voit tutustua tästä.
6. Oravareitti kuljetaan meloen
Juvan ja Sulkavan välinen Oravareitti on vesiluontopolku, joka soveltuu perheille. Korkeuserojen vuoksi reitin voi meloa vain yhteen suuntaan, Juvalta Sulkavalle päin. Reitin kokonaispituus on huikeat 57 kilometriä. Reitin varrelle osuu yhdeksän koskea, joista suurin osa helppoja. Matkan varrelle jää levähdyspaikkoja, joissa voi hengähtää ja nauttia eväistä. Paikallisesta välinevuokraamosta voit vuokrata kanoottien lisäksi myös soutu- ja moottoriveneet, polkupyörät ja SUP-laudat. Melontareitille järjestetään myös ohjattuja retkiä.
Lue lisää: Oravareitti vie Järvi-Suomen sydämeen – kesän upeimmat hetket koetaan meloen
7. Luontoon voi tutustua myös ratsain
Juva on perinteisesti tunnettu hevospitäjä, ja tietenkin myös matkailijat pääsevät halutessaan nauttimaan luonnosta hevosten kanssa. Maastoratsastus antaa aivan uuden perspektiivin tuttuunkin maisemaan. Ratsastajien palveluita Juvalla tarjoavat Farmilan tila ja Vehmaan hevostallit, joiden tarjonta vierailijoille on monipuolinen.
Kuvat: Visit Juva