Kuusamon ravintolat – 10 vinkkiä
Kuusamon ravintoloissa voit nauttia maailmanluokan makuja, kolmen ruokalajin lounaan metsässä ja pian myös illallisen tunturin huipulla.
Kuusamo on suosittu ulkoilu- ja luontokohde, joka tarjoaa myös ruokamatkailijalle monia helmiä. Tutustu ja koe itse, miten pohjoisen luonto ja gastronomia luovat unohtumattoman makumatkan.
1. Villiruokajuhlat: Makumatka luonnon antimiin
Kuusamon syyskuiset villiruokajuhlat ovat portti hyperlokaalin ruoan maailmaan. Kuusamon ja Taivalkosken villiruokakeittiö, jonka pohjalle Villiruokajuhlat rakentuvat, nojaa paikallisuuteen, perinteisiin työtapoihin, omaleimaisuuteen ja rohkeuteen. Ruoka valmistetaan luonnossa vapaasti kasvaneista, puhtaista raaka-aineista. Paikallisyrittäjät esittelevät luomuksiaan viiden euron “tasting-annoksina”.
2. Illallinen tunturin huipulla: Uusi saunaravintola.
Rukalle Saaruan huipulle joulukuussa avautuva uusi saunaravintola lupaa hulppeasti viedä ruokamatkailijat uusiin korkeuksiin. Saunaravintola tarjoaa unohtumattoman kattauksen herkullista ruokaa, rentouttavia löylyjä ja lumisille rinteille sekä Valtavaaran luonnonsuojelualueelle avautuvia ainutlaatuisia maisemia. Malta hetki, pian se avautuu!
3. The French Cafe: Makuelämys Nizzan ja Kuusamon kamaralta
Kuvittele astuvasi Kuusamon kaduilta Nizzan sydämeen. The French Cafe, suomalais-ranskalaisen pariskunnan Moona Mankisen ja hänen ranskalaisen puolisonsa Arthur Bataillen perustama kahvila, on makujen keidas. Kahvilan pöytiin tarjoiltavat käsintehdyt herkut, kuten Hopea Toffee -macaronit, vievät sinut kulinaariselle matkalle, jossa yhdistyvät paikalliset raaka-aineet ja ranskalainen eleganssi.
4. Tapio: Maailman pohjoisin Michelin-tähti
Rukan kylä tarjoaa yhden Suomen mielenkiintoisimmista ruokakokemuksista. Tapio, jota luotsaavat englantilainen Connor Laybourne ja hänen puolisonsa Johanna Mourujärvi, sai kesällä Michelin-tähden. Tyyli on moderni pohjoismainen fine dining. Laadun ja tuoreuden takaavat muun muassa omalta Mourujärven perhetilalta saatavat raaka-aineet marjoista ja vihanneksista aina poroon ja villituotteisiin.
5. Studioravintola Tundra: Fine dining ja keramiikkaa
Kuusamon Ruukinvaarassa sijaitseva Studioravintola Tundra tarjoaa unohtumattoman fine dining -elämyksen, jossa paikalliset raaka-aineet, pohjoinen keittiö kansainvälisellä twistillä ja keramiikka sulautuvat yhteen. Keraamikko ja kokki Jarmo Pitkänen kutsuvat sinut illalliselle, jossa jokainen lautanen on ainutlaatuinen taideteos. Tarjolla on myös kokkauskursseja, jotka vievät sinut syvemmälle paikallisen keittiön saloihin.
6. Pizzeria Ruka: Pohjoisen maut italialaisella twistillä
Kuka olisi uskonut, että näin pohjoisesta löytyy korkealaatuinen pizzeria, joka yhdistää paikallisia raaka-aineita italialaiseen perinteeseen ja puu-uuniin? Rukalla, laskettelurinteen alla sijaitseva rento mutta tyylikäs ravintola tarjoaa pizzoja, joissa maistuvat paikallisuus, kuten lohi ja puolukka. Tämä on täydellinen paikka herkutella italialaisittain aktiivisen päivän päätteeksi tai keskellä päivää.
7. Pohjolan Pirtti & Kievari: Villiruoan kehto
ohjolan Pirtti, rakennettu vuonna 1891, vie sinut keskelle kuusamolaista ruokakulttuuria Vuotungin kylään. Täällä nautitaan perinteisiä herkkuja, kuten riistaa, kalaa ja marjoja, joiden maut ovat suoraan luonnon omista aarrearkuista. Ravintolan tunnelma ja ruoka vievät sinut ajassa taaksepäin, kuusamolaisten perinteiden ytimeen ja historiallisiin tapahtumiin.
8. Kujalan Porotila: Poroa tuliaiseksi
Kuusamolaisella porotila on toiminut jo vuodesta 1860, nyt sitä pyörittää jo viidennessä sukupolvessa Juha Kujala yhdessä puolisonsa Jennin kanssa. Porotilan tuotteet ovat täydellinen tapa tuoda pala Kuusamoa mukanasi kotikeittiöön. Kujalan Porotilalla porot elävät vapaana, ja eläin hyödynnetään kokonaisvaltaisesti. Täältä voit ostaa mukaasi esimerkiksi poron sisäfilettä, sydäntä ja jauhelihaa – unohtamatta poronluusta tehtyjä koruja.
9. Wild Out: Kolmen ruokalajin lounas metsässä
Wild Out tarjoaa myös upeita kolmen ruokalajin lounaita metsän siimeksessä. Puolasta kotoisin oleva eräkokki ja eräopas Thomasz on työskennellyt ennen pohjoiseen muuttoa ammattikokkina Puolassa, Ruotsissa ja Espanjassa. Lounas valmistetaan nuotiolla kausituotteista ja ulkoa kerätyistä raaka-aineista. Ulkona kaikki maistuu paremmalta!
10. Camp Kitchen & Bar: Gondolilla lounaalle
Hyppää rennosti gondolin kyytiin Rukan kylästä, nauti maisemista ja saavu Itä-Rukalla sijaitsevaan Ruka Valleyn kylään, jossa Camp Kitchen tarjoaa makuja Turusta Thaimaahan ja Nuorgamista New Yorkiin. Yksi suosikeista on sokerisuolatulla kuusamolaisella lohella ryyditetty aasialainen Super Bowl. Herkullisten makuyhdistelmien lisäksi tämä annos ihastuttaa myös koollaan, ja täyttää taatusti nälkäisimmänkin herkuttelijan vatsan.
Lähde: Ruka-Kuusamo Matkailu ry
Kuva: Ruka-Kuusamo Matkailu ry