Nauti savolaisesta vieraanvaraisuudesta – 10 herkuttelutärppiä Juvalle
Yhteistyössä Visit Juva

Nauti savolaisesta vieraanvaraisuudesta – 10 herkuttelutärppiä Juvalle

julkaistu , päivitetty

Yhteistyössä: Visit Juva
Parasta pöytään Etelä-Savossa! Juvalta löydät useita kiinnostavia ruokailu- ja kahvittelukohteita, joista voit valita mieluisesi, olitpa paikkakuntalainen, mökkeilijä tai vain läpikulkumatkalla.

Juvan tryffelikeskus, tryffelikoira

1. Suomen suurin tryffelitarha

Tryffelikeskus tarjoaa monenlaista ihmeteltävää aina tutkimustuloksista Suomen suurimpaan tryffelitarhaan. Partalan kuninkaankartanon läheisyydessä sijaitseva Juvan Tryffelikeskus on retkikohteena ainutlaatuinen, sillä se on ainoa Suomessa tryffeleihin erikoistunut tutkimuskeskus. Paikasta on mahdollisuus ostaa tryffelituotteita mukaan kotiin tai mökille herkuteltavaksi. Ostettavaksi on tarjolla myös tryffelisienellä siirrostettuja puuntaimia, joista voi odottaa tryffelisatoa jo muutaman vuoden kuluttua istuttamisesta. Tryffelikeskus avoinna kesä-lokakuussa ma-pe klo 11-13, tai sopimuksen mukaan. Voit sopia vierailusta mille tahansa päivälle puhelimitse. Täällä sijaitsee lisäksi Suomen suurin tryffelitarha.

Juva: Teehuone

2. Teahouse of Wehmais vie sukukartanon upeaan miljööseen

Teen ja ruoan ystäviä hemmotellaan Teahouse of Wehmais -teehuone-bistrossa, joka sijaitsee Vehmaalla upeasti sisustetun sukukartanon tallirakennuksessa. Laadukkaan teevalikoiman joukosta jokainen löytää varmasti uutta maisteltavaa. Anniskeluoikeuksin varustettu teehuone tarjoaa myös erilaisia teedrinkkejä ja seongin mukaan vaihtuvia à la carte -annoksia sekä teekattauksia. Teehuone vuokraa juhlatilaa tallin ylisiltä ja paikalla on toisinaan myös stand up -esityksiä ja muuta järjestettyä ohjelmaa. Teehuoneen yhteydessä toimivasta Tee & Lifestyle -myymälästä voit hankkia sisustus- ja herkkuviemiset omaan kotiin, mökille tai tuliaisiksi. Teehuone-bistron tarjoilut valmistetaan paikallisista raaka-aineista ja tuotteissa suositaan luomua.

Juva: Ravion mylly

3. Rapion Mylly kuohuvan kosken äärellä

Rapion kahvila sijaitsee vehreän luonnon keskellä. Kosken kuohuja katsellessa ja kuunnellessa voit nauttia tuoreiden paikalla leivottujen kahvilaherkkujen äärellä monenlaisista aistinautinnoista. Kahvion yhteydessä toimivasta Myllypuodista voi ostaa paikalla valmistettuja Rapion Myllyn myllytuotteita sekä lähialueen pientuottajien tarjontaa. Myllykahvilassa on tarjolla vastajauhetuista jauhoista leivottuja pullia, kakkuja ja muita leivonnaisia. Nämä herkut viedään käsistä!

Juva: Sarariihi

4. Tiedätkö, mitä on särä? Se selviää Säräriihessä

Juvan Säräriihi tarjoaa perinneruokaa, jota et hevillä löydä muualta. Muista varata pöytä vähintään viikkoa aiemmin, sillä tämä herkku ei valmistu odotellessa. Särä on eteläkarjalainen perinneruoka, joka valmistetaan leivinuunissa lampaasta ja perunasta. Juvalla voit tutustua tähän tuhatvuotiseen ruokaperinteeseen tilausravintola Toivion Säräriihessä. Karitsan, porsaanlihan ja perunan lisäksi aterialla tarjotaan haudutettua lanttua, punajuurta ja porkkanoita, sekä paikalla leivottua hapanleipää. Palan painikkeeksi tarjolla on myös kotikaljaa. Säräriihi on mahdollista vuokrata myös juhlatilaisuuksiin.

5. Kesäparatiisi Kilkkilän puutarhassa

Vanhan Kilkkilän puutarha kutsuu nauttimaan Suomen kauniista kesästä kahvilaherkkuineen. Vehreä maalaistalon pihapiiri Mikkelin ja Juvan puolivälissä on niin kutsuva, että paikalla on syytä pysähtyä kahvittelemaan ja nauttimaan herkullisista leivonnaisista vaikka olisit vain ohikulkumatkalla. Puutarhaa voi ihastella viiden euron sisäänpääsymaksua vastaan, mutta kahvilan asiakkaille puutarha on maksutta käytössä. Tarjolla on myös nykytaidenäyttely. Kilkkilässä seurataan koronatilannetta, joten aikatauluissa saattaa olla muutoksia. Tarkistathan aikataulut Kilkkilän kotisivuilta.

6. Juvan herkkutarjonta kahviloista ravintoloihin ja cocktailbaariin

Juvalta löydät useita kahvila- ja ravintolayrityksiä, sekä cocktailbaarin. Koronatilanteesta johtuen yritysten aukioloja kannattaa tiedustella suoraan kyseisistä yrityksistä.

7. Kesätorit kuuluvat suvitunnelmaan

Juvan Koikkalan kesätorin pöydät notkuvat satokauden tarjontaa ja muita paikallisia tuotteita, joita on mukava hankkia itselle iloksi tai lahjaksi läheisille. Torikahviosta voit ostaa herkulliset juuri paistetut letut hillon kera ja nauttia kesätunnelman lomassa. Syksyn sadonkorjuutori tarjoaa paikalliset sadonkorjuukauden herkut syyskuun puolivälissä. Koikkalan kesätorille voi tulla kuka tahansa maksutta myymään tuotteitaan, kuten satokauden tuotteita, ruokatuotteita, käsitöitä, ruoka-annoksia, kirppistavaraa, antiikkia jne.

8. Laavukylän iltatorilla voit kohdata paikallisia

Savonlinnantien varrella sijaitsevassa Puistolan Laavukylässä järjestetään iltatoreja aina perjantaisin muutamaa poikkeuspäivää lukuun ottamatta. Maksuttomalle myyntipaikalle voi tulla myymään kuka tahansa, ja tarjonta vaihtelee sen mukaisesti. Iltatori on iloinen mahdollisuus päästä rupattelemaan paikallisten kanssa. Torikausi avataan kun koronarajoitukset sen sallivat. Lue lisää iltatorista täältä.

9. Reko-ruokaringistä voit tilata lähitilojen tuotteita ilman välikäsiä

Reko-ruokarinki on mainio tapa tukea lähialueen yrittäjiä tilaamalla tuotteita suoraan tuottajilta ilman välikäsiä. Voit tilata vihanneksia, hunajaa, kananmunia, lihaa ja muita paikallisia ruokatuotteita – varmasti tuoretta ja varmasti läheltä! Tuotetarjonta ja tilaukset tehdään REKO Juva -lähiruokarenkaan. Tilaus noudetaan reko-päivänä, joka on Juvalla perjantaisin klo 16.00-16.30. Jakelupaikkana on Juvan kirkonkylä. FB-sivujen kautta tai voit liittyä mukaan sähköpostilistalle, jolloin saat tarkemmat tiedot ja tuotelistauksen suoraan sähköpostiisi ja voit hoitaa tilauksen sitä kautta.

Juurikkaat, lähiruokaa Juvalta

10. Lähiruokaa Juvalta

Juvan maaseutupitäjässä tuotetaan puhdasta ja laadukasta lähiruokaa ja useimmat tilat tuottavat luomutuotteita. Lähiruokaa on runsaasti tarjolla kesätoreilla ja paikallisissa kaupoissa. Laajasta valikoimasta löydät mm. tyrnituotteita, kananmunia, ylämaankarjaa, hunajaa, tryffelisieniä, karitsanlihaa ja -villaa, sekä villatuotteita, lihatuotteita, rapuja, leipää ja leivonnaisia, marjoja, marjatuotteita, hedelmiä ja vihanneksia, valkosipulia, perunaa ja myllytuotteita. Tutustu Juvan tuottajiin täällä: www.juva.fi/lahiruoka

Nauti Juvan upeasta kesätunnelmasta ja katso lisätietoja: visitjuva.fi

Kuvat: Visit Juva

Katso myös