Suomen erikoisimmat ravintolat! Nämä 15 herkuttelukohdetta kannattaa kokea

Suomen erikoisimmat ravintolat! Nämä 15 herkuttelukohdetta kannattaa kokea

julkaistu , päivitetty

Ympäri Suomea löytyy kiinnostavia, eksoottisia ja erikoisia ravintoloita. Kokosimme yhteen Suomen erikoisimmat ravintolat, joiden miljöössä, historiassa, ruoassa tai tunnelmassa on jotain erityistä. Kierrä vaikka kaikki: maistele, haistele ja nauti tunnelmasta!

 • null

  1. Ice Restaurant, Rovaniemi

  Kun kyseessä on Suomen erikoisimmat ravintolat, niin tämä paikka on pakko mainita! Haluatko maistella lappilaisesta menusta jäästä tehdyn ravintolan sisällä? Arctic Snow Hotellissa Rovaniemellä se onnistuu. Ice Restaurant -jääravintolassa syöminen on takuulla unohtumaton kokemus! Ice Restaurant on tilausravintola, joka tarjoilee paikallisista raaka-aineista valmistettuja lappilaisia herkkuja.

  Osoite:
  Lehtoahontie 27
  97220 Rovaniemi

  >>Lisää Lapin parhaista ravintoloista voit lukea täältä

 • 2. Tunnelmalliset vankilaravintolat Helsingissä ja Turussa

  Linnankellari, Helsinki.  Helsingin entisen läänivankilan tiloissa Katajanokassa sijaitsee kiinnostava ravintola – Linnankellari. Tunnelmallinen kellariravintola tarjoilee modernia sesongin mukaista suomalais-skandinaavista ruokaa. Ravintolalla on myös viihtyisä kesäterassi, jossa voi muurien sisällä nauttia juomista, ruoista sekä livemusiikista.

  Osoite:
  Hotel Katajanokka
  Merikasarminkatu 1
  00160 Helsinki

  Kakolanruusu, Turku.  Entisen Kakolanmäen vankilan Yöselli-rakennuksessa sijaitseva ravintola avasi ensimmäisen kerran ovensa vappuna 2017 ja nyttemmin ravintola vakiintunut vastaremontoituihin tiloihinsa suosittuna turkulaisravintolana. Erikoisuutena ravintolassa on muun muassa avotulella kokkaaminen – sekä tietysti ravintolan oma panimo, kahvipaahtimo sekä leipomo. Kakolanruusussa annokset ovat trendikkäästi jaettavia ja niitä löytyy pienestä napostelutarpeesta suureen nälkään.

  Osoite:
  Graniittilinnankatu 2F
  20100 Turku

 • null

  3. Ravintola Näsinneula, Tampere

  Tämä ravintola on klassikko – eikä syyttä! Näsinneula on Suomen korkein rakennus, ja sen huipulla sijaitsevan ravintola Näsinneulan suurista ikkunoista kelpaa ihastella upeaa, Tampereen ylle avautuvaa panoraamanäkymää. Kokemuksesta tekee vielä erityisemmänse, että ravintolasali pyörii hitaasti! Ravintolan à la carte -menulta ja lounaslistalta löytyy modernia skandinaavista ruokaa.

  Osoite:
  Laiturikatu 1
  33230 Tampere

 • 4. Muikkuravintola Sampo, Kuopio

  Savon murre ja menneiden vuosikymmenten hitit raikuvat tässä legendaarisessa ravintolassa! Muikkuravintola Sampo on ollut osa kuopiolaista katukulttuuria jo 85 vuoden ajan. Rempseällä savolla kirjoitetussa menussa pääosaa näyttelevät ravintolan nimen mukaisesti erilaiset muikkuannokset. Tämä perinteinen ravintola on osa täydellistä Kuopio-kokemusta – mene ja koe itse.

  Osoite:
  Kauppakatu 13
  70100 Kuopio

 • null

  5. Smakby, Kastelholm

  Ahvenanmaa on eksoottinen ja kiinnostava osa Suomea, ja sen lähiruokaan painottuva ruokakulttuuri on ollut jo pitkään nosteessa. Kuuluisalla Smakby-ravintolalla lienee ollut osansa tällä suosiolla, sillä julkkiskokki Michael Björklundin perustama tyylikäs ja lämminhenkinen ravintola on muodostunut ja tietynlaiseksi must see -kohteeksi Ahvenanmaalla. Smakby tarjoaa lähellä tuotetuista pientuottajien raaka-aineista valmistettua ruokaa pieneen ja suureen nälkään. Lähellä Kastelholman linnaa sijaitsevan ravintolan yhteydessä on myös pientuottajien tuotteisiin keskittynyt puoti sekä tislaamo, jossa valmistuu muun muassa Smakbyn omaa omenaviinaa.

  Osoite:
  134 Slottsvägen
  Kastelholm 22520, Ahvenanmaa

 • 6. Pub Niska, Turku

  Julkkiskokki Michael Björklundin ravintolasaavutukset eivät rajoitu vain Ahvenanmaalle, vaan myös Turussa voi nauttia Suomen pienen itsehallintoalueen maukkaista herkuista. Pub Niska Turku sijaitsee Aurajokirannassa ja siellä voi herkutella ahvenanmaalaisilla peltileivillä eli pizzoilla. Merihenkisen ravintolan tunnelma ja nimi juontaa juurensa kieltolain aikaan toimineen viinasalakuljettaja Algoth Niskaan.

  Osoite:
  Kristiinankatu 1
  20100 Turku

 • 7. Musta Lammas, Kuopio

  Listalle mahtuu myös toinen kuopiolainen erikoisuus! Tunnelmallinen Kuopion Musta Lammas sijaitsee vuonna 1862 rakennetussa vanhan oluttehtaan tiloissa. Myöhemmin tiloissa valmistettiin myös tunnettua Savon Wiinaa. Ravintolana tilat ovat toimineet vuodesta 1982. Historialliset tilojen lisäksi ravintolan valttikorttina on myös todellinen lähiruoan suosiminen: Mustan Lampaan viikottain vaihtuvassa menussa maistuvat itsekerätyt villiyrtit ja monet ruokalistan kasviksista ovat ravintolan omalla pellolla ja katon kasvimaalla kasvattamia.

  Osoite:
  Satamakatu 4
  70100 Kuopio

 • 8. Panimoravintola Koulu, Turku

  Panimoravintola Koulu tarjoilee miellyttävän ja erilaisen ravintolakokemuksen vanhassa koulurakennuksessa Turun keskustassa. Rakennus on valmistunut jo vuonna 1889 ja historiansa aikana se on toiminut koulurakennuksena usealle eri oppilaitokselle, ja saanut osansa myös talvisodan aikaisista pommituksista helmikuussa 1940. Nykyisin ravintola Koulu tarjoilee lounasta ja illallista esimerkiksi burgereiden ja kotiruokalounaan merkeissä.

  Osoite:
  Eerikinkatu 18
  20100 Turku

 • null

  9. Kenkävero, Mikkeli

  Mikkelin Kenkäverossa voi nauttia vanhan pappilan romanttisesta ja vanhan ajan idylliä henkivästä tunnelmasta. Suomen suurin pappilarakennus sijaitsee Saimaan rannalla idyllisen puutarhan ympäröimänä. Kenkäverossa voi nauttia vaikka lounaasta ja kahvista – kokeilun arvoinen on esimerkiksi kesällä tarjoiltava 7-sortin kahvipöydän menu.

  Osoite:
  Pursialankatu 6
  50100 Mikkeli

 • 10. Wanha Makasiini, Lappeenranta

  Wanha Makasiini Bistro sijaitsee Lappeenrannan satamassa yli 100 vuotta vanhassa historiallisessa rakennuksessa. Miljööstä tekee mielenkiintoisen sen alkuperäinen käyttötarkoitus – ravintolarakennus rakennettiin nimittäin alun perin vuonna 1915 tarkka-ampujarykmentin työhuoneeksi. Nykyään Wanha Makasiini on tyylikäs ja tunnelmallinen ravintola, joka tarjoaa laadukasta ja modernia suomalaista ruokaa.

  Osoite:
  Satamatie 4
  53900 Lappeenranta

 • 11. Manala, Helsinki

  Tämä erikoinen ravintola on hyvin tunnettu varsinkin niiden helsinkiläisten keskuudessa, jotka nauttivat hyvin myöhäisistä illallisista. Helsingin keskustassa sijaitseva Manala on nimensä mukaisesti tunnelmallinen ravintola, jossa voi nauttia ravintolaillallisesta pikkutunneille saakka! Manala tarjoilee vaihtoehtoja monenlaiseen nälkään, mutta erityisen suosittu se on burgereistaan ja pihveistään. Manalan Kellarissa järjestetään usein erilaisia tapahtumia – kuten rouheaa livemusiikkia.

  Osoite:
  Dagmarinkatu 2
  00100 Helsinki

 • 12. Ravintola Sohwi, Jyväskylä

  Rehellistä rokkitunnelmaa Keski-Suomessa tarjoilee Jyväskylän toisiksi vanhin ravintola, Sohwi, joka on palvellut asiakkaitaan jo vuodesta 1968 asti. Rakennuksessa on toiminut aikaisemmin pankki, kampaamo ja baari. Baarin omistanut Rauha Kilpeläinen päätti perustaa rakennukseen myös ravintolan, jonka hän nimesi toisen nimensä, Sofian, mukaan Sohwiksi. Persoonallisessa ja lämminhenkisessä ravintolassa tarjoillaan esimerkiksi pihvejä ja sesongin mukaisia herkkuja. Ravintolassa on myös laaja vegaaniruokavalikoima.

  Osoite:
  Vaasankatu 21
  40100 Jyväskylä

 • 13. Tornin Ateljee Bar, Helsinki

  Ateljee Bar Torni on oikea helsinkiläinen klassikko. Ateljee Barista tekee erityisen sen tarjoamat huikeat näkymät: baari nimittäin sijaitsee Hotelli Tornin katolla noin 70 metrin korkeudessa. Pikanttina yksityiskohtana tunnetaan myös baarinwc-tilojen näköalaikkunat. Ateljee Barissa ilahduttaa nimensä mukaisesti myös taide, sillä tilassa on esillä kiinnostavia nuorten taiteilijoiden teoksia.

  Osoite:
  Yrjönkatu 26
  00100 Helsinki

 • Suomen erikoisimmat ravintolat: Metsäravintola Nielu

  14. Metsäravintola Nielu

  Kun kyseessä on Suomen erikoisimmat ravintolat, niin tämä paikka on pakko mainita! Tästä ei ruokakokemus parane! Nielu tarjoilee vierailijalle korkeatasoisen 5-ruokalajin illallisen Nuuksion kauniissa maisemissa keskellä metsää sijaitsevassa ravintolasalissa.

  Keittiömestari Valtteri Sinkkosen loihtima menu keskittyy villiyrttien ja kotimaisten raaka-aineiden ympärille.

  Ravintola on auki rajoitetusti vain heinä-elokuussa.

 • 15. Dinner In The Sky

  Dinner In The Sky konseptin tarkoituksena on järjestää päivällinen yläilmoissa. Laadukkaan menun aikana voi ihastella kauniita maisemia 50 metrin korkeudesta. Fine dining- kokemus tarjoillaan Helsingin keskustassa. Päivälliselle mahtuu kerralla 22 vierasta.

  Päivällisen hinta kahdelle liikkuu sadan euron molemmin puolin. Unohtumaton kokemus kestää 20 minuuttia, jonka aikana voit nauttia samppanjaa ja pieniä huippukokin valmistamia annoksia.

 • Kuvat: Visit Tampere, Laura Vanzo/Visit Rovaniemi/ Visit Tampere, Laura Vanzo/Visit Åland, Tiina Tahvanainen/Visit Mikkeli

Katso myös