Suomen ihanimmat gluteenittomat kahvilat

Suomen ihanimmat gluteenittomat kahvilat

julkaistu , päivitetty

Noudatatko sinä, joku perheenjäsenesi tai tuttusi gluteenitonta ruokavaliota? Tästä jutusta löydät vinkkimme Suomen ihanimpiin gluteenittomiin kahviloihin. Näissä kahviloissa on tarjolla herkkuja, jotka maistuvat erikoisruokavaliota noudattavien lisäksi myös heille, joilla ei ole ruokarajoitteita. Maukkaita suolaisia ja makeita herkkuja tarjoavia kahviloita löytyy ympäri Suomen – näissä kannattaa poiketa kotimaanmatkoilla!

Gluteenittomille kahviloille löytyy kysyntää

Gluteenitonta ruokavaliota noudatetaan monesta eri syystä. Keliakia on elinikäinen autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa ja heikentää ravintoaineiden imeytymistä. Keliakia on vakava sairaus, joka hoitamattomana voi aiheuttaa esimerkiksi lapsettomuutta, masennusta ja osteoporoosia. >>Lue lisää keliakiasta täältä.

Keliakiaa sairastaville gluteeniton ruokavalio on ainoa sairauden hoitokeino. Gluteenitonta ruokavaliota voi noudattaa myös muistakin syistä ja jotkut kokevat olevansa gluteenille yliherkkiä, vaikka heillä ei olisikaan virallista diagnoosia.

Ulkona syöminen ei ole gluteenitonta ruokavaliota noudattaville aina helppoa – monista kahviloista ei löydy ollenkaan tai hyvin vähän vaihtoehtoja ilman gluteenia. Halusimme helpottaa kaikkia niitä, jotka haluavat herkutella gluteenittomasti, ja kokosimme yhteen ihanimmat gluteenittomat kahvilat ympäri Suomen. Eniten valikoimaa löytyy pääkaupunkiseudulta, mutta keliaakikot ja muut gluteenitonta ruokavaliota noudattavat löytävät vaihtoehtoja ympäri Suomen. Osa listan kahviloista on täysin gluteenittomia ja osasta kahviloista on sellaisia, joista löytyy hyvä gluteeniton valikoima, mutta kahvila ei ole kokonaan gluteeniton.

Osalla kahviloista on Keliakialiiton myöntämä gluteenittoman palvelun merkki, joka myönnetään yrityksille, jotka kouluttautuvat ja todistavat osaamisensa gluteenittomuudesta. Merkin myöntämisestä voit lukea lisää Keliakialiiton sivuilta.

Helsingin gluteenittomat kahvilat

Pääkaupungin gluteenittomien kahviloiden valikoima on Suomen paras ja herkuteltavaa löytyy ympäri kaupunkia.

View this post on Instagram

A post shared by Relove (@relovelifestyle)

Relove, Töölöntori, Fredrikinkatu & Aleksanterinkatu

Relove yhdistää kahvilatoiminnan ja second hand- liikkeen saumattomasti. Asioidessasi kahvilassa pääset myös tutustumaan second hand-liikkeen tarjontaan. Kahvilan valikoima muodostuu monipuolisesta ja usein päivittyvästä ruokalistasta.

Tarjolla on aina erilaisia vegaanisia, gluteenittomia, maidottomia, suolaisia ja makeita leivonnaisia ja välipaloja. Joka päivä tarjolla olevan aamupalan lisäksi tarjolla on herkullista lounasta. Hyvää ruokaa, rauhallista jazzia ja näkymät kaupungin sykkeestä takaavat mukavan kokemuksen Relovessa.

Osoitteet: Töölö Sandelsinkatu 6
00260 Helsinki

Freda Fredrikinkatu 25
00150 Helsinki

Stockmann 3. kerros Aleksanterinkatu 52

Lue lisää: Relove

Keliapuoti, Hakaniemi

Hakaniemen torilla lasihallissa sijaitseva Keliapuoti on gluteenittomaan ruokaan keskittynyt myymälä ja kahvila. Tarjolla on esimerkiksi herkullisia tuoreleipomotuotteita, kuten leipiä, kakkuja, pullia ja leivoksia. Lisäksi Keliapuodista voi ostaa täydennystä omaan kuiva-ainekaappiin, sillä siellä myymään esimerkiksi gluteenittomia jauhoja, myslejä sekä pastoja.

Jos mielessäsi on siis perinteiset leivonnaiset gluteenittomaksi taiottuna, kannattaa metsästys aloittaa Keliapuodista!

Osoite:
Hakaniemen Lasihalli
Hakaniementori
00530 Helsinki

Lue lisää: Keliapuoti

Raw’n More, Lauttasaari

Helsingin Lauttasaaressa sijaitsevassa Raw’n More -kahvilassa on tarjolla suolaisia ja makeita raakaherkkuja. Raw’n Moren tarjottavia ei ole kypsennetty yli 42 asteen eikä niiden valmistuksessa ole käytetty valkoista sokeria. Tämä kahvila sopii myös monelle erikoisruokavaliota noudattavalle, sillä kaikki kahvilan herkut ovat gluteenittomia, maidottomia sekä vegaanisia.

Osoite:
Lauttasaarentie 4
00200 Helsinki

Lue lisää: Raw’n More

Happy Waffle, Helsingin keskusta

Happy Waffle on kuplavohvelikahvila, jonne kannattaa suunnata, kun kaipaat jotain erityisen hyvää! Kuplavohveli eli bubble waffle on Hong Kongista lähtöisin oleva herkku, jossa rapea vohveli täytetään esimerkiksi jäätelöllä, kermavaahdolla ja kekseillä. Happy Waffle on helsinkiläinen perheyritys, jolla on Keliakialiiton myöntämä gluteenittoman palvelun merkki. Kaikki Happy Waffle -kahvilan vohvelit on valmistettu luontaisesti gluteenittomista aineista ja myös suurin osa täytteistä on gluteenittomia. Saaatavilla on makeiden vohvelien lisäksi myös suolaisia vohveleita.

Osoite:
Vuorikatu 14
00100 Helsinki

Lue lisää: Happy Waffle Helsinki

>>Kaipaatko lisää vinkkejä gluteenittomaan arkeen? Tutustu Gluteenittomat reseptit -sivustoon!

Vaihtoehtoja löytyy ympäri Suomen

Pella’s Café, Tampere

Pella’s Café ei ole täysin gluteeniton kahvila, mutta se on saanut runsaasti kehuja gluteenittomien tuotteiden valikoimastaan. Pella’s Café sai ensimmäisenä ei-gluteenittomana kahvilana Keliakialiiton myöntämän Gluteenittoman palvelun -merkin osoituksena siitä, että gluteenittomuus on kahvilassa huomioitu asianmukaisella tavalla. Kahvilassa on saatavilla mainio valikoima esimerkiksi gluteenittomia kakkuja ja piirakoita.

Rennossa ja leppoisassa kahvilassa on tarjolla myös aamiainen, lounas ja brunssi. Esimerkiksi kaikki brunssilla tarjottavat ruoat ovat leipää lukuunottamatta luontaisesti gluteenittomia.

Osoite:
Hämeenkatu 14
33100 Tampere

Lue lisä: Pella’s Café

Geisarinna, Kotka

Lähellä Kotkan Prismaa löytyvä Geisarinna on kahvila, jonka kaikki leipomukset ovat täysin gluteenittomia ja laktoosittomia. Lisäksi monet tuotteista sopivat myös maidottomaan ruokavalioon. Geisarinnan valikoimista löydät paljon perinteisiä leipomuksia gluteenittomiksi versioituina, kuten leipiä, piirakoita, pullia ja kakkuja. Viihtyisässä kahvila-myymälässä on vaihteleva valikoima ja tuotteita voi tilata myös kotiin. Geisarinnalla on Keliakialiiton myöntämä gluteenittoman palvelun merkki.

Osoite:
Sutelanraitti 1
48400 Kotka

Lue lisää: Geisarinna

View this post on Instagram

Ihku suklainen raakakakku. Tule ja maista. Mukavaa viikonloppua ystävät ja kylänmiehet. #assanbaari #ruufusseinäjoki #vegaanitherkut

A post shared by Ruufus (@ruufusseinajoki) on

Ruufus, Seinäjoki

Ruufus on Seinäjoen juna-aseman läheisyydessä sijaitseva gluteeniton kahvila, jossa voi pistäytyä kahville tai ostaa gluteenittomia herkkuja vaikkapa tuliaisiksi tai kotiin vietäväksi. Gluteenittoman palvelun merkillä varustetussa Ruufuksessa voi halutessaan nauttia myös viinilasillisen tai gluteenittoman oluen. Ruufuksessa tuotekehittelyyn panostetaan ja kahvilassa kehitetään innokkaasti myös esimerkiksi ketogeeniseen ruokavalioon sopivia reseptejä. Ruufuksen erikoisuutena on myös asiakkaiden viihtyvyyden takaava Paavo-koira, jota voi rapsutella kahvilassa melkein päivittäin.

Osoite:
Valtionkatu 1
60100 Seinäjoki

Lue lisää: Ruufus

Porokylän leipomo, Nurmes

Porokylän leipomon Nurmeksen leipomon yhteydessä sijaitsee myös leipomon kahvila-myymälä. Laadukkaista gluteenittomista tuotteista tunnettu Porokylän leipomon kaikki tuotteet eivät ole gluteenittomia, mutta niitä löytyy hyvä valikoima Nurmeksen kahvila-myymälästä. Leipomolla on Keliakialiiton myöntämä gluteenittoman palvelun merkki. Nurmeksen leipomolla on tuoreiden leipien ja leivonnaisten lisäksi tarjolla myös keittolounasta.

Osoite:
Kyrönrannankatu 2
75500 Nurmes

Lue lisää: Porokylän leipomo, Nurmes

Muruset kahvila ja erityisleipomo, Salo

Muruset on kahvila, jonka idea on lähtenyt tarpeesta valmistaa tuoreita gluteenittomia leipomuksia omalle perheelle. Kahvila-leipomossa on tarjolla myös lounasta, ja leipomuksia valmistetaan myös tilaustyönä. Kahvilassa on tarjolla makeita ja suolaisia herkkuja, kuten erilaisia kakkuja, leipiä, voileipäkakkuja sekä suolaisia piirakoita. Tarjottavat ovat aina laktoosittomia ja gluteenittomia, mutta tarjolla on usein myös muihinkin erityisruokavalioihin sopivia suupaloja. Tarjolla olevat leipomukset ovat huolella tarkkaan mietittyjä ja rakkaudella tehtyjä ja Muruset on kerännyt paljon kiitosta asiakkaittensa joukossa.

Osoite:
Helsingintie 32 24100 Salo

Lue lisää: Muruset

PetriS Chocolate Room, Porvoo, Salo & Halikko

PetriS Chocolate Room on perheyritys, jonka on perustanut huippukonditoriossa 20 vuotta työskennellyt Petri Sirén. Kahvilan erikoisuuteena ovat herkulliset ja ylelliset suklaapraliinit, jotka ovat kaikki gluteenittomia ja vähälaktoosisia. Praliinit on valmistettu laadukkaista raaka-aineista ilman keinotekoisia lisä- tai säilöntäaineita. Valikoimassa on myös täysin maidottomia ja vegaanisia vaihtoehtoja.

Lisäksi kahviloissa on tarjolla myös kakkuja, joista lähes kaikki ovat luontaisesti gluteenittomia, sillä vehnäjahon tilalla käytetään mantelijauhoja. PetriS Chocolate room tekee myös tilauskakkuja, ja praliineja voi tilata myös verkkokaupan kautta.

Yritys on avannut Halikkoon suklaastudion, jossa asiakkaat pääsevät näkemään, kuinka tekijät valmistavat suklaata.

Osoitteet:
Porvoo
Kahvila ja myymälä
Jokikatu 16
06100 Porvoo

Mathildedalin ruukki
Kahvila ja myymälä
Tullintie 17
25660 Salo

Suklaastudio

Vaskiontie 418 Halikko

Lue lisää: PetriS Chocolate Room

View this post on Instagram

Terkut Mathildedalista! #kahvi #visitfinland #visitmathildedal #teijonkansallispuisto #teijo

A post shared by Petris Chocolate Room (@petrischocolateroom) on

Dois Amores, Hämeenlinna

Kahvila Dois Amores on ihanan kodikas gluteeniton kahvila Hämeenlinnassa. Erikoisuutena kahvilassa ovat brasilialaiset leivonnaiset sekä perinteiset suomalaiset leivonnaiset brasilialaisella twistillä, joita loihtii kahvilan brasilialaissyntyinen omistaja. Kahvilassa on tarjolla suolaisia ja makeita leivonnaisia, ja sieltä voi tilata herkkuja myös esimerkiksi juhliin. Täällä kannattaa piipahtaa, kun etsit jotain hiukan erilaista, mutta herkullista!

Osoite:
Raatihuoneenkatu 4
13100 Hämeenlinna

Lue lisää: Dois Amores

Gluteeniton leipomo ILONA, Lempäälä

Gluteeniton leipomo ILONA on tunnettu herkullisista gluteenittomista tuotteistaan, ja Keliakialiitto valitsikin yrityksen vuoden 2018 gluteenittomaksi yritykseksi. ILONA kahvila-myymälä Lempäälässä kuuluukin monen gluteenitonta ruokavaliota noudattavan vakipysähdyspaikkoihin. Valikoimaan kuuluvat niin makeat kuin suolaisetkin leivonnaiset, ja tarjolla on esimerkiksi leipiä, piirakoita, pasteijoita, munkkeja, donitseja ja kakkuja.

Osoite:
Vikinraitti 4​
33880 Lempäälä

Lue lisää: Gluteeniton leipomo ILONA

Katso myös