Mökkiloma Lapissa – näin löydät parhaat vuokramökit

Mökkiloma Lapissa – näin löydät parhaat vuokramökit

julkaistu , päivitetty

Lappi on ajaton matkakohde niin yksin kuin yhdessä matkaavalle. Mökin vuokraaminen on erinomainen vaihtoehto omaa rauhaa ja luonnonkauniita näkymiä kaipaavalle. Mökkiloma Lapissa kruunaa kesän tai talven yhtä lailla!

Lapin mökkitarjonta on laaja

Mökkiloma Lapissa on parhaimmillaan unohtumaton ja kustannustehokas muoto lomalla majoittumiseksi. Tarjonta mökeistä on laaja. Suomesta löytyy yli puoli miljoonaa mökkiä, joista viidenneksi eniten sijaitsee Lapissa. 

Vuokrattavia mökkejä on saatavilla ympäri vuoden. Majoitus kannattaa kuitenkin varata hyvissä ajoin, jos haluaa mökkimajoituksen sesonkiaikoina. Mahdollisuuksia lomanviettoon on useita, ja tähän artikkeliin olemme koostaneet joitain mahdollisia vaihtoehtoja mökkilomaan Lapissa.

Erämökkeilyä luonnon äärellä – tutustu askeettiseen lomanviettoon

Erämökkeily on askeettinen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto lomaan vaeltamisesta, retkeilystä ja kalastamisesta nauttiville. Luonnon helmassa pääsee tutustumaan myös omaan luontoonsa, eikä erämökkeily välttämättä sovi kaikille. Erämökkeilemään lähtevän tulee varustautua niin henkisesti kuin fyysisesti. Lapin raikas luonto ja upeat nähtävyydet tarjoavat vastineeksi mielenrauhaa.

Erämökkejä on vuokrattavissa runsaasti eri puolilla Lappia. Utsjoen tuntureilla sijaitsevissa erämökeissä pääsee parhaimmillaan näkemään revontulet yli Norjan, kun taas Inarin erämökeissä rentoutuu metsän äänien ja runsaiden vesistöjen äärillä. 

Voit tutustua erämökkeihin esimerkiksi Eräverkon sivuilla

Rovaniemi – puuhattavaa koko perheelle Rovaniemen seudulla

Rovaniemi on Lapin kulttuuripääkaupunki, joka tarjoaa nähtävää ja koettavaa jokaiselle. Kaupungista löytyy museoita, elämyskohteita ja luonnonsuojelualueita. Museoissa pääsee tutustumaan alueen runsaaseen kulttuuriin, historiaan ja taiteeseen.  

Jouluun keskittyvät perhekohteet Joulupukin Pajakylä ja SantaPark loihtivat perheiden pienimmille ikimuistoisen kokemuksen herättämällä joulun taian eloon. Lähiseudulla Ranualla sijaitseva arktinen eläinpuisto on myös erittäin suosittu lapsiperheiden retkikohde, jossa pääsee ihastelemaan jääkarhuja, lintuja sekä muita eläimiä hiiristä maakotkiin. 

Mökkitarjonta vaihtelee vaatimattomasti varustelluista mökeistä palvelukeskusten lähellä oleviin modernisti varusteltuihin mökkeihin. Mökkilomaa Lapissa voi maustaa esimerkiksi yöpymällä lasi-iglussa takkatulen äärellä yhden tai useamman yön ajan. Hyvällä tuurilla pääsee katsomaan revontulia aitiopaikalta. 

Lapin luontoon – kymmenet luonnonsuojelualueet kutsuvat retkeilemään

Lapissa on kymmeniä luonnonsuojelualueita, joissa voi retkeillä vuoden ympäri. Kesäisin kävijät pääsevät kulkemaan Metsähallituksen huoltamia upeita luontopolkuja pitkin ja talvisin lumikenkäilemään. Lukuisat laavut ja retkimajat tarjoavat lepopaikkoja reittien varrella. Retkimajat tarjoavat laajemmilla luonnonsuojelualueilla yösijan pidemmän matkan vaeltajille. Metsähallituksen sivuilta löytyy tarkempaa tietoa liittyen luonnonsuojelualueiden varustukseen ja ylläpitoon.

Tunnetuimpia Lapin kansallispuistoja ovat Pallas-Yllästunturin ja Urho Kekkosen kansallispuistot. Pallas-Ylläksen tuntureilla on etenkin loppuvuodesta taianomaiset lumipeitteet, jotka jatkuvat niin kauas kuin silmä kantaa. Sompiossa sijaitsevassa Urho Kekkosen kansallispuistossa puolestaan pääsee näkemään erämaan kontrastin vasten tutkitusti maailman puhtainta luontoa. 

Lasketteluloma Ylläksellä – lumiset rinteet ja mahtipontiset tunturi

Tunturi-Lapissa sijaitsevalla Ylläksellä on seitsemän tunturia, joista valtaosa sijaitsee Pallas-Ylläksen alueella. Lähialueen laskettelukeskuskus Ylläksestä löytää Suomen pisimmät rinteet ja suurimmat korkeuserot. Rauhallista laskettelulomaa kaipaavalle tilava Ylläs on ihanteellinen. Rinteet ovat hyvässä kunnossa ja hiihdosta innostuneille löytyy latuja yli 300 kilometrin edestä. 

Alueen majoitusvaihtoehdot ovat moninaiset ja tarjolla on niin yksityisten kuin yritysten vuokraamia mökkejä. Yllästunturin molemmin puolin sijaitsevista kylistä Äkäslompolosta ja Ylläsjärveltä löytyy palveluja ja loma-aktiviteetteja.

Inari – Loma tuntureilla saamelaiskulttuurin äärillä

Inarin kunta on Suomen suurin kunta, ja alueella näkyy poronhoito ja saamelainen kulttuuri. Inarin keskustataajamassa Ivalossa sijaitsevassa saamelaismuseo Siidassa pääset tutustumaan saamelaisten rikkaaseen luontokulttuuriin.

Inarin alueella on yli sata nimettyä tunturia. Alueen vesistöt ovat puhtaita ja kalarikkaita. Alueella sijaitsee Lemmenjoen kansallispuisto, jonka alueen tuntureita reunustaa upea jokilaakso. Tämä Suomen suurin kansallispuisto tarjoaa paikoittain myös koskematonta erämaata, sillä alue on yksi Euroopan laajimpia asuttamattomia alueita. 

Laskettelua kaipaavalle tarjolla on Saariselän laskettelukeskus. Se on Euroopan pohjoisin hiihtokeskus, josta löytää aktiviteetteja aina lumikelkkasafareista hiihtokouluihin. 

Inariin mieliville löytyy useita eri majoitusvaihtoehtoja ja mikä parasta, lukuisia mökkejä. Voit etsiä mökkejä esimerkiksi Nettimökin, Lomarenkaan tai Mökkivuokran kautta.

Luontoa ja rauhaa Sodankylässä

Sodankylästä löytyy Lapille ominaista tunturimaisemaa. Luontoa ja vaeltamista kaipaavalle tarjolla on retkeilykohteita sekä vaellusreittejä, joiden pituus ja haastavuus vaihtelee. Alueen luontoon pääsee myös tutustumaan kattavasti Luontokeskus Naavan näyttelyjen myötä. Missä muualla mökkiloma Lapissa onnistuisi hienommin kuin täällä?

Alueen suosittuihin turistikohteisiin kuuluu Luostossa sijaitsevat Lampivaaran ametistikaivos ja Ametistikylpylä, jossa pääsee kokemaan trooppisen rentoutumishetken ametistien äärellä. Tankavaaran kultakylässä voi tutustua alueen omintakeiseen historiaan kullan parissa. Alueella voi kokeilla myös kullanhuuhdontaa.

Sodankylän mökkimajoitusvaihtoehdot ovat moninaiset ja niihin voi tutustua paremmin Sodankylän kunnan sivujen kautta.

Kutsuisiko Kuusamo?

Suomen lumisimmaksi kunnaksi sanotusta Kuusamosta löytyy luonnonrauhaa ja lumisia rinteitä, vaikka alue ei virallisesti Lappiin kuulukaan. Kuusamon Ruka-tunturilla on hiihtokeskus, jonka 35 rinnettä tarjoavat valinnanvaraa laskettelusta innostuneille. Myös Kuusamossa pääsee moottorikelkkailemaan ja esimerkiksi huskysafarille. 

Kuusamon suurpetokeskuksessa voi tutustua kotimaisiin petoeläimiin, etenkin karhuihin. Alueelta löytyy myös Suomen suosituin vaellusreitti Karhunkierros, josta voit lukea lisää aiemmasta artikkelistamme.  

Majoitusvaihtoehtoja on useita, sillä Kuusamossa on Suomen kunnista viidenneksi eniten mökkejä. Voit vuokrata mökin täältäkin esimerkiksi Nettimökin, Lomarenkaan tai Mökkivuokran kautta.

Teksti: Miia Lousaari

Kuva: Visit Finland / Daniel Ernst

Katso myös