Suomen suosituin vaellusreitti – kymmenen vinkkiä Karhunkierrokselle

Upea Karhunkierros on kaiken vaivan arvoinen! Tämä 82-kilometrinen reitti vie läpi Oulangan kansallispuiston kauneimpien maisemien.

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty
Suomen suosituin vaellusreitti – kymmenen vinkkiä Karhunkierrokselle

Millainen on Karhunkierros?

Suosittu vaellusreitti Karhunkierros sijaitsee Oulangan kansallispuistossa aivan Rukan kupeessa. Reitin vaeltaa joka vuosi jopa viisituhatta retkeilijää. Kausi alkaa toukokuun lopussa ja jatkuu lokakuulle saakka. Talvikunnossapitoa ei ole, joten lumisella kaudella Karhunkierros hiljenee.

Tässä kymmenen vinkkiä, joiden avulla saat kaiken irti retkestäsi Karhunkierroksella.

  • 1. Karhunkierroksella viihtyy helposti vaikka viikon

    Nimestään huolimatta Karhunkierros ei ole rengasreitti, vaan se alkaa reitin pohjoispäästä Hautajärveltä ja päättyy Rukan lomakylään.

    Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

    Matkan varrelle on pystytetty kylttejä, jotka kertovat retkeilijälle, kuinka monta kilometriä matkaa on jo taivallettu ja kuinka paljon sitä on vielä edessä. Kaikkiaan Karhunkierros on 82 kilometriä pitkä, mutta tarjolla on myös kevyempi Pieni Karhunkierros.

    Reitin pituuden ja vaativuuden johdosta vaeltamiseen on hyvä varata kolmesta seitsemään päivää. Reitti on luokiteltu vaativaksi kapeiden ja jyrkkien laskujen takia, joten kulkijalta edellytetään retkeilytaitojen lisäksi myös hyvää kuntoa.

  • 2. Taksi vie Rukalta Karhunkierroksen lähtöpisteeseen

    Auto kannattaa jättää Rukan lomakylään, sillä sieltä kulkee kätevä taksikyyditys kierroksen alkupisteelle. Rukan alueen taksipalvelut tarjoavat vaeltajille kuljetuksen perustaksaa edullisemmin. Kävijöitä on paljon, joten myös kimppakyytejä on helppo hyödyntää ja säästää siten kustannuksissa.

  • Karhunkierros näkymä

    3. Yöpyminen Karhunkierroksella

    Karhunkierroksella on yhteensä kymmenen autio- ja päivätupaa. Tuvissa voi yöpyä tai niihin voi pysähtyä pitämään lepotaukoa tai tarvittaessa sateensuojaa.

    Karhunkierroksen suuren suosion vuoksi on kuitenkin hyvä harkita yöpymistä omassa teltassa. Autiotuvissa saattaa vilkkaalla kaudella olla ruuhkaa. Retkeilyetiketin mukaan tuvissa on aina annettava tilaa myöhemmin saapuville.

  • Karhunkierros, riippusilta

    4. Kirkkaita vesiä ja hienoja maisemia

    Karhunkierros vie retkeilijän pohjoisen upeiden maisemien ja kirkkaiden vesien äärelle. Vesi on täällä puhdasta ja pääosin täysin juomakelpoista. Reitin varrella on paljon jokia ja puroja, joiden pintavettä voit ottaa omalla vastuullasi juotavaksi. 

    Kuten aina retkeillessä, lähtökohtaisesti vesi kannattaa kuitenkin keittää tai puhdistaa vedensuodattimella vaikka se olisikin näennäisesti kirkasta – Karhunkierroksella olet todellakin keskellä luontoa, ja haluat pitää vatsasi kunnossa. 

  • 5. Lähde matkaan kiireettä

    Älä sorru kaupunkilaisten tyypilliseen virheeseen: varaa Karhunkierrokselle riittävästi aikaa, ja mieluummin vähän yli sen, mitä alun perin ajattelet. Luonnossa eletään luonnon rytmissä, ja kansallispuiston hieno ympäristö antaa todellisen mahdollisuuden arjesta irtoamiseen.

    Pidä paljon taukoja, nauti maisemista ja älä ahnehdi päiviisi liikaa kilometrejä. Jokaisen illan päätteeksi kannattaa vilvoittaa väsyneitä jalkoja kylmässä vedessä. Yöksi on mukava kääriytyä lämpimiin vaatteisiin teltan suojissa ja nukkua makoisat unet luonnon rauhassa. 

  • Karhunkierros, riippusilta

    6. Varaudu vaihtelevaan maastoon

    Karhunkierroksen vaihteleva maasto tarjoaa vaeltajalle upeita metsä- ja suomaisemia, harjuja, tuntureita, kivikoita, pitkospuita sekä erilaisia riippu- ja puusiltoja.

    Pitkän matkan aikana maasto ehtii vaihtua moneen kertaan. Vaeltajalta vaaditaan kokemusta ja hyvää kuntoa. Voi olla hyvä idea varata mukaan esimerkiksi teleskooppisauvat, sillä niillä saat tarvittaessa tukea vaativissa maastonkohdissa.

  • 7. Lemmikin kanssa Karhunkierrokselle

    Lemmikkieläimet ovat yhtä tervetulleita vaellusretkelle kuin ihmisetkin, ja moni liikkuukin täällä koira mukanaan. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että maasto on vaativaa ja koiran kanssa kannattaa retkeillä vain, jos tiedät sen selviävän silloista ja muista vaativista paikoista.

    Autiotuvissa yöpyessä lemmikin kanssa pitää aina muistaa kysyä muiden tuvan käyttäjien suostumus, sillä paikalla voi mahdollisesti olla allergisia ihmisiä.

  • 8. Oulangan kansallispuiston leirintäalue tarjoaa mahdollisuuden virkistykseen

    Karhunkierroksen keskipaikkeilla voit pysähtyä virkistäytymään Oulangan kansallispuiston leirintäalueelle. Siellä on myös pieni ja sympaattinen kioski, josta saa pientä suolaista, nesteytystä monenlaiseen janoon sekä pientä makeaa naposteltavaa.

    Kuumana kesäpäivänä askel tuntuu kevyemmältä, kun määränpäänä on ehtiä jäätelölle ennen kioskin sulkeutumista. Pullo kylmää juomaa ei ole koskaan maistunut paremmalta kuin Oulangan leirintäalueen kioskissa!

  • Karhunkierros kyltti

    9. Viimeiset kilometrit vaarojen laella

    Vaelluksen lähestyessä loppuaan viimeinen yöpymismahdollisuus on Porontimajoen autiotuvalla, josta on viidentoista kilometrin matka Rukan lomakylään. Reitin loppupää kulkee vaarojen päällä, joten viimeisen vaelluspäivän vesivarastot kannattaa täyttää Porontimajoella, ettei nestehukka pääse yllättämään. 

    Valtavaaran huipulla voi ihailla Kuusamon kauniita maisemia ja tarvittaessa pitää hengähdystaukoa päivätuvassa. Saapuessasi Rukalla sijaitsevaan päätepisteeseen, taputa itseäsi olalle ja suuntaa nauttimaan lomakylän ravitsevasta ruoasta.

  • 10. Pieni Karhunkierros

    Jos et tahdo kulkea koko 82-kilometristä matkaa, tarjolla on myös kevyempi 12-kilometrinen Pieni Karhunkierros, joka noudattelee osittain samaa reittiä.

    Pienen Karhunkierroksen varrella on esimerkiksi upea Jyrävän vesiputous, jonka ääreen kannattaa pysähtyä hetkeksi hengittelemään ja ihailemaan maisemaa.

    Pieni Karhunkierros on suosittu vaihtoehto niille, jotka tahtovat kokea Oulangan hienon luonnon päiväretken tai lyhyemmän vaelluksen muodossa. Kaikkiaan sen kulkee vuosittain jopa 60 000 retkeilijää.

  • >> Lue myös: Täällä Suomen luonto on kauneimmillaan – esittelyssä Lapin upeat kansallispuistot

    Teksti ja kuvat: Reetta Kastinen

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.