Kotimaan pyörämatkailu kovassa kasvussa

Kotimaan pyörämatkailu kovassa kasvussa

julkaistu , päivitetty

Tulevasta kesästä odotetaan kaikkien aikojen pyörämatkailusesonkia. Yritykset läpi Suomen huomioivat yhä lisääntyvässä määrin pyöräilijöiden erityistarpeet.

Tavoitteena koko maan kattava pyörämatkailuverkosto

Pyörämatkailun kasvava suosio näkyy ympäri maata käynnissä olevissa kehityshankkeissa sekä yhä useammin myös kuntien ohjelmissa. Uusien pyörämatkailureittien kehittämisen lisäksi reittejä viedään digitaalisiin karttapalveluihin ja niiden ympärille rakennetaan pyöräilyyn nojaavaa, matkailua palvelevaa, liiketoimintaa. 

Avainasemassa reittien vetovoimaisuuden lisäämisessä ovat niiden varrella olevat palvelut. Kansainvälisten tutkimusten mukaan pyörämatkailija viipyy alueella kaksi kertaa kauemmin ja vierailee keskimäärin kaksi kertaa useammassa kohteessa kuin autolla, kävellen tai julkisten varassa liikkuva matkailija. Tänä aikana pyörämatkailija myös kuluttaa yli puolitoistakertaisesti tavalliseen matkailijaan verrattuna.

Pyörämatkailukeskuksen koordinaattori Heli Laukkanen selittää ilmiötä sillä, että pyörällä matka taittuu ketterämmin ja kauemmas kuin kävellen, mutta hitaammin kuin autolla ja joustavammin kuin julkisilla. Pyöräillen matkaava näkee ja kokee siis paljon.

– Tieto reiteistä ja niiden varrella olevista palveluista on Suomessa kuitenkin vielä kovin pirstaloitunutta. Yksi tärkeimmistä tehtävistämme onkin koota tietoa ja esitellä Suomea elämyksellisenä, täyden palvelun pyörämatkailumaana niin koti- kuin ulkomaisille matkailijoille, kertoo Laukkanen.

Pyörämatkailukeskus koordinoi kehitystyötä ja yhdistää valtakunnallisia, kunnallisia ja yksityisiä toimijoita. Tavoitteena on kaikkia osapuolia hyödyttävä, koko maan kattava pyörämatkailuverkosto. Pyörämatkailukeskuksen ylläpitämä helppokäyttöinen Bikeland.fi-karttapalvelu listaa pyörämatkailureittien ja -kohteiden lisäksi jo yli kaksisataa Tervetuloa Pyöräilijä -tunnuksen saanutta palveluntarjoajaa Hangosta Utsjoelle. 

Tervetuloa pyöräilijä -tunnuksen saaneet yritykset huomioivat pyörämatkailijan tarpeet tarjoamalla satulassa matkaaville muun muassa perustyökalut, kuten pumput, sähköpyörän ja puhelimen latauspisteen, turvallisen pyöräpysäköinnin ja tietoa alueen pyörä- ja varustevuokraamoista sekä huolto-, majoitus-, ohjelma- ja ravitsemuspalveluista.

– Viime kesänä avatun sivuston käyttäjämäärä kertoo, että kestävä matkailu trendaa ja pyöräily-ystävällisille palveluille on kysyntää. Yritykset ympäri maata ovat tunnistaneet pyörämatkailun potentiaalin ja vastanneet kysyntään, iloitsee Pyörämatkailukeskuksen asiantuntija Henna Palosaari.

Lue lisää pyörämatkailusta:

Lähde: Pyörämatkailukeskus
Kuva: Visit Finland / Juho Kuva

Katso myös