Alvar Aallon Jyväskylä 

Jyväskylää kutsutaan arkkitehti Alvar Aallon pääkaupungiksi, sillä kaupungissa sijaitsee peräti 28 Aallon suunnittelemaa rakennusta, eli enemmän kuin missään muualla maailmassa.  Arkkitehtuurista kiinnostuneiden kannattaakin vierailla Jyväskylässä ainakin näissä kohteissa!

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty
Alvar Aallon Jyväskylä 
  • null

    1. Muuramen kirkko

    Muuramen kirkko (1926 – 29) on Aallon suunnittelema kirkko, joka sijaitsee Muuramen harjulla. Aalto suunnitteli 20-luvulla peräti seitsemän kirkkoa, josta vain Muuramen kirkko päädyttiin rakentamaan. Muuramen kirkko on pitkä yksilaivainen kirkko, joka on rapattu vaaleaksi.

    Muuramen kirkko on saanut vaikutteita Italiasta, jonne Aalto suuntasi häämatkalle vuonna 1924. Aallon tyyli arkkitehtina muuttui hänen elämänsä aikana klassisesta tyylistä funktionaalisen ja Muuramen kirkkoa pidetään näiden kahden vaiheen välisen siirtymäajan työnäytteenä.

    Osoite:
    Sanantie 7
    40950 Muurame

    Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

    Lue lisää: Muuramen kirkko

  • null

    2. Säynätsalon kunnantalo

    Säynätsalon kunnantaloa (1949 – 52) pidetään yhtenä Alvar Aallon merkittävimmistä töistä ja se on herättänyt paljon myös kansainvälistä huomiota erikoisuutensa vuoksi. Punatiilisessä kunnantalossa toimi myös kunnanhallinto vuoteen 1993. Talossa palvelevat kuitenkin edelleen esimerkiksi kirjasto ja siellä on myös mahdollisuus majoittua.

    Osoite:
    Parviaisentie 9
    40900 Säynätsalo

    Lue lisää: Säynätsalon kunnantalo

  • null

    3. Jyväskylän yliopiston päärakennus

    Jyväskylän yliopiston päärakennus (1954 – 1956) on kiehtova rakennus, johon Aalto sai inspiraatiota esimerkiksi ympäröivästä maisemasta, amerikkalaisesta kampusrakentamisesta sekä antiikin ajan rakennusperinnöstä. Moderni rakennus on rakennettu pääosin punatiilestä, puusta ja lasista.

    Osoite:
    Seminaarinkatu 15
    40100 Jyväskylä

    Lue lisää: Jyväskylän yliopisto

    >>Tutustu Alvar Aallon rakennuksiin paikallisten kanssa! Lue lisää täältä

  • Mitkä ovat sinun suosikkisi Alvar Aallon suunnittelemista rakennuksista Jyväskylässä? Tutustu tarkemmin Jyväskylän tarjoamiin mahdollisuuksiin Matka-Suomen artikkeleissa: Jyväskylän kiinnostavat nähtävyydet ja ulkoilupaikat sekä kuinka viettää ilmainen kesäpäivä Jyväskylässä!

    Kuvat:
    Pääkuva:Visit Jyväskylä, Mikko Laitinen
    Muut: Visit Jyväskylä, Tero Takalo-Eskola

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.