Helsingin saaret - kattava opas kesän parhaille retkipaikoille

Helsingin saaret - kattava opas kesän parhaille retkipaikoille

julkaistu , päivitetty

Helsingin alueella on noin kolmesataa saarta, joista suurin osa on Puolustusvoimien käytössä. Kaupunkilaisten ja vierailijoiden iloksi yhä useampi saarista on virkistyskäytössä ja niihin on kesäkaudella hyvät veneyhteydet. Useimmilta saarilta löytyy grillauspaikkoja ja -katoksia. Puut tai hiilet täytyy tosin viedä itse mukanaan.

Kokosimme Helsingin kauneimmat saaristokohteet yhdelle listalle. Pakkaa eväät mukaan ja vietä merellinen kesäpäivä hienoissa maisemissa!

 • Vallisaari ja Kuninkaansaari

  Suomenlinnan naapurissa sijaitseva Vallisaari ja sen pikkusisarus Kuninkaansaari ovat rikkaita sekä luonnoltaan että historialtaan. Entisiltä sotilassaarilta löytyy linnoituksia, rakennuksia ja näköalapaikkoja sekä monimuotoinen eläinlajien kirjo. Saariin tutustutaan merkittyjä reittejä pitkin, joilta ei ympäröivän herkän luonnon suojelemiseksi tule poiketa. Saarilla on parikin kahvilaa sekä vesipisteet, kuivakäymälät ja piknikpöydät. Vallisaareen on kesäkaudella vesibussiyhteys Kauppatorilta ja kiireimpänä sesonkina myös Hakaniemestä. Kuninkaansaareen pääsee Vallisaaresta siltaa pitkin.

 • Lonna

  Lonna on Suomenlinnan ja Kauppatorin välissä sijaitseva pikkusaari, jonne venematka kestää vain kymmenen minuuttia. Myös Lonna on entinen sotilassaari, jolla on aikanaan käsitelty ruutia ja raivattu miinoja. Saarelta löytyy uimaranta, museo, yleinen sauna, ravintola ja vohvelibaari. Siellä järjestetään myös erilaisia tapahtumia, kuten retriittejä ja joogakursseja. Yhteysvene lähtee Kauppatorilta.

 • Isosaari

  Isosaari on niin ikään entinen sotilassaari, joka avattiin yleisölle kesällä 2017. Saarella on kaksi uimarantaa sekä yhdeksänreikäinen golf-kenttä, jota sanotaan Suomen vaikeimmaksi. Upseerikerhon 100-paikkaiselta merenrantaterassilta on upeat maisemat saaristoon. Isosaareen pääsee lautalla Kauppatorilta, myös talvella lauantaisin ja viikonloppuisin.

 • Pihlajasaari

  Pihlajasaari on virkistävä saaristokeidas vain kymmenen minuutin venematkan päässä keskustasta. Pihliksen vetonaula on puoli kilometriä pitkä hiekkaranta, mutta omaa rauhaa kaipaavat löytävät oman piknikpaikan suojaisan kalliorannan sopukoista. Pihlajasaari muodostuu itäisestä ja läntisestä saaresta, jotka ovat yhteydessä toisiinsa sillalla. Itäisellä saarella on erikseen merkitty nudistiranta sekä leirintäalue, jossa voi telttailla viikonloppuisin. Saarella on ravintola ja kahvila sekä sauna, jonka voi vuokrata yksityiskäyttöön. Yhteysveneet lähtevät Merisataman rannasta ja Ruoholahdesta.

 • Kaunissaari

  Kaunissaari on Sipoon saaristossa sijaitseva ulkoilusaari, jonne pääsee lautalla Vuosaaresta. Lauttamatka kestää 50 minuuttia. Saarella on luontopolku ja uimarantoja sekä vuokramökkejä ja useampi keittokatos. Saarelta voi vuokrata soutuveneen ja se kannattaakin, sillä saarta ympäröivät hyvät kalastusvedet.

 • Harakka

  Harakan saari sijaitsee Kaivopuiston edustalla. Saarella pesii useita lintulajeja ja siksi se onkin  lintubongareiden suosiossa. Saarelta löytyy myös ateljee-tiloja, joissa järjestetään kesällä näyttelyitä, sekä ympäristökeskuksen ylläpitämän Luontotalo, joka tarjoaa saaristoluontotietoa. Harakan saareen pääsee yhteysveneellä Kaivarin rannasta, kahvila Ursulan laiturista. Saarella ei ole kahvilapalveluita.

 • Mustasaari

  Mustasaari sijaitsee vartin venematkan päässä kaupungin keskustasta ja siellä toimii seurakunnan toimintakeskus. Saarella on viihdykettä erityisesti lapsiperheille: leikkipuisto, luontopolku, pelikenttä, uimaranta ja kotieläimiä. Mustasaareen pääsee yhteysaluksella Taivalsaaresta.

 • Seurasaari

  Seurasaari on ulkoilupuisto ja museosaari, jonne pääsee siltaa pitkin Helsingin Meilahdesta. Seurasaaren ulkoilmamuseo perustettiin vuonna 1909, jolloin saarelle alettiin siirtää rakennuksia eri puolilta Suomea. Saarella on myös kävelyreittejä, uimaranta, pikinik-pöytiä, grillipaikka, ravintola, kahvila ja useita kioskeja. Seurasaaren juhannus on suosittu kansanjuhla.

 • >>Ota ilo irti Helsingistä ja tutustu paikallisiin elämyksiin! Lue lisää täältä

  Tutustu myös artikkeleihin Helsingin kuuluisammasta saaresta, Suomenlinnasta, ja viidestä Helsingin tärkeimmästä nähtävyydestä.

  Teksti: Arna Grym
  Kuva: Visit Finland/Julia Kivelä

Katso myös