Kalevalaa, kamarimusiikkia ja karhunkatselua – 10 kesätärppiä Wild Taigan alueelle

Kalevalaa, kamarimusiikkia ja karhunkatselua – 10 kesätärppiä Wild Taigan alueelle

julkaistu , päivitetty

Wild Taiga sopii lomakohteeksi sinulle, joka tahdot nauttia sekä luonnossa liikkumisesta että laadukkaista kulttuurikokemuksista. Kokosimme parhaat palat Kuhmon ja Suomussalmen kesätarjonnasta nauttimiseen. Wild Taigan tarjoamia elämyksiä löydät myös muualta Kainuusta sekä Pohjois-Karjalasta ja Taivalkoskelta.

Yhteistyössä: Wild Taiga Kuhmo-Suomussalmi

Ota kaikki irti Wild Taigan kesästä 

Wild Taigan alue tunnetaan erityisesti erämaaluonnostaan. Seudun erikoisuuksiin kuuluvat muun muassa karhunkatseluretket ja harvinainen mahdollisuus valokuvata suurpetoja niiden luonnollisessa elinympäristössä.

Moni lomailija saapuu Kuhmoon ja Suomussalmelle nimenomaan luontoelämysten vuoksi – mutta yhtä lailla moni löytää täältä lomaparatiisinsa eläväisen kulttuuritarjonnan ja kiinnostavien tapahtumien kautta. Kulinaarikokemusten ystäville kainuulainen keittiö tarkoittaa herkullista lähiruokaa suoraan metsästä ja järvistä.

Kokosimme kymmenen vinkkiä Wild Taigan kesään!

1. Kamarimusiikkifestivaali on kesän ykkönen

Kuhmon kesän kohokohta on 10–23.7.2022 järjestettävä Kuhmon Kamarimusiikki, joka kerää tuhannet kuulijat kokoon jo 52. kerran. Kyseessä on Suomen vanhin ja kävijämäärältään suurin kamarimusiikkitapahtuma. Konsertteja on kahden viikon aikana kymmenittäin, joten valinnanvaraa riittää. Tänä vuonna teemana on Illuusion taide, joka kunnioittaa erityisesti aiemman taiteellisen johtajan Vladimir Mendelssohnin perintöä komealla kattauksella lumoavaa kamarimusiikkia kotimaisten ja ulkomaisten huippumuusikkojen esittämänä

Tule mukaan ja koe yksi kesän ainutlaatuisimmista tapahtumista itse paikan päällä!

Wild Taigan luonnossa lepää sekä sielu että ruumis.

2. Kietoudu Kalevalaan

Kalevalainen perinne ei ole Wild Taigan alueella menneisyyttä, vaan se elää ja voi hyvin. Kuhmo on valittu Unescon kirjallisuuskaupungiksi, taustalla ajatus Kuhmosta kansalliseepoksemme kotina. Kalevalan maailmaan pääset sukeltamaan informaatiokeskus Juminkeossa. Alueella on tarjolla myös uusia Kalevalaan liittyviä elämyskokonaisuuksia niin ryhmille kuin yksittäisille matkailijoillekin.

Kuhmo-talossa järjestetään aktiivisesti erilaisia kulttuuritapahtumia.

3. Kurkista Kuhmo-talon kulisseihin

Kuhmo-talo on upea konserttipaikka, jossa järjestetään muun muassa Kamarimusiikkifestivaalin esityksiä. Kesän uutuuksiin kuuluu opastettu kierros Kuhmo-talon kulisseissa – kaikissa niissä paikoissa, joihin yleisöllä ei normaalisti ole pääsyä. Kierroksella kuulet taustoja ja tarinoita festivaalien ja konserttijärjestelyjen maailmasta. Tulet yllättymään, mitä kaikkea komean konserttitalon sokkeloihin kätkeytyykään, ja kuinka paljon sellaista työtä talossa tehdään, josta yleisö näkee tavallisesti vain pintaraapaisun.

Tahdotko kuvata karhunpoikasia? Kuhmossa se onnistuu.

4. Tiesitkö, että Suomussalmi on poronhoitoaluetta?

 Hossan kansallispuisto on suosittu retkeilykohde, josta löytyy monipuolinen reittivalikoima lyhyempiä ja pidempiä polkuja erilaisten ulkoilijoiden toiveisiin. Upea erämaaluonto tarjoaa lepoa ja rauhaa kiireiselle mielelle.

Suomussalmella ollaan jo niin pohjoisessa, että se kuuluu poronhoitoalueeseen. Poronhoitokulttuuriin pääset tutustumaan Hossan Poropuistossa ja Korpiporon tilalla.

Wild Taigan erikoisuus on alueen suurpetokanta, jota pääsee tarkkailemaan ja valokuvaamaan ammattilaisten opastuksella. Karhu on metsän ehdoton kuningas, mutta täällä viihtyvät myös ahmat, sudet ja monet muut kiehtovat villieläimet. 

>> Tutustu Wild Taigan luontotarjontaan

Etnomusiikkifestivaali Sommelo järjestetään Kuhmossa vuosittain.

5. Musiikkijuhla Sommelo

Etnomusiikkiin keskittyvä musiikkijuhla Sommelo soi tänäkin kesänä. Festivaali järjestetään Kuhmossa 29.6. – 4.7.2022. Tänä vuonna luvassa on myös erityisen paljon tanssiesityksiä, kun festivaali tekee yhteistyötä Joutsentanssi-festivaalin kanssa. Konserttien lisäksi tarjolla on monenlaista oheisohjelmaa, kuten taidenäyttelyitä ja kursseja.

6. Astu Gallen-Kallelan ja Lönnrotin jalanjälkiin

Jos haluat nähdä omin silmin paikan, josta itse Akseli Gallen-Kallela ammensi inspiraatiota, vieraile Uljaskan Pirtissä. Tämä aito vienankarjalainen miljöö innoitti Gallen-Kallelaa muun muassa Väinämöisen hahmon luomisessa. Hän löysi ilmetyn Väinämöisen Rimmin vanhasta isännästä, tietäjä ja patriarkka Uljaskasta, ja loi hahmonsa tähän pohjautuen.

Voit myös osallistua opastetulle retkelle Kultalähteelle ja kulkea samoja polkuja, joita Elias Lönnrot runonkeruumatkoillaan kulki. Kultalähteen sijainti Venäjän vastaisella rajavyöhykkeellä on elämys jo itsessään.

Hiljainen kansa tervehtii ohikulkijaa Suomussalmella.

7. Hiljainen kansa tervehtii ohikulkijoita viitostien varrella

Alun perin väliaikaiseksi suunniteltu ympäristötaideteos Hiljainen Kansa tervehtii ohikulkijoita Suomussalmella viitostien varrella. Taiteilija Reijo Kelan luomus koostuu noin 900 turvepäisestä ihmishahmosta keskellä hiljaista peltoa. Hahmot ovat seisoneet paikallaan jo vuodesta 1994 saakka. Ne saavat säännöllisesti uuden ajanmukaisen vaatetuksen – nykyajan vaatimusten mukaan tarvittaessa vaikka kasvomaskeineen. Teoksen vaikuttavuus syntyy sen suuruudesta. Saat ainutlaatuisen kokemuksen, kun vietät hetken kulkien hahmojen joukossa hiljakseen aivan takariveille saakka. 

Hiljaisen Kansan yhteydessä kesäisin toimivat Niittykahvila ja Niittytupa-ravintola tarjoavat tilaisuuden pysähtyä automatkan varrella paitsi virkistymään taiteen äärellä, myös herkuttelemaan hetkeksi Luonnottaren lounasbuffetissa tai kahvin, nuotioletun ja paikallisen maatilajäätelön äärellä. Täällä voit myös yöpyä romanttisesti heinäladossa pellon kupeessa.

8. Vieraile talvisodan tapahtumapaikoilla

 Talvisotahistoria liittyy Kuhmon ja Suomussalmen alueeseen vahvasti. Kuhmossa kannattaa vierailla Talvisotamuseossa, joka esittelee sodan aikaisia tapahtumia siviilien evakuoinnista sotilaiden arkeen, taisteluihin sekä elämään rauhan solmimisen jälkeen. Voit myös tehdä kierroksen autenttisille taistelupaikoille. 

Suomussalmella kannattaa tutustua kuuluisan Raatteentien ympäristöön ja vaikuttavaan Talvisodan Monumenttiin.

9. Risteile Turjanlinnaan

Myös kirjailija Ilmari Kianto kuuluu seudun suurmiehiin. Hänen kotiinsa ja sielunmaisemaansa voi tutustua opastetulla järviristeilyllä Suomussalmelta. Risteilyjä järjestetään päivittäin kesäkuun lopusta elokuun puoleenväliin saakka. Katso aikataulut täältä!

Perinneruokia Puukarin pysäkillä

10. Lähiruokaa, joka tulee oikeasti läheltä

 Paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja aamiaispöydissä esiintyvät perinneherkut ja lähellä tuotettu raikas ruoka. Villiyrtit, riista ja perinteiset leivonnaiset ovat täällä arvossaan. Kainuulainen lähiruoka tulee suoraan puhtaista metsistä ja järvistä, sieltä mistä esi-isätkin ravintonsa saivat. Pohjois-Karjalan puolella voit lähteä Suomen parhaanakin palkitulle makumatkalle majatalosta majataloon. 

Rauhallisessa ympäristössä on hyvä viettää kahvitauko tai ruokailuhetki ja istahtaa alas nautiskelemaan välillä muutakin kuin take awayta. Hyviä herkuttelupaikkoja ovat muun muassa Kaesan Kotileipomon kahvila Kuhmon keskustassa, ravintola Kultainen Kukko Suomussalmella ja Valtimon Puukarin pysäkki. Muista maistaa rönttösiä! Wild Taigan ravintolatarjontaan kokonaisuudessaan voit tutustua täällä.

Yhteistyössä: Wild Taiga Kuhmo-Suomussalmi

Kuvat: Wild Taiga, Kuhmon Kamarimusiikki, Ben Illis, Riikka Krenn

Artikkeli on toteutettu Matkailuelinkeinon elpymistä edistävät kehittämishankkeet -rahoituksella.

LUE MYÖS: Sielu vie sinne, missä luonto on lähellä – Wild Taiga tarjoaa seikkailuja Kainuussa ja lähialueella 

Katso myös