Kaunis Hailuoto – kulttuurimaisemaa koko saaren verran

Vanha kalastajakylä ja pihapiirit, kauniit hiekkarannat ja arvokas Perämeren luonto – näitä asioita voit muun muassa nähdä kauniilla Hailuodon saarella. Saari sopii hyvin lyhyempiin päiväretkiin tai pidemmälle vierailulle.

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty
Kaunis Hailuoto – kulttuurimaisemaa koko saaren verran

Merellisen Hailuodon pitkä historia

Pohjois-Pohjanmaalla, Oulun lähettyvillä sijaitsee omaleimainen Hailuodon kunta. Hailuoto on Perämeren suurin saari, ja sillä on ollut asutusta jo tuhat vuotta.  Hailuoto on itsessään jo nähtävyys, sillä koko saari on julistettu kansallismaisemaksi.

Saarella kulkee retkeilypolkuja, jota pitkin voi tutustua Hailuotoon yleisesti, sen nähtävyyksiin ja kauniisiin rantoihin.  Suosittu kohde Marjaniemi sijaitsee Hailuodon länsiosassa. Satojen vuosien ajan Marjaniemi on toiminut ja toimii edelleen tärkeänä satamana ja kalastuspaikkana. Marjaniemellä sijaitsee myös suosittu nähtävyys, Marjaniemen majakka, joka on 1870-luvulla rakennettu majakka. Majakka on 25 metriä korkea ja siihen voi halutessaan tutustua oppaan johdolla.

Muita kiinnostavia nähtävyyksiä ovat esimerkiksi Hailuodon moderni kirkko, joka on valmistunut vuonna 1972 ja kulttuurihistoriallisesti arvokas Keskiniemen pooki, joka rakennettiin 1850-luvulla varoittamaan merenkulkijoita hiekkasärkistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kiinnostavat museot täydentävät vierailun

Kniivilän kotiseutumuseo esittelee Hailuodon elinkeinoja, joita ovat perinteisesti olleet kalastus ja maatalous. Alueella on runsas määrä erilaisia rakennuksia ja esineitä, jotka kertovat Hailuodon mielenkiintoista tarinaa. Museo on auki kesäaikaan, ja siihen on mahdollista tutustua myös oppaan johdolla. Toinen Hailuodon museo on talonpoikaismuseo, joka sijaitsee Pöllän kulttuurikeskuksessa. 1920-luvulla rakennetussa pihapiirissä sijaitseva museo esittelee talonpojan elämää Hailuodossa useamman sukupolven ajalta.

Omaleimainen luonto ihastuttaa

Hailuodon monipuolinen luonto tarjoaa paljon ihmeteltävää: saarelle oman leimansa antavat meri, rannat ja hiekkadyynit ja sisäsaaren karut harjut. Luonnosta voi saada halutessaan lisätietoa vierailemalla saaren luontonäyttelyssä. Näyttely esittelee luontoa Perämeren maankohoamisalueella ja Hailuodon historiaa ja kulttuuria. Luontonäyttelyn yhteydessä on Rannan reitti -niminen esteetön luontopolku, jonka noin 800 metriä pitkää lankkupolkua kulkemalla voi tutustua alueen kiinnostavaan luontoon ja kulttuuriin.

Lintubongaajille Hailuoto on oikea paratiisi – saarella on tavattu noin 300 lintulajia. Saarella on useita luontorneja, joista voi nähdä muun muassa maa- ja merikotkia, nokikanoja, merihanhia ja kaulushaikaroita.

Suurempiakin lintuja voi Hailuodossa bongailla, sillä saarella elää emuja! Emutarhassa asustelee aikuisia lintuja ja poikasia. Emutarha on koko perheelle sopiva kohde, ja sieltä voi halutessaan ostaa emuöljyä, emuihin liittyviä koriste-esineitä tai emupaistia.

Hailuodolla riittää tekemistä

Hailuoto tarjoaa ihanteellisen ympäristöön uimiseen sekä retkeilyyn maassa ja merellä. Syksyisin alueella myös marjastetaan ja metsästetään paljon.

Hailuodolla on tarjolla monenlaisia palveluita, ja saarella voikin nauttia esimerkiksi hyvästä kahvila- ja ravintolatarjonnasta, sympaattisista käsityöliikkeistä ja Pohjanmaan hunajakeskuksen tarjonnasta.

Saapuminen on helppoa ja yöpyminen onnistuu

Saarelle voi matkustaa useita eri reittejä. Oulunsalo-Hailuoto väliä kulkevalla autolautalla pääsee saarelle ilmaiseksi 25 minuutissa. Lisäksi saarelle pääsee linja-autolla, veneellä ja lentokoneella sekä talvisin jäätietä pitkin.

Saarella on monipuolisesti erilaisia majoitusmahdollisuuksia ja yöpyä voi esimerkiksi mökissä, hotellissa tai teltassa. Lisäksi Hailuodossa on mahdollisuus majoittua myös majatalossa tai maatilalla.

Lue lisää: Hailuoto
Hailuodon luonto

Teksti: Ira Matilainen
Kuva: Pixabay, Sqraz

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.