Omaleimainen Lapua on persoona pikkukaupungiksi

Omaleimainen Lapua on persoona pikkukaupungiksi

julkaistu , päivitetty

Omaleimainen Lapua on Etelä-Pohjanmaan iloinen yllättäjä: kompaktiin kaupunkiin mahtuu oikea juhlasekoitus luontoa, kulttuuria, elämyksiä ja nähtävää.

Vanha Paukku on täynnä nostalgiaa

Entisen patruunatehtaan upeassa miljöössä toimiva Kulttuurikeskus Vanha Paukku huokuu punatiilinostalgiaa ja kulttuuria. Patruunatehtaan museo, Lapuanliikkeen museo, Pyhälahden valokuvaamomuseo, rajoja rikkovista näyttelyistään tunnettu Lapuan Taidemuseo, Pohjanmaan valokuvakeskuksen galleria ja Patruunagalleria ruokkivat historian- ja kulttuurinnälän.

Lyijylankaosaston tiloissa pitää majaansa luova taideyhteisö, ja suosittu Lapuan Kankureiden myymälä tarjoilee kiintoisaa Suomi-designia. Lapualla osataan kerrostaa aikakausia ja säilyttää vanhaa, mutta myös luoda rohkeasti uutta: tänäkin kesänä tarjolla on tapahtumia festivaaleista panimokierroksiin ja Marja Kolun näyttelyyn. 

>> Lue lisää Vanhasta Paukusta

Puutaloidylliä ja luontoelämyksiä

Lapua saa vanhojen puutalojen ystävän sydämen läpättämään. Talokierroksen voi aloittaa Jokilaakson matkailupuutarhan vanhan emäntäkoulun miljööstä, jossa on kukkaloiston lisäksi kotieläinpihakin. Mykistävimmät pohjalaistalot bongataan joelta käsin Kulttuurikeskus Vanhan Paukun rannasta lähtevällä risteilyllä.

Luonnonystävä suuntaa Simpsiönvuoren ulkoilureiteille. Kaksi miljardia vuotta vanhan jäännösvuoren erityisyys avautuu viimeistään näkötornissa. Tienoon ainoan mäen päältä avautuu havumetsän peittämä lakeus – kuin loputon, vihreä valtameri.

Lähde ja kuva: Editor Helsinki, teksti Nina Sarell

Katso myös