Paikallisen kahdeksan vinkkiä Hämeenlinnaan

Paikallisen kahdeksan vinkkiä Hämeenlinnaan

julkaistu , päivitetty

Vanajaveden rannalla sijaitsevassa Hämeenlinnassa yhdistyy kaupungin palvelut ja maaseudun rauha. Lue tästä artikkelista paikallisen parhaat vinkit Suomen vanhimpaan sisämaakaupunkiin.

 • null

  "Kaikki tiet vievät Hämeenlinnaan"

  Matkailun restonomiopiskelija Julia Taipale esittelee Hämeenlinnaa ylpeydellä. Hän asui kotikaupungissaan 21-vuotiaaksi, mutta vierailee edelleen ahkerasti Hämeenlinnassa ja kannustaa myös ystäviään tutustumaan kaupunkiin. 

  – Hämeenlinna on siitä loistava kohde, että siihen pätee sanonta “Kaikki tiet vievät Hämeenlinnaan”. Tunnissa tai kahdessa pääsee jo monesta kaupungista paikan päälle.

  Julia suosittelee varaamaan Hämeenlinnan tutkimiseen vähintään kaksi kokonaista päivää. Tässä Julian kohdevinkit kaupungissa vieraileville!

 • 1. Hämeenlinnalaisten ylpeys Hämeen linna

  Ensimmäiseksi Julia tahtoo esitellä kaupungin keskeisimmän kohteen, eli Hämeen linnan

  Pääsylippu 700-vuotiaaseen linnaan maksaa 12 euroa, mutta sisäpihalle pääset kurkistamaan myös veloituksetta. Esillä on eri näyttelyitä, museokaupasta voit ostaa matkamuistot ja museoravintolassa voit nauttia kahvit.

  Linnan puistoalue on kesäisin ihana paikka pitää piknikki, pelailla ja tai muuten vain oleskella. Linnan kupeesta lähtee linnan edustan järvialuetta kiertävä suosittu reitti, jota paikalliset kutsuvat Linnanlenkiksi. 

 • Aulangon näköalatasanne, Hämeenlinna

  2. Paljon nähtävää Aulangon ulkoilualueella

  Aulangon ulkoilualue eri nähtävyyksineen on todella suosittu matkakohde. Alue on suuri ja sen sisään mahtuu luonnonsuojelualuetta, Sibeliuksen metsä, Aulangon näkötorni, kesäteatteri, HugoPark-seikkailupuisto ja muita liikunta- ja luontoelämyksiä. 

  Mahdollisuuksia on monenlaiseen tekemiseen ja näkemiseen. Päivän viettoa varten alueella on kahvila, kioski sekä piknikalueita, pöytä ja paljon nurmitilaa. 

  Aulangon suurin nähtävyys on varmasti näköalatorni, josta aukeaa komeat maisemat. Voit kiivetä tornin huipulle saakka tai ihailla maisemia tornin juuresta näköalatasanteelta. 

  Erityisesti Julia vinkkaa Aulangonjärvenrannassa sijaitsevaa Kärmeskalliota, josta avautuvat myös hienot maisemat. Reitti kalliolle on virkistävän vaihtelevaa, pitkospuista pelto- ja puromaisemiin.

 • 3. Maisemia autonratista tai pyöräillen

  Ihania maisemia pyöräilijälle tai autoilijalle tarjoaa Aulangontie, joka kulkee keskustan tuntumasta kohti luodetta. Tie on mutkittelevaa ylä- ja alamäkeä, matkan varrella on muun muassa Aulangon graniittilinna, järvimaisemaa ja lehtometsiä. Reissun voi tehdä autolla, mutta myös pyöräillen.

  Tätä reittiä pitkin pääset myös kiertämään Hämeenlinnan upeita kehyskuntia ja niiden nähtävyyksiä, kuten Lepaan viinitila ja Parolan panssarimuseo.

 • Kuntoiluportaat, Ahveniston ulkoilualue, Hämeenlinna

  4. Ahveniston ulkoilukeskus

  Ahvenistonharjulla sijaitsee Ahveniston ulkoilukeskus, joka rakennettiin 1952 olympialaisia varten. Alue on kokonaan luonnonsuojelualuetta ja tarjolla on paljon aktiviteettimahdollisuuksia, kuten seikkailuhuvipuisto Flowpark, rantasauna, maauimala valaistuja ulkoilureittejä, luontopolku sekä hiekkaranta rantalentopallokenttineen.

  Ahvenistolla sijaitsee myös moottorirata, joka on yksi Suomen vanhimmista. Ahveniston moottoriradalla järjestetään vuosittain moninaisia tapahtumia.

 • 5. Vanajaveden vesiurheilumahdollisuudet

  Hämeenlinnan järvimaisemissa on mahdollisuutta jos jonkinlaiseen vesiurheiluun. Vanajavesi kuuluu Kokemäenjoen vesistöön ja sitä pitkin pääsee vaikkapa Tampereelle saakka. 

  Vanaja Wake & SUP tarjoaa mahdollisuuksia wakeboardingiin sähkömoottoriavusteisella kaapeliradalla ja suppailuun. Vesistöä on mahdollista päästä tutkimaan myös vuokraamalla vesijetti Cafe & Rent Mahlialta.

 • 6. Kankaisten elämysmaatila

  Vajaan 10 kilometrin päässä Hämeenlinnan keskustasta sijaitsee Kankaisten elämysmaatila, joka on ihana kohde koko perheelle. Tilalla on marjojen itsepoimintaa, kotieläinpiha, leikkipuisto, lähiruokapuoti ja kahvila.

  Kotieläinpiha on maksuton ja siellä voit nähdä kaneja, kanoja, lampaita, possuja ja ankkoja.

 • Keskusta, Hämeenlinna

  7. Syö ja juo paikallisen lempipaikoissa

  Suurta hehkutusta paikallisoppaamme Julia antoi ravintola Popinolle. Ravintola on perustettu 1988 ja on toiminut koko tuon ajan samassa lokaatiossa. Hyvä palvelu ja todella hyvä ruoka pitävät paikan paikallisten suosikkina, joten pöytävaraus kannattaa tehdä ajoissa.

  Autenttista 50-luvun tunnelmaa tarjoilee ravintola Fiftari, joka on laajentunut keilahallista ravintolaan. Ravintolan erikoisuus on eittämättä erikoinen ja tunnelmaan sopiva sisustus, mutta myös ehdottomasti koirille tarkoitettu oma menu!

 • 8. Ostosmahdollisuuksia Kauppakeskus Goodmanissa

  Irvin Goodmanin mukaan nimettu Kauppakeskus Goodman on Hämeenlinnan kattavin ostospaikka, josta löytyy muun muassa vaatekauppoja, ravintoloita ja apteekki. Goodmaniin on helppo saapua, sillä se on rakennettu aivan moottoritien päälle. Kävijöille tarjotaan 3 tuntia ilmaista parkkiaikaa.

  Teksti: Charlotta Jaatinen

  Kuvat: Miika Kangasniemi, Hämeenlinnan Kaupunki. Hämeenlinnan kaupunki. Julia Taipale.

Katso myös