Pirkanmaan salaiset helmet – poimi tästä vinkit talteen!

Matkailun parissa puhutaan aina suurimmista ja hienommista nähtävyyksistä, mutta taustalle saattaa jäädä monia hienoja paikkoja, jotka syystä tai toisesta ovat jääneet varjoon. Tässä artikkelissa esittelemme Pirkanmaalla sijaitsevia vähemmän tunnettuja ja mielenkiintoisia matkakohteita.

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty
Pirkanmaan salaiset helmet – poimi tästä vinkit talteen!
  • Viikinsaari

    Viikinsaari

    Viikinsaari sijaitsee noin 20 minuutin laivamatkan päässä Tampereelta. Saaressa voit viettää hienon kesäpäivän erilaisten aktiviteettien parissa. Kyyti saareen lähtee Laukontorin satamasta joka tasatunnein. 

    Ensinnäkin runsas luonto tarjoaa paikan rauhoittumiselle aivan keskustan läheisyydessä. Viikinsaaren luonnonsuojelualuetta kiertää luontopolku ja meditaatiopolku. Polun pituus on 1,3 kilometriä, jonka aikana voit tutustua saaren luonnosta kertoviin infotauluihin. Myös uimaan pääsee helposti ja rantasaunaankin on mahdollista päästä kesäsunnuntaisin yleisösaunavuoroilla. 

    Luonnossa liikkumisen lisäksi Viikinsaari tarjoaa mahdollisuuden harrastaa muitakin aktiviteetteja. Alueella sijaitsee erilaisia pelikenttiä, minigolfrata ja lasten leikkipaikka. Välinevuokraamosta voit vuokrata maltillisella hinnalla muun muassa mölkyn, lentopallon tai vaikkapa soutuveneen.

    Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

    Saaressa on myös hienoja rakennuksia muun muassa Pyhäjärven ekumeenisen kappelin muodossa. Tekemistä siis riittää kaikille, joten aurinkoinen mieli mukaan ja matkalle Viikinsaareen!

    Lue lisää: Viikinsaari

  • Nottbeck, Finlayson

    Nottbeckien hautausmaa

    Tampereen kulttuurihistoriasta kiinnostuneille Nottbeckien hautausmaa on vierailun arvoinen kohde. Hautausmaa sijaitsee Lielahdessa. 

    Paikka ei sinällään ole turistikohde sillä alue on yksityinen, mutta kesällä hautausmaan portin lukko aukeaa ja alueelle pääsee tekemään hautausmaakierroksen. Museo Milavida järjestää opastettuja kierroksia.

    Hautausmaalle on haudattu entisen suomalaisen aatelissuvun von Nottbeckien edustajia. Suku tunnetaan Tampereella sijainneen Finlaysonin puuvillatehtaan omistajina. Vuonna 1894 alueen keskelle rakennettiin punatiilestä komea kappeli.

    Hautausmaa on jäänyt vähälle huomiolle, sillä se sijaitsee tehdasalueen katveessa. 

    Osoite: 
    Sellukatu 8 
    833400 Tampere 

    Lue lisää: Nottbeckien hautausmaa

  • Nokian Tehdassaari

    Nokian Tehdassaari

    Nokian kaupungin historiasta kiinnostuneille Tehdassaari on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde. Nokianvirran varrella sijaitseva alue kätkee sisäänsä Nokian teollisuusmiljöötä ja sen pitkää kulttuurihistoriaa. 

    1900-luvun alkupuolella suomalaisten ylpeys yhtiö nimeltä Nokia siirsi toimintansa Nokianvirran rannoille. Tähän aikaan alueella toimi K. F. Idestamin perustama puuhiomo. Vierailija pääsee tutustumaan tehdasmiljööseen alueella olevien opastaulujen johdolla. 

    Tehdassaaressa on myös muuta kiinnostavaa, historiaan ja arkkitehtuuriin tutustumisen lisäksi. Alueen kesäteatteri palvelee kulttuurinnälkäisiä esityksin ja erilaisin tapahtumien voimin. Maalaustaiteesta kiinnostuneet voivat suunnata Taidekeskus Tehdassaaren galleriaan, jossa on esillä kotimaisten taiteilijoiden teoksia.

    Osoite: 
    Souranderintie 2
    37100 Nokia

    Lue lisää: Nokian Tehdassaari

  • Torisevan rotkot

    Torisevan Rotkojärvet

    Virroilla sijaitsevat Torisevan Rotkojärvet koostuvat kolmesta järvestä, joita ympäröi äkkijyrkät kalliot. Järvien nimet ovat Alainen, Keskinen ja Yläinen Toriseva. 

    Noin kolmen kilometrin pituista syvännettä ympäröi kauniit ja jylhät kalliot, joita kannattaa saapua ihastelemaan kauempaakin. Torisevalta löytyy myös reilun kuuden kilometrin pituinen luontopolku. Alueen historiasta kertovat opastetaulut löytyvät reitin varrelta ja retkieväitä voi pysähtyä nauttimaan Kangasjärven rannalla sijaitsevalle nuotiopaikalle. Vuonna 1936 Lotta Svärd-järjestön toimesta rakennettu Torisevan kahvimaja palvelee luonnossa liikkujia.

    Torisevan Rotkojärvet ovat upea osoitus Suomen monipuolisesta luonnosta, joten lähimailla matkaavien kannattaa ehdottomasti piipahtaa ihastelemaan upeita maisemia. 

    Lue lisää: Torisevan Rotkojärvet 

  • Kuvat: Visit Tampere

    Teksti: Rasmus Nikander

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.