Tässä ovat Pohjois-Lapin matkailuvaltit: saamelaiskulttuuri ja eksoottiset luontoelämykset

Pohjois-Lappi on ainutlaatuinen matkakohde, jossa kestävä kehitys ja vastuullisesti tuotetut palvelut ovat nyt entistäkin tärkeämmässä roolissa. Alueen vetovoima perustuu arktisen luonnon ominaispiirteisiin, saamelaiskulttuuriin ja ihmisten hyvinvointiin. Esittelyssä Pohjois-Lapin matkailuvaltit!

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty
Tässä ovat Pohjois-Lapin matkailuvaltit: saamelaiskulttuuri ja eksoottiset luontoelämykset

Lappi houkuttelee matkailemaan – pohjoisessa panostetaan nyt kestävään kehitykseen

Inari-Saariselän matkailualueen palvelut ammentavat voimansa arktisesta luonnosta ja saamelaiskulttuurista. Matkailualueeseen kuuluu Suomen kaksi suurinta kansallispuistoa. Lemmenjoen ja Urho Kekkosen kansallispuistot sekä tunturialueiden valtavat erämaat kutsuvat luokseen kaikenikäisiä ulkoilijoita.

Matkailu on Pohjois-Lapin tärkein elinkeino, joka luo pohjan taloudelliselle kestävälle kehitykselle. Inari on alueen kasvukunta, jonka asukasmäärä lisääntyy vuosi vuodelta. Luonto- ja kulttuurimatkailun vahvistaminen on yksi kunnan elinvoimaohjelman kärkiteemoista.

Saamelaisten perintö on tärkeä osa Lappia

Saamelaiset ovat EU:n alueen ainoa alkuperäiskansa. Saamenpuvulla ja omalla kielellä on suuri merkitys saamelaisten kulttuurissa. Perinteiset elinkeinot, kuten, poronhoito, kalastus ja metsästys, ovat vahvasti sidoksissa luontoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saamelaisten kulttuuriin voi tutustua Saamelaismuseo Siidassa, kulttuurikeskus Sajoksessa ja Neidenin kolttasaamelaismuseossa. Poromiesten työtä ja arkea pääsee seuraamaan ohjelmapalveluyrittäjien järjestämillä retkillä.

– Korostamme Inari-Saariselkä-alueen kestävässä matkailussa paikallisen kulttuurin mukanaan tuomia voimavaroja. Vaalimme arvokasta saamelaista perintöä, joka on ainutlaatuista koko maailmassa, kertoo Inari-Saariselkä Matkailu Oy:n markkinointijohtaja Marja Kumpuniemi.

Koko Pohjois-Lapin matkailun kehittämisen periaatteena on herkän ja vahvasti kulttuurisidonnaisen ympäristön säilyttäminen tuleville sukupolville. Matkailussa korostuvat aitous, ainutlaatuisuus ja palvelujen korkea laatu.

Sadattuhannet ihmiset saapuvat vuosittain Lappiin ihastelemaan revontulia. Suomessa revontulia havaitaan eniten juuri Pohjois-Lapissa. Revontulikausi alkaa syksyllä ja kestää myöhäiseen talveen saakka.

– Revontulen näkeminen ensimmäistä kertaa on vieraillemme valtaisa kokemus. Tämän mahtavan luonnonilmiön seuraamiseen perustuvat monet alueemme palveluista, Kumpuniemi kertoo.

Luonnon raaka-aineet ovat lappilaisen keittiön rikkaus. Marjat kypsyvät aromikkaiksi kirkkaina kesäöinä. Kalat kasvavat kirkkaissa tunturivesissä. Paikallinen herkku, poronliha, on vähärasvaista ja sisältää runsaasti hyödyllisiä ravintoaineita.

– Lähiruoka on meille täällä elämäntapa. Aidot lappilaiset ateriat valmistetaan perinteitä kunnioittaen ja pohjoisen makuja vaalien. Tähän puhdas luontomme tarjoaa valtavat puitteet ja mahdollisuudet, Kumpuniemi sanoo.

Kestävyys ja sosiaalinen hyvinvointi kulkevat käsi kädessä

Alueen matkailuorganisaatio Inari-Saariselkä Matkailu on ottanut kestävän matkailun keskeiseksi painopisteekseenAlan yrityksille jaetaan ymmärrystä ja tietoa kestävän kehityksen mahdollisuuksista sekä kannustetaan kansainvälisen kestävän matkailun toimintamalleihin.

– Paikallisten yritysten ja ihmisten sitouttaminen yhteisen kestävän matkailun toteuttamiseen tuo mukanaan myös työllisyyttä ja luo sosiaalista hyvinvointia, mikä on samalla taloudellisen kestävän kehityksen perusta, Kumpuniemi pohtii.

Pohjoisen Lapin suosituin matkailukohde on Saariselkä. Inarin kylä ja Utsjoki lähellä Norjan rajaa ovat kasvattaneet sen rinnalla eniten matkailijoiden kiinnostusta. Pohjoisin Lappi on lähempänä kuin osaamme ajatellakaan. Ivaloon pääsee lentäen Helsingistä reilussa puolessatoista tunnissa. Junalla matka taittuu Rovaniemelle asti ja sieltä edelleen yhteysbussilla Saariselälle. Autojunaan voi ottaa mukaan oman auton ja jatkaa edelleen kohti Pohjois-Lappia.

Kun kyseessä on Pohjois-Lapin matkailuvaltit, on Ivalossa sijaitseva Suomen pohjoisin lentoasema, ja sen uusittu Lapinhelmi-terminaali vierailun arvoinen kohde. Kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti myös lentoaseman palvelut on rakennettu ympäristöä säästäviksi.

Kestävän matkailun kannalta tärkeintä ovat kuitenkin luonnonrauha ja sen tuomat elämykset. Inari-Saariselkä on ainutlaatuinen ja vetovoimainen kohde alkuperäisen luonnon aktiviteetteja ja hiljaisuutta kaipaaville matkailijoille.

>>Suomen luonto on komeimmillaan! Tutustu tästä Lapin upeisiin kansallispuistoihin.

Lähde ja kuva: Toptaste

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.