Täällä Suomen luonto on komeimmillaan: esittelyssä Lapin upeat kansallispuistot

Lapin kansallispuistoissa pääset kokemaan toinen toistaan upeampia jylhiä tunturimaisemia, komeita metsiä ja kauniita vesistöjä. Monissa kansallispuistoissa on mahdollisuus pienempiin päiväretkiin ja pidempiin vaelluksiin. Retkeilyharrastus sopii mihin tahansa vuodenaikaan, kun vain olet oikein varustautunut. Tässä lyhyesti Lapin upeat kansallispuistot – kierrä vaikka kaikki!

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty
Täällä Suomen luonto on komeimmillaan: esittelyssä Lapin upeat kansallispuistot
  • Lemmenjoen kansallispuisto

    Lemmenjoki on Suomen suurin kansallispuisto. Lemmenjoki sijaitsee Pohjois-Lapissa, Inarin ja Kittilän alueilla. Puisto on tunnettu 70 kilometrin mittaisesta Lemmenjoesta, jonka jokilaaksoja ympäröivät jylhät tunturit ja vanhat mäntymetsät. Alueen luontoon kuuluvat myös laajat suot eli jängät. Puistossa voi nähdä myös vanhoja saamelaisten pyynti- ja asuinpaikkoja sekä kullankaivajien alueen. Saamelaisten elämään on mahdollista päästä tutustumaan myös opastetuilla retkillä.

    Lemmenjoessa on mahdollista retkeillä lyhyempiä tai pidempiä aikoja ja retkeily onnistuu myös merkittyjen reittien ulkopuolella, joita on yhteensä noin 60 kilometrin verran.

    Lue lisää Lemmenjoesta

  • Oulangan kansallispuisto

    Pohjois-Pohjanmaalla ja Itä-Lapissa sijaitseva Oulangan kansallispuiston tunnetaan muun muassa riippusilloista, koskista, joista ja jylhistä vaaramaisemista. Puistossa virtaa kaksi suurta jokea, Oulankajoki ja Kitkajoki, joiden lisäksi alueella mutkittelee useita sivujokia. Oulanka on hyvä kohde myös kasveista kiinnostuneille, sillä alueella elää paljon harvinaisia kasvilajeja.

    Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

    Puisto tarjoaa vaihtoehtoja kaiken ikäisille ja -kuntoisille retkeilijöille, sillä Oulangassa on lukuisia erilaisia reittivaihtoehtoja: esimerkiksi lyhyempiä päiväreittejä, kuuluisa 82 kilometriä pitkä Karhunkierros sekä melontareittejä. Merkittyjä reittejä on yhteensä 150 kilometrin verran.

    Lue lisää Oulangasta

  • Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

    Tunturimaisemien ympäröimä Pallas-Yllästunturin kansallispuisto sijaitsee Länsi-Lapissa. Tunturiluonto ja Lappi tarjoavat erilaista nähtävää eri vuodenaikoina, kuten yöttömiä öitä, värikkään ruskan ja revontulia. Pallas-Yllästunturin luonto on monipuolista ja alueella on paljon esimerkiksi soita ja vanhoja metsiä. Vaihteleva luonto tarjoaa elinympäristön monille eläin- ja kasvilajeille. Alueella viihtyviä eläimiä ovat esimerkiksi pulmunen, ilves, karhu ja monet pikkunisäkkäät.

    Kansallispuistossa on runsaasti eri pituisia merkittyjä reittejä, kuten luontopolkuja (1 – 17 kilometriä), hiihtoreittejä sekä pitkiä vaellusreittejä (50 – 72 kilometriä).

    Lue lisää Pallas-Yllästunturista

  • Perämeren kansallispuisto

    Perämeren kansallispuisto sijaitsee Perämeren poukamassa Kemin ja Tornion alueilla. Kivikkoiset Perämeren rannat sijaitsevat maankohoamisalueella, minkä vuoksi merestä nousee jatkuvasti uusia kareja ja luotoja. Kansallispuistoon kuuluvat pääosin kivikkoiset saaret tarjoavat kodin monille uhanalaisille lintulajeille ja harvinaisille kasveille. Kansallispuistossa kannattaa tutustua myös kulttuurihistoriallisesti merkittäviin vanhoihin kalastustukikohtiin sekä hoidettuihin niittyihin ja ketoihin.

    Perämeren kansallispuistossa on kaksi merkittyä reittiä: yhden kilometrin mittainen luontopolku sekä noin 0,5 kilometrin mittainen vedenalainen luontopolku sukeltajille. Kansallispuistoon saavutaan veneellä.

    Lue lisää Perämerestä

  • Pyhä-Luoston kansallispuisto

    Pyhä-Luoston kansallispuiston löytää itäisestä Lapista. Kansallispuiston maisemaa hallitsevat komeat tunturi ja alueen soinen ja metsäinen luonto. Pyhä-Luoston suot ovat suurimmaksi osaksi laajoja aapasoita, jotka pitävät sisällään useita erilaisia suotyyppejä. Kansallispuiston kuuluisimpia nähtävyyksiä on kahden tunturin välissä oleva Isokuru, joka syntyi jääkauden sulamisvesien vaikutuksesta. Isokuru on Suomen suurin kuru ja se on jopa 220 metriä syvä.

    Kaikenlaisille retkeilijöille sopivassa Pyhä-Luostossa on noin 75 kilometrin verran merkittyjä kesäreittejä sekä talvella 120 kilometrin verran hiihtolatuja. Kansallispuistossa on mahdollista tehdä myös vaativampia vaelluksia.

    Lue lisää Pyhä-Luostosta

  • Riisitunturin kansallispuisto

    Posiolla Etelä-Lapissa sijaitseva Riisitunturi on osa Euraasian pohjoisosien taigametsäaluetta. Alueella on hienoja rinnesoita, jotka ovat suotyypiltään pääosin rämeitä ja korpia. Kansallispuistossa on runsaasti kuusia, jotka peittyvät talvella tykkylumen alle.  Komeat tykkykuuset tekevät Riisitunturista oivan talviretkeilykohteen.

    Riisitunturissa on noin 42 kilometrin verran merkittyjä reittejä. Komeat maisemat tarjoavat hyvät puitteet esimerkiksi patikointiin, valokuvaukseen, hiihtämiseen ja lumikengillä kulkemiseen.

    Lue lisää Riisitunturista

  • Syötteen kansallispuisto

    Syöte on Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Lapin alueilla sijaitseva kansallispuisto. Syötteessä sijaitsee esimerkiksi Suomen eteläisin tunturi, Iso-Syöte. Iso-Syötteen huippu kohoaa 432,5 metriä merenpinnan yläpuolelle ja sen laelta voi ihailla kansallispuiston jylhiä maisemia. Kansallispuistossa voi tutustua myös harjuihin, Ahmankallion näköalatorniin, soihin, luonnontilaisiin metsiin ja talvella tykkylumen peittämiin kuusiin.

    Syötteessä on useita merkittyjä reittejä päiväretkeilyä ja pidempiä vaelluksia varten. Pisin vellusreitti on jopa 122 kilometriä pitkä! Kansallispuisto on sopiva retkeilykohde koko perheelle, mutta se sopii hyvin myös vaativuutta kaipaavalle aktiivilomailijalle. Syötteellä on retkeilyreittejä myös melojille ja maastopyöräilijöille. Kansallispuisto soveltuu myös osittain liikuntaesteisille.

    Lue lisää Syötteestä

  • Urho Kekkosen kansallispuisto

    Urho Kekkosen kansallispuisto sijaitsee Lapissa Inarin, Sodankylän ja Savukosken alueilla. Kansallispuistossa sijaitsee kuuluisa Korvatunturi. Puisto on oiva paikka tutustua Lapin arvokkaaseen metsä-, suo- ja tunturiluontoon. Alueella voi törmätä myös moniin eläinlajeihin: laajat aapasuoalueet ja vanhat metsät tarjoavat kodin monille erilaisille lintulajeille. Kansallispuisto perustettiin alun perin turvaamaan arvokkaan luonnon lisäksi myös perinteisiä elinkeinoja, kuten poronhoitoa, jota harjoitetaan edelleen kansallispuiston alueella.

    Puistossa on noin 200 kilometrin verran merkittyjä eripituisia reittejä eritasoisille retkeilijöille. Lisäksi puistossa on hyvät mahdollisuudet hiihtämiseen ja pyöräilyyn.

    Lue lisää Urho Kekkosen kansallispuistosta

  • Lue myös artikkelit: Kaikki Suomen kansallispuistot, Länsi-Suomen hienoimmat kansallispuistot ja Itä-Suomen hienoimmat kansallispuistot.
  • >> Koe Lapin taika paikallisten kanssa – katso tästä parhaat elämykset

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.