Porvoon makea matkailuvaltti: Brunbergin tehtaanmyymälä

Porvoon makea matkailuvaltti: Brunbergin tehtaanmyymälä

julkaistu , päivitetty

Brunbergin tehtaanmyymälä on Porvoolle matkailun makea vetonaula, jonne tullaan kauempaakin.

Tehtaanmyymälä uudistui kesäksi 2021

150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi avatun uuden Tehtaanmyymälän rakentamisessa on suosittu kestäviä valintoja ja kotimaisia yrityksiä sekä materiaaleja. Yli 600-neliöisessä rakennuksessa on muun muassa esteetön, avara myymälä ja mahdollisuus seurata artesaanisuklaan valmistusta. Pihalla on laajat pysäköintitilat, keinuja ja kaupunkipyörävarikko.

Suomen vanhin makeistehdas Brunberg on myynyt tuotteita omasta tehtaanmyymälästä noin 60 vuoden ajan. Kun tehdas muutti vuonna 1965 Porvoon kaupunginpuiston laidalta isompiin tiloihin Tarmolaan, tehtaan oheen saatiin ensimmäinen tehtaanmyymälä, josta tuli tuota pikaa suosittu käyntikohde porvoolaisille herkkusuille ja Porvoon-matkailijoille.

Vastavalmistunut Tehtaanmyymälä on Brunbergille jo neljäs. Se sijaitsee edellisen myymälän viereisellä tontilla, vain kivenheiton päässä makeistehtaasta.

Brunbergin uusi tehtaanmyymälä Porvoossa

Tehtaanmyymälästä elämys kaikille aisteille

Uudessa Tehtaanmyymälässä on muun muassa 220 neliön kokoinen makeismyymälä ja 60 neliön kokoinen Artisan Confectionery by Brunberg -suklaaosasto, jossa asiakkaat voivat seurata käsintehtyjen tuotteiden valmistusta.

– Toimme Tehtaanmyymälään elämyksellisyyttä siirtämällä artesaanisuklaaosaston tehtaan tiloista Tehtaanmyymälään asiakkaittemme nähtäväksi. Olemme moderni käsityöläinen ja valmistamme yhä monia makeisia käsityönä. Tämä on meille suuri ylpeydenaihe, Brunbergin toimitusjohtaja Katarina Enholm kertoo.

Myymälässä on runsas valikoima tuoreita makeisia, kuten Suukkoja, tryffeleitä, lakuja ja tuotteita, joita saa vain Porvoosta. Lisäksi hyllyiltä löytyy edullisempaa kakkoslaatua, uutuustuotteita ja jo 60-luvulla tutuksi tuttuja ruskeita makeispusseja.

Lisäksi Tehtaanmyymälässä on tarjolla Porvoossa paahdettua, Brunbergille suunniteltua Brunberg Blend -kahvia, jota voi ostaa mukaan paketissa tai nauttia take away -mukeista.

– Uudesta Tehtaanmyymälästä on tulossa elämyksellinen nähtävyys Porvoon-matkailijoille. Porvoolla on pitkä maine kaupunkina, johon tullaan herkuttelemaan. Toivomme, että uusi Tehtaanmyymälä korostaa Porvoon herkullista mainetta entisestään, Enholm sanoo. 

Kestävää ja kotimaista rakentamista

Uuden Tehtaanmyymälän rakentamisessa on suosittu kestäviä valintoja ja kotimaisia yrityksiä sekä materiaaleja. Sen suunnittelusta vastasi porvoolainen Arkkitehtitoimisto Valkeavirta, pääurakoinnista Jyrak Oy Pornaisista, LVI-työistä pukarolainen Erikssonin Putki Oy ja sähkötöistä porvoolainen Jeti-sähkö Oy. Rakennuksen päämateriaaliksi valittiin kotimainen puu. Ekologiset valinnat näkyvät myös esimerkiksi siinä, että rakennus lämmitetään maalämmöllä.

Tehtaanmyymälän pihalle on istutettu kirsikkapuita ja pihalle levitetään kotimaista kunttaa eli siirtovarvikkoa, jota on tulossa alueelle yhteensä 1000 neliön verran. Lapsiperheet on huomioitu rakentamalla pihalle aidattu keinupaikka. Lisäksi Tehtaanmyymälän ohessa on kaupunkipyörien varikko, josta matkailijat pääsevät kätevästi liikkumaan ympäri Porvoota.

Uusi myymälä on täysin esteetön ja sen pihalla on laajat pysäköintipaikat niin yksityisautoille kuin linja-autoille. Talon edusta on suunniteltu niin, että linja-autot voivat jättää kävijät turvallisesti oven eteen ja siirtyä ilman matkustajia busseille suunnitelluille paikoille. 

Brunbergin tehtaanmyymälän osoite on Teollisuustie 21 A, Porvoo.

Lähde ja kuvat: Brunberg

Katso myös