Suomen sympaattisimmat eläinkohteet – viisi yllättävää vinkkiä

Haluatko päästä näkemään kotieläimiä tai villipetoja lähietäisyydeltä? Tutustu viiteen koko perheelle sopivaan kohteeseen kotimaassa.

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty
Suomen sympaattisimmat eläinkohteet – viisi yllättävää vinkkiä
  • null

    1. Haltialan kotieläintila, Helsinki

    Kotieläintilat ovat erinomainen tapa tutustua maaseudun eläimiin. Suomalaisille kotieläintiloille ei mennä katsomaan muualta tuotuja eksoottisia villieläimiä, vaan hakemaan kosketusta luontoon tuttujen lajien kautta.

    Pääkaupunkiseudulla asuvien tai lomailevien on helppo tehdä retki Haltialan kotieläintilalle, joka sijaitsee Vantaan tuntumassa Helsingissä. Helsingin kaupungin omistamalla tilalla pääsee näkemään esimerkiksi lampaita, hevosia, possuja, vuohia ja kanoja.

    Haltiala on mainio kohde erityisesti lapsiperheille, ja kävijöiden iloksi sinne ei peritä pääsymaksua. Lampaita voi käydä katsomassa tilalla ympäri vuoden.

    Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

    Tilalla on myös peltoja, joista kuka tahansa voi maksutta poimia herneitä ja auringonkukkia heinä-elokuussa. Alueet on merkitty kävijöitä varten.

    Haltialan tilan kupeesta löytyy myös mukavia ulkoilureittejä. Alueella toimii ravintola Wanha Pehtoori.

    Osoite:
    Laamannintie 17
    00690 Helsinki

    Lue lisää: Haltialan tila

  • 2. Eläinten vanhainkoti Wanha Markki, Ylistaro

    Seinäjoen seutukunnassa Ylistarossa toimiva eläinten vanhainkoti Wanha Markki on ainutlaatuinen konsepti kotimaassa. Täällä ikääntyvät eläimet saavat nauttia eläkepäivistään ilman pelkoa turhasta lopettamisuhasta.

    Wanhan Markin pihamaalla pääsee tutustumaan muun muassa lampaisiin, sikoihin, vuohiin, pupuihin, kanoihin ja aasiin. Lapsille paikka on ihanteellinen, sillä eläinten puuhia voi seurata lähietäisyydeltä.

    Tilalla on esillä myös omistajien tekemää taidetta sekä perinteinen pohjalainen tupakeittiö, jossa voi kahvitella. Wanhan Markin liikkeessä myydään esimerkiksi lahjatavaroita ja vaatteita.

    Kävijöiltä peritään kuuden euron pihamaksu, joka oikeuttaa viettämään alueella halutessaan vaikka koko päivän. Omien eväiden syöttäminen eläimille on kielletty. Tilalta voi ostaa edullisia annospusseja, joissa on eläimille sopivaa ravintoa.

    Eläinten vanhainkoti on avoinna kävijoille kesäkuun alkupuolelta elokuun puolivälin tienoille saakka.

    Osoite:
    Lapuantie 511
    61450 Kylänpää

    Tutustu myös artikkeliimme koko perheelle sopivista kohteista Seinäjoella!

    Lue lisää: Wanha Markki

  • null

    3. Kissakahvila Purnauskis, Tampere

    Moni kaupunkilainen kokee lemmikkieläinten pitämisen hankalaksi, mutta kaipaa silti toisinaan pehmeäturkkista seuraa. Tähän tarpeeseen on perustettu kissakahviloita.

    Tammelan torin kupeessa Tampereella sijaitseva Purnauskis on Suomen ensimmäinen kissakahvila. Vuonna 2014 avatussa kahvilassa asuu yhteensä kahdeksan kissaa.

    Kahvila muistuttaa, että kyseessä on kissojen koti, johon kävijät tulevat vieraaksi. Rapsuttelut, leikit ja sylissä pitämiset tapahtuvat siis kissojen ehdoilla. Kahvila on avoinna rajoitetuin ajoin, jotta kissoille jää myös omaa aikaa.

    Purnauskiksen kissoja ei voi adoptoida, mutta kahvilan kautta saa tietoa kotia etsivistä kissoista. Kahvilassa on esillä kissataidetta, ja tilaa voi vuokrata myös yksityiskäyttöön.

    Kahvilaan on viiden euron pääsymaksu. Lisäksi asiakkaat voivat ostaa juomia, leivonnaisia ja pikkusuolaista.

    Osoite:
    Aaltosenkatu 31-33
    33500 Tampere

    Lue lisää: Purnauskis

  • 4. Kuusamon Suurpetokeskus

    Haluatko nähdä Suomen metsien petoeläimiä turvallisessa ympäristössä? Kuusamossa toimiva Suurpetokeskus on monelle tuttu uutisista: paikkaa pyörittää karhumieheksi kutsuttu Sulo Karjalainen.

    Ensimmäiset karhut päätyivät Karjalaisen hoiviin 90-luvun alussa, jolloin Kuusamoon syntyi eräänlainen karhujen orpokoti. Tarkoituksena oli pelastaa orvoksi jääneitä tai haavoittuneita karhunpoikasia. Karjalainen on tullut tunnetuksi harvinaislaatuisesta ystävyydestään erityisesti Juuso-karhun kanssa.

    Suurpetokeskuksessa elää karhujen lisäksi myös kettuja ja ilveksiä. Keskuksen yhteydessä toimii kahvila.

    Paikan päällä on helpointa vierailla omalla autolla. Matkaa Kuusamon keskustaan kertyy noin 35 kilometriä ja Rukan hiihtokeskukseen vajaat 60 kilometriä.

    Liput maksavat aikuisilta 10 euroa ja lapsilta viisi euroa. Alueeseen tutustutaan oppaan johdolla.

    Osoite:
    Keronrannantie 31
    93700 Kuusamo

    Lue lisää: Kuusamon Suurpetokeskus

  • 5. Nuuksion poropuisto, Espoo

    Tiesitkö, että poroja pääsee näkemään myös pääkaupunkiseudulla? Espoossa sijaitsevassa Nuuksion kansallispuistossa toimii poropuisto. Alueella on myös kotaravintola.

    Kävijät pääsevät näkemään puistossa asuvia poroja ja halutessaan syöttämään niille jäkälää. Vierailu päättyy pullan paistamiseen nuotion ääressä.

    Käyntiin poropuistossa voi yhdistää esimerkiksi vaelluksen Nuuksion poluilla tai tutustumisen Suomen luontokeskus Haltiaan.

    Aukioloajat kannattaa tarkistaa etukäteen, sillä puisto on pääasiallisesti avoinna vain ryhmille tilauksesta. Yksittäiset kävijät voivat vierailla puistossa kesäkuun lopusta elokuun puoliväliin saakka rajattuina aukioloaikoina. Lisäksi puisto avaa ovensa luontopäivinä.

    Liput poropuistoon maksavat aikuisilta 20 euroa ja 4-12-vuotiailta lapsilta 10 euroa. Tarjolla on myös perhelippuja. Nuuksioon pääsee Helsingin keskustasta oman auton lisäksi myös julkisilla kulkuneuvoilla.

    Osoite:
    Nuuksiontie 83
    02820 Espoo

    Lue lisää: Nuuksio White Reindeer

    Huomaathan, että kaikkien jutussa mainittujen kohteiden aukioloajat voivat muuttua vallitsevan tilanteen mukaan. Suosittelemme tarkistamaan tuoreet tiedot ennen käyntiä!

    Teksti: Maria Hietala
    Kuva: Haltialan tila: Riikka Krenn, Kissakahvila Purnauskis: Visit Tampere, Laura Vanzo

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.