Täydellinen lomakohde: Fiskarsin ruukki

Suloisessa Fiskarsin ruukkikylässä yhdistyvät kiinnostava historia, kaunis luonto ja arkkitehtuuri, taide ja muotoilu sekä käsityöt lasinpuhalluksesta oluen panemiseen. Fiskarsin ruukki on siis täydellinen lomakohde!

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty
Täydellinen lomakohde: Fiskarsin ruukki

Ainutlaatuista historiaa luonnonkauniissa ympäristössä

Suomen vanhimman yrityksen, Fiskarsin, taival alkoi jo vuonna 1649, kun Fiskarsin ruukki perustettiin. Nykyisin alue tunnetaan taiteen ja muotoilun keskuksena, jossa voi tutustua muun muassa kauniiseen vanhaan arkkitehtuuriin, sepän työnäytöksiin, lasinpuhallukseen ja toinen toistaan kiinnostavampiin putiikkeihin. Aluetta ympäröivä luonto tarjoaa ruukille kauniit kehykset: alue on rakentunut ainutlaatuisen jokilaakson ympärille, jota ympäröivät lehtometsät ja jalopuut. Lähialueiden metsistä kymmenen prosenttia on luonnonsuojelualuetta, ja ympäröivä luonto tarjoaakin mukavia patikointi- ja melontareittejä.

Tiiliarkkitehtuuri lumoaa

Alueella sijaitsee paljon hurmaavia rakennuksia, ja arkkitehtuurin voikin tutustua joko itsenäisesti tai oppaan avulla. Fiskarsin ruukin kiinnostavia rakennuksia ovat monien muiden lisäksi muun muassa mylly, aurapaja, päärakennus Kivitalo sekä Fiskars Wärdhus -majatalo, joka palvelee edelleen majatalona ja ravintolana. Majoituspalveluita tarjoavat Fiskarsissa myös vanhoihin hienotaepajan tiloihin rakennettu Hotel Tegel ja kodikas majatalo Villiruusu Bed & Breakfast.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähiruokaa ja käsityöläisoluita

Fiskarsissa kannattaa tutustua myös useisiin putiikkeihin ja pajoihin, joista voi tehdä persoonallisia tuliaisostoksia. Ruukissa ei myöskään jää nälkäiseksi, sillä alueella toimii useita kahviloita ja ravintoloita, joiden painotus on lähi- ja luomuruoassa. Ruokatarjontaa täydentävät juomat, sillä Fiskarsissa on mahdollista myös nauttia alueella valmistetuista käsityöläisoluista, siidereistä sekä tislaamon tuotteista, joita tarjoavat Fiskarsin Panimo, Kuura Cider ja Ägräs Distillery.

Myös aktiivilomailija viihtyy Fiskarsissa

Fiskarsissa voi harrastaa lukemattomia erilaisia aktiviteetteja, kuten melontaa, SUP-lautailua, maastoratsastusta, maastopyöräilyä ja erilaisia työpajoja.

Mikäli on kiinnostunut tietämään enemmän alueen historiasta, kannattaa tutustua Fiskarsin historiasta kertoviin näyttelyihin. Toinen näyttelyistä sijaitsee Fiskarsin museossa, jonka löytää vanhasta konepajan konttorina toimineesta rakennuksesta. Elämää Fiskarsin ruukissa -nimisessä näyttelyssä vierailija voi näyttelyn nimen mukaisesti tutustua Fiskarsin ruukin elämään 1600-luvulta tähän päivään. Toinen pysyvä näyttely, nimeltään Fiskars 1649, kertoo Fiskarsista yhtiönä sekä alueen teollisuushistoriasta. Fiskars 1649 -näyttelyn yhteydessä sijaitsevat myös Fiskars shop ja Iittala outlet -myymälät. Pysyvien näyttelyiden lisäksi alueella järjestetään paljon myös vaihtuvia näyttelyitä ja erilaisia tapahtumia.

Osoite:

Peltorivi 1 (torin parkkipaikka)
10470 Fiskars

Mitä muuta nähdä Raaseporissa? Tutustu Raaseporissa sijaitsevan Tammisaaren nähtävyyksiin.

Lue lisää: Fiskarsin ruukki

Teksti: Ira Matilainen
Kuvat: Keramiikkaverstas: Fiskars, Tiia Öhman
Muut: Fiskars

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.