Tornio – 3 kiinnostavaa kohdetta

Tornionlaaksossa sijaitseva Tornio on tunnettu Ruotsin rajanylitypaikka Suomessa. Lapissa sijaitsevalla jokilaaksoalueella suomalainen ja ruotsalainen kulttuuri ovat yhdessä muodostaneet oman ainutlaatuisen kulttuurinsa. Kiinnostavaan kulttuuriin ja alueeseen kannattaa tutustua tarkemmin – aloita vaikkapa vierailemalla näissä kohteissa!

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty
Tornio – 3 kiinnostavaa kohdetta
  • 1. Tornionlaakson maakuntamuseo

    Haluaisitko oppia lisää Tornionlaakson kulttuurista ja raja-alueesta? Tornionlaakson maakuntamuseo kertoo alueen kiinnostavasta kulttuurista ja historiasta molemmilla puolilla rajaa. Museo vie vierailijan matkalle kauas historiaan ja esittelee myös nykypäivän ilmiöitä, kuten alueen kieliä ja murteita sekä ruokakulttuuria.

    Museossa järjestetään myös usein vaihtuvia väliaikaisia näyttelyitä. Yli 100-vuotias Tornionlaakson maakuntamuseo on ainutlaatuinen, sillä se on Suomen ja Ruotsin yhteinen museo. Samassa pihapiirissä maakuntamuseon kanssa sijaitsee myös toinen mielenkiintoinen museo – Aineen taidemuseo. Maakuntamuseoon ja taidemuseoon voi ostaa myös yhteislipun.

    Osoite:
    Torikatu 4
    95400 Tornio

    Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

    Lue lisää: Tornionlaakson maakuntamuseo

  • 2. Alatornion kirkko ja Tornion kirkko

    Komea, uusklassista tyyliä edustava Alatornion kirkko on rakennettu 1700-luvun lopussa. Kirkossa sijaitsee yhdet Suomen vanhimmista uruista, ja siellä voi tutustua esimerkiksi muistomerkkeihin, jotka muistavat Suomen sodassa ja sisällissodassa menehtyneitä.

    Alatornion kirkko on kiinnostava käyntikohde, sillä se on osa Unescon maailmanperintöluettelossa olevaa Struven mittausketjua. Mittaukset tehtiin 1800-luvulla, ja niiden tarkoituksena oli selvittää maapallon tarkka koko ja muoto. Astemittausketjun pisteet sijaitsivat 10 eri valtion alueilla. 34 pistettä hyväksyttiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2005, ja yksi näistä pisteistä on Alatornion kirkko.

    Toinen vierailun arvoinen kirkko on vuonna 1686 valmistunut Tornion kirkko. Kolmiparinen tukipilarikirkko on suurin jäljelle jäänyt tukipilarikirkko Suomessa. Kiinnostava kirkko on ainutlaatuinen puuarkkitehtuurin tuotos kotimaassa.

    Osoite:
    Alatornion kirkko:
    Kirkonmäentie 85
    95450 Tornio

    Lue lisää: Alatornion kirkko

    Tornion kirkko:
    Seminaarinkatu
    95400 Tornio

    Lue lisää: Tornion kirkko

  • 3. Kukkolakoski/Kukkolaforsen

    Suomen suurin valjastamaton koski, Kukkolankoski, on tunnettu loistavista kalavesistään ja kiinnostavasta Kukkolankosken kalastajakylästä, joka sijaitsee Tornionjoen molemmilla puolilla.

    Kukkolankosken kylässä pääsee tutustumaan perinnekalastukseen ja kylän ainutlaatuiseen tunnelmaan. Suomen puolelta kylää löytyy kahvila Myllyn pirtti ja Ruotsin puolelta, Kukkolaforsenista, löytyvät esimerkiksi majoituspaikat ja ravintola. Alueella voi osallistua myös erilaisiin kesä-ja talviaktiviteetteihin, kuten koskenlaskuun.

    Osoite:
    Kukkolankoski
    Koskitie
    95520 Tornio

    Lue lisää: Kukkolankoski

  • Kuva: Tornion kaupunki, Jussi Kurttio

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.