Kaipaatko kulttuuria kesään? Esittelyssä 7 helmeä
Miltä kuulostaisi patikointi Lönnrotin jalanjäljissä, veneretki majakkasaarelle tai yöpyminen aidolla lappilaisella porotilalla?

Esittelyssä Suomisuven salaisia kulttuurihelmiä. Tutustu ja koe itse ainutlaatuiset elämykset kesän aikana paikan päällä!
1 – Pihakeikka entisellä kunnantalolla
Vanhasta kunnantalosta kulttuurikeitaaksi kunnostettu Pyhtään kulttuuritalo valittiin Matkamessuilla vuoden matkailukohteeksi. Kesän monipuolinen keikkatarjonta houkuttelee musiikin ystäviä lähikunnistakin: kesän aikana lauteille nousevat muun muassa Kaija Koo, Olavi Uusivirta, J. Karjalainen ja muita suomalaisia ikoneja. Pyhtäälle ajaa vain reilun tunnin Helsingistä, eli sinne voi tehdä helposti kesäretken myös pääkaupunkiseudulta.
Lisätietoa: Pyhtään kulttuuritalo, Pyhtää
2 – Retkipäivä Lönnrotin jalanjäljissä
Vienan reitti on muinaismuistolailla suojeltu kulttuurihistoriallinen polku ja valtakunnallisesti merkittävä arkeologinen kohde. Reitin kiehtova historia ulottuu kauas menneisyyteen Vienan Karjalan ja Suomen väliseen kauppakulkuun, sodankäyntiin, runonkeruuseen ja kulttuurintutkijoiden matkoihin – myös Elias Lönnrot toi sitä pitkin runoaineksia Suomeen.
Vienan reitti sijaitsee itärajan läheisyydessä Suomussalmella. Retkeilyreitin palvelutarjontaa on parannettu viime vuosina reippaasti: sen varrelle on rakennettu latoja yöpymistä varten, lisätty infotauluja alueen historiasta ja kehitetty melonta- ja patikointimahdollisuuksia.
Lisätietoa: Vuokin reitti Vienaan, Suomussalmi
3 – Tiedätkö, mitä on lippoaminen?
Suomesta on nimetty vain kaksi aineettoman kulttuuriperinnön Unescon maailmanperintöluetteloon: suomalainen saunakulttuuri sekä kaustislainen viulunsoitto. Ensi vuonna selviää, pääseekö luetteloon myös torniolainen lippokalastus, jota Suomi ja Ruotsi ovat ehdottaneet lisättäväksi.
Lippoaminen on Tornionjoen seudulle ominainen, perinteikäs kalastustapa, jota on harjoitettu vuosisatojen ajan. Siinä siian ja lohen kalastamiseen käytetään lippoa, pussimaista verkkoa pitkän varren päässä, silloilta, rannalta tai varta vasten rakennetuilta telineiltä.
Tornion Kukkolankoskella paikallinen porukka on ryhtynyt toimiin, jotta lippoaminen tulisi tutuksi myös nuorille sukupolville. Jos päädyt kesäreissulla Lappiin, kannattaakin käydä tutustumassa tähän perinteikkääseen kalastusmuotoon, joka saattaa kohta päästä Unesco-kohteeksi!
Lisätietoa: Kukkolankoski, Tornio
4 – Huippusuosittu Lauri Törni -näyttely
Rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan museo Wanha Veteraani tuo yleisön pyynnöstä takaisin Lauri Törnistä kertovan näyttelyn tänä kesänä. Törni oli Mannerheimin ristin ritari, jatkosodan jälkeen tuomittu maanpetturi ja Vietnamin sodan sankarivainaja, joka katosi 60 vuotta sitten. Haminassa sijaitsevaan museoon pääsee vierailemaan kätevästi myös Museokortilla.
Lisätietoa: Wanha Veteraani, Hamina
5 – Yöpyminen aidolla porotilalla
Lapin kesä houkuttelee luontoelämyksillään, yöttömällä yöllä ja loputtomilla harrastusmahdollisuuksillaan. Jos etsit rauhallista ja elämyksellistä majapaikkaa luonnon siimeksestä, kokeile yöpymistä aidolla lappilaisella porotilalla Puolukkamaan Pirteillä. Tila sijaitsee kirkasvetisen Puolamajärven rannalla, hienojen luontoreittien varrella. Aivan lähellä sijaitsee muun muassa hienoista näköaloistaan tunnettu Eeron polku.
Lisätietoa: Puolukkamaan pirtit, Pello
6 – Koe todellista rauhaa majakkasaarella
Uusi yrittäjäporukka aloittaa tänä vuonna Sälgrundin majakkasaarella, Kaskisten kaupungin edustalla. Saaren 150-vuotias majakka vie ajatukset menneisiin aikoihin ja näkymät avomerelle antavat tilaa hengittää. Saarelle voi tehdä päiväretken tai majoittua Sälgrundin majatalossa, joka on entinen luotsiasema. Kesäkeskiviikkoisin saarelle järjestetään majakkaretkiä, minkä lisäksi lauantaisin on tarjolla säännöllisiä venekuljetuksia heille, jotka mieluummin tutkivat saarta omassa rauhassa.
Lisätietoa: Sälgrundin majakka, Kaskinen
7 – Historian havinaa Vänrikki Stoolin keskuksessa
Huumoriyhtye KAJ on vienyt Vöyrin maailmankartalle, mutta pohjalainen kunta on aiemminkin ollut historian keskipisteenä. Vöyrin alueella, Oravaisissa, käytiin Suomen sodan yksi ratkaisutaisteluista vuonna 1808 ja päätettiin Suomen kohtalosta yli sadaksi vuodeksi eteenpäin. Taistelu on tuttu myös J. L. Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoista.
Historian ystävien kannattaakin käydä kesäretkellä Vänrikki Stoolin keskuksessa, johon kuuluvalla historiallisella alueella Oravaisten taistelu käytiin. Keskuksessa Suomen sotaa (1808–1809) esitellään esineiden, kertomusten ja paikkojen kautta.
Lisätietoa: Furirbostället, Vöyri
Nämä kaikki kohteet ovat saaneet EU:n maaseuturahoitusta Leader-toiminnan kautta, jotta kohteet ovat voineet uudistua, investoida tai parantaa toimintaansa.
Lähde: Maaseutu.fi / SEK
Kuvat: Carl Svanfalt / Pyhtään kunta
Sinua saattaisi kiinnostaa
