Kesällä Kalajoelle – parhaat vinkit paikalliselta

Kesällä Kalajoelle – parhaat vinkit paikalliselta

julkaistu , päivitetty

Kalajoki on Pohjois-Pohjanmaan tunnettu kesänviettopaikka lukuisine palveluineen. Poimi paikallisen parhaat vinkit Kalajoen kesästä nauttimiseksi!

Paikallisen vinkein nokka kohti Kalajokea

Kalajoella syntynyt ja aikuiseksi varttunut Katariina Nikander tuntee hyvin Kalajoen ja varsinkin sen kesäaktiviteetit. Nykyään Helsingissä asuva, mutta takaisin Kalajoelle muuttoa pohtiva Nikander viettää kesäisin vähintään kuukauden jakson Kalajoella omalla mökillään. 

Varsinkin Kalajoen kauniit luontokohteet ovat lähellä Katariinan sydäntä. Katariina korostaa, että jos aikaa ei riitä Kalajoella pysähtymiseen, niin Hiekkasärkkien läpi kulkeva rantareitti kannattaa ehdottomasti ajaa läpi. Lyhyen rantareitin varrella pääset näkemään maankuulut Hiekkasärkät.

Tässä paikallisen parhaat vinkit Kalajoelle matkaaville!

 • 1. Maakalla

  Noin 18 kilometriä Kalajoen edustalta Perämeressä sijaitsee Maakalla. Pieni saari kätkee sisäänsä paljon mielenkiintoista historiaa. Ruotsin kuninkaan 1780-luvulla saarelle luovuttama itsehallinto on edelleen voimassa. Saaren keskellä sijaitsee 1700-luvulla rakennettu puinen kirkko. Saari on ollut tunnettu kalastajien tukikohtana, mutta nykypäivänä kalastajia on enää muutamia. 

  Saaren karu luonto luo ainutlaatuista tunnelmaa ja hyvänä päivänä voit ostaa tuoretta juuri savustettua kalaa suoraan kalastajalta. Maakallaan liikennöi tilausristeilyjä tekevä Kiira-laiva. Myös kaljaasi Ansio purjehtii hyvällä säällä perille. Matka Ansiolla on pidempi, mutta varmasti ikimuistoinen. 

  Katariinalle Maakalla on yksi hänen ehdottomista lempipaikoistansa. Hänen perheensä aikoinaan harjoittama liikennöinti saarelle loi lujan suhteen Maakallaa kohtaan. Kesäisin Katariina lähtee nauttimaan viikoksi saaren tunnelmasta suvun mökille ja siinä sivussa opastamaan paikalle saapuvia turisteja. 

 • 2. Siiponjoen luontopolku

  Vaelluskengät jalkaan ja liikenteeseen. Siiponjoen luontopolku on 20 kilometrin pituinen ja sen varrella koet erilaisia luonnon hienouksia. Reitti on myös mahdollista ajaa pyörällä läpi ja reitti on tietysti mahdollista kiertää myös lyhyempänä. 

  Kangasmetsämaastossa on mukava kulkea hyvin hoidetun luontopolun johdosta. Siiponjoki kulkee kauniina luontopolun vieressä tai lähimaastossa. Joen uomassa on rauhoittavaa pysähtyä kuuntelemaan veden virtausta. Luontopolun varrella on kaksi laavua ja kota. 

 • 3. Venetsialaiset

  Veden, tulen ja valon juhla Venetsialaiset kruunaavat pitkän ja kuuman kesän Kalajoella. Venetsialaisia vietetään 26-28.8.2022.

  Elokuun viimeisen viikonlopun aikana ympäri Kalajokea on erilaisia venetsialaistapahtumia.  Kalajoen hiekkasärkillä lauantai-iltana taivaalle purkautuu Suomen mittakaavassa iso ja näyttävä ilotulitus. Kesän päätösjuhlissa riittää iloisuutta ja rentoa meininkiä, ennen kuin ihmiset palaavat kesälomilta arjen puuhiin. 

  Hiekkasärkillä järjestetään ensimmäistä kertaa myös Venetsialaiskarnevaalit, joihin juhlakansaa tanssittamaan saapuu suomalaisartisteista muun muassa Lauri Haav ja Darude. Kahden päivän lippu karnevaaleille maksaa 52,5 euroa.

 • 4. Kalajoen kesäteatterit

  Kulttuurinnälkäisille Kalajoki tarjoilee erilaisia teatteriesityksiä. Kalajoen hiekkasärkien läheisyydessä sijaitsee kaksi erillistä kesäteatteria. 

   Kesäteatteri Merisärkkä esittää tänä kesänä Juice-musikaalin viihdekeskus Merisärkän lavalla. Musikaalissa kuulet kaikki Juice Leskisen rakastetuimmat hitit ja sukellat artistin mielenkiintoisiin elämänvaiheisiin. Esitys on tarjolla aina heinäkuun loppupuolelle asti. 

  Kesäteatteri Willi Lakeus toimii Hiekkasärkkien leirintäalueen välittömässä läheisyydessä metsän laidalla. Näytelmät luovat hienon tunnelman 450-paikkaisen katsomon keskuuteen.

  Tänä kesänä näyttämön valtaa Pullo cavaa ja aurinkoa-näytelmä. Esitys on katsottavissa elokuun loppupuolelle asti. Heinäkuussa lavan valtaa puolestaan stand up-koomikko Ismo Leikola. Nauruhermoja pilkkanaan pitävä Leikola on saanut komiikalleen jalansijaa jo Yhdysvaltoja myöden.

 • 5. JukuPark Kalajoki

  Lapsillekin Kalajoki tarjoaa monenlaista tekemistä. Kesän kuumia kesäpäiviä kannattaa viettää vesipuisto JukuParkissa. Erilaisia altaita ja vesiliukumäkiä on runsaasti tarjolla. Uimisen lomassa altaanreunalla voi nauttia virkistäviä kesäjuomia alueen terassiravintolasta. 

  Päivälippi vesipuistoon maksaa verkkosivuilta ostettuna 23 euroa. Perhelippu neljälle henkilölle maksaa 88 euroa.

 • Teksti: Rasmus Nikander

  Kuvat: Rasmus Nikander

Katso myös