Koko perheen luontokohteet Ahvenanmaalla

Koko perheen luontokohteet Ahvenanmaalla

julkaistu , päivitetty

Ahvenanmaa on kesän suosikkikohde, joka tarjoaa tekemistä ympäri vuoden. Ahvenanmaalta löytyy tekemistä koko perheelle, ja luonto näyttelee suurta osaa monen saarelle suuntaavan matkoilla. Ahvenanmaan lyhyet etäisyydet takaavat sen, että lyhyelläkin lomalla ehtii nähdä useita paikkoja. Esittelemme tässä jutussa koko perheen luontokohteet Ahvenanmaalla!

Oman jännityksensä matkaan tuo itse kulkeminen Ahvenanmaalle. Ahvenanmaalle pääsee niin laivalla kuin lentäenkin, mutta laivayhteydet Helsingistä ja Turusta ovat ehdottomasti suosituin keino liikkua mantereen ja Ahvenanmaan välillä.

 • Getan peikkopolku

  Pohjoisella Ahvenanmaalla, noin 40 kilometrin päässä Maarianhaminasta sijaitseva Geta tarjoaa koko perheen luontoseikkailua parhaimmillaan.

  Geta on tunnettu kallioperäisestä luonnostaan, ja moni perhe suuntaakin sinne ulkoilumaastojen perässä. Alueella sijaitsee koko perheelle sopiva, noin kilometrin pituinen Peikkopolku, jonka varrella sijaitsee perheen seikkailunhaluista jälkikasvua kiinnostava luola.

  Geta on muutenkin mainio lomakohde, ja se sopii hyvin niin päiväretkikohteeksi kuin pyöräreitillekin. Getasta löytyy myös uimarantoja kesäpäivän iloksi, ja esimerkiksi Hällö ja Knutnäs ovat vierailijoiden suosiossa.

  Lue lisää: Geta

 • Koe Lilla Holmenin saari

  Maarianhaminan keskustan läheisyydessä sijaitseva Lilla Holmenin saari sopii mainiosti lapsiperheiden lomatekemiseksi.

  Lilla Holmenin saari on tunnettu hiekkarannoistaan, ja päivä rannalla meren äärellä on kokemus koko perheelle. Saarelta löytyy lasten iloksi muun muuassa kiipeilylaiva, ja rantalentopallon ystävät pääsevät nauttimaan lajista saaren rantalentopallokentillä. Eväsretkien ystävän ei kannata unohtaa saaren eväsretkipöytiä!

  Lilla Holmenilla pääsee näkemään myös mielenkiintoisia lintuja, pieneläimiä sekä upeita riikinkukkoja.

  Lue lisää: Lilla Holmen

 • Pyöräile Ahvenanmaalla luonnon helmassa

  Pyöräily on hauska tapa tutustua Ahvenanmaahan ja sen luontoon. Reittejä on tarjolla eri pituisia, lyhyitä ja pitkiä, ja jo pääkaupunki Maarianhaminassa ja sen lähistöllä pääsee pyöräilemään luonnon helmassa.

  Pidemmästä pyöräretkestä haikaileva löytää upeita reittejä ympäri saarta, niin sisämaassa kuin saaristossakin. Ahvenanmaalla sanotaan olevan noin 800 vuokrapyörää eri-ikäisille, joten omia polkupyöriä ei ole välttämätöntä ottaa mukaan matkalle. Tarjolla on normaalien pyörien lisäksi laatikkopyöriä, joihin mahtuu mukaan myös perheen pienimmät. Tarkastathan pyörien varaustilanteen ennen matkaa.

  Maarianhaminassa sijaitsevalla Ro-No -vuokraamolla on hyvä vuokrapyörien valkoima.

  Ro-No Rent
  Havsgatan 29, Västra Hamnen
  /Ångbåtsbron, Östra Hamnen
  AX-22100 Mariehamn

  Lue lisää: Ro-No Rent

 • Käringsundin riistasafari

  Riistasafari vie koko perheen tutustumaan paikalliseen eläimistöön. 32 hehtaarin kokoinen suuruinen riistaeläinaitaus sijaitsee Eckerössä, jossa noin 45 minuutin pituinen kierros tutustuttaa kävijät riistaeläinten kuten saksanpeurojen, villisikojen ja strutsien maailmaan. Safarishopissa voit nauttia virvokkeita ja ruokaa, sekä ostaa matkamuistoja.

  Käringsundin riistasafari
  Gamla Käringsundsvägen
  22270 Eckerö

  Lue lisää: Käringsundin riistasafari

  Ahvenanmaan metsästys- ja kalastusmuseo
  Fiskeläge 37
  22270 Eckerö

  Lue lisää: Ahvenanmaan metsästys- ja kalastusmuseo

 • Bomarsundin rauniot

  Vaikka kaikki eivät Bomarsundin linnoitusta pelkäksi luontokohteeksi luokittelekaan, tarjoaa se mielenkiintoista tekemistä ulkoilmassa koko perheelle. Sen kaunis sijainti meren äärellä on sitä Ahvenanmaata, johon moni on matkoillaan ihastunut.

  Linnoitus on Ahvenanmaan kautta aikojen suurin sotilaallinen rakennus, joka raunioineen tarjoaa katsauksen Ahvenanmaan historiaan. Rauniot ympäristöineen ovat nähtävyys itsessään, ja historiasta kiinnostuneelle lapselle raunioiden menneisyyttä voi selittää ikätason mukaisesti.

  Bomarsund
  22530 Ahvenanmaa

  Lue lisää: Bomarsund

 • Mitä muuta tehdä Ahvenanmaalla? Aloita lukemalla artikkelimme Maarianhaminan kohteista!

  Teksti: Leena-Mari Laukkanen
  Kuva: Visit Åland

Katso myös