Merenkurkun saaristo – ainutlaatuinen luonto maailmanperintökohteena
Merenkurkun saaristo sijaitsee Vaasan seudulla Pohjanmaalla. Maailmanperintökohteeksi vuonna 2006 hyväksytty Merenkurkun saaristo on Suomen ensimmäinen luonnon Unescon maailmanperintökohde. Kohde muodostaa maailmanperintökohteen yhdessä Ruotsiin kuuluvan Korkean rannikon kanssa. Alue on valittu arvokkaaksi luonnon perintökohteeksi, sillä se on erinomainen esimerkki jääkauden aiheuttamasta maankohoamisesta ja sen vaikutuksesta luontoon. Jääkauden päättymisestä on noin 10 000 vuotta, mutta silti maa kohoaa alueella edelleen noin kahdeksan millimetriä vuodessa, minkä vuoksi alueen luonto ja ympäristö muuttuvat jatkuvasti.
Muuttuva luonto on monipuolista
Maankohoaminen muuttaa luontoa jatkuvasti, yhtenä esimerkkinä voidaan pitää niin kutsuttuja fladoja eli matalia merenlahtia, jotka muodostuvat maankohoamisen seurauksena hiljalleen järviksi. Monet saariston alueet kuuluvat Natura2000-verkostoon, joka tarkoittaa sitä, että alueen luonto suojellaan ja pyritään säilyttämään ennallaan. Saaristossa esiintyy monenlaista luontoa, kuten esimerkiksi kosteikkoja, kivikkoisia rantoja, reheviä rantaniittyjä, ainutlaatuista primaarimetsää ja kiinnostavia muinaisrantoja.
Monipuolinen saaristoluonto tarjoaa myös kodin monenlaisille eläimille ja saaristossa elääkin paljon esimerkiksi erilaisia lintulajeja, nisäkkäitä ja selkärangattomia.
Ainutlaatuiseen luontoon voi tutustua monilla tavoilla
Merenkurkun saaristossa voi viettää lyhyemmän tai pidemmän ajan, ja luontoon voi tutustua helposti pidemmillä vaelluksilla tai lyhyemmillä päiväretkillä ja luontopoluilla. Merenkurkun saaristossa on mahdollista kokea Merenkurkun upeat maisemat myös muidenkin aktiviteettien ohessa: Merenkurkulla matkailija voi esimerkiksi meloa, ratsastaa, retkeillä jäällä tai hiihtää.
Tiedätkö kaikki Suomen Unesco-kohteet? Tutustu niihin artikkelissamme.
Lue lisää Merenkurkun saaristosta!
Teksti: Ira Matilainen
Kuva: Visit Finland, Jaakko Salo