Seitsemän koskea seitsemässä päivässä Uudellamaalla

Seitsemän koskea seitsemässä päivässä Uudellamaalla

julkaistu , päivitetty

Uudenmaan rajojen sisältä löydät monta upeaa koskikohdetta. Tämän jutun avulla voit tutustua niistä seitsemään tai poimia yksittäisen kohteen päiväretken päämääräksi.

 • 1. Myllykoski, Nurmijärvi

  Ensimmäinen koski on mahtava Myllykoski Nurmijärvellä. Maaston korkeusvaihtelut, leveä ja polveileva 400 metrin mittainen koski tekevät kohteesta erityisen vaikuttavan. Vantaanjoessa sijaitsevan kosken ylittää monta siltaa, joista ihailla maisemaa.

  Kosken ympäristössä kulkee erilaisia reittejä ja noin kahden kilometrin luontopolku. Luontopolun opastaulut kertovat ranta-alueiden linnuista. Alueella on myös tulentekopaikkoja. Alue sopii loistavasti päiväretkeilyyn.

  Myllykoski
  Siippoontie 771
  01900 Nurmijärvi

 • 2. Kuhakoski, Nurmijärvi

  Myös Nurmijärvellä sijaitseva Kuhakoski on Uudenmaan suurin vesiputous. Luhtajokeen kuuluva 150 metriä pitkä koski putoaa portaittain yhteensä 16 metriä! Tämä paikka totisesti yllättää vaikuttavuudellaan. Näyttävimmillään koski on ehdottomasti keväisin.

  Koskea pääsee ihailemaan molemmilta puolin ja joen ylittääkin vanha kivisilta. Toisella puolen jokea on näkyvillä vanhoja kivirakenteita, jotka kuuluvat Nurmijärven ensimmäiselle sähkögeneraattorille. Kuhakoskella on pieniä polkuja, mutta ei paljoakaan kuljettavaksi. Kosken menoa kuitenkin ihailee mielellään pidempäänkin esimerkiksi eväiden kanssa.

  Kuhakoski
  Valkjärventie 597
  01860 Nurmijärvi

 • 3. Nukarinkoski, Nurmijärvi

  Kolmaskin kohde vie sinut Nurmijärvelle. Myllykoskea sirompi Nukarinkoski on Vantaajoen pisin koski, sillä pituutta tällä koskella on 1300 metriä ja pudotusta 25 metriä. Täälläkin alueen vaikuttavuutta lisää maaston korkeusvaihtelut.

  Kosken rannoilla kiertää erilaisia ulkoilureittejä ja kosken pääsee kiertämään noin kahden kilometrin mittaista ulkoilupolkua pitkin. Polku ihastuttaa satumaisuudellaan ja rauhallisuudellaan. Polun varressa on nuotiopaikka ja lähistöltä löytyy myös laavu. Vierailua Nukarinkoskelle suositellaan erityisesti tuomen kukinta-aikaan alkukesästä.

  Nukarinkoski
  Nukarintie 32
  05450 Nurmijärvi

 • 4. Pitkäkoski, Helsinki

  Seuraavaksi on luvassa ainakin pääkaupunkiseutulaisille tutumpi kohde. Helsingin ja Vantaan rajalla sijaitseva Pitkäkoski on suosittu ulkoilupaikka ympäri vuoden. Pitkäkoskella on pituutta 1100 metriä ja korkeuseroa viisi metriä. Samaan koskijaksoon voidaan laskea mukaan myös Niskalankoski ja Ruutinkoski.

  Molemmin puolin Pitkäkoskea löytyy paljon erilaisia ulkoilureittejä ja Vantaan puolelta myös luontopolku. Kosken ympärillä on paljon luonnonsuojelualuetta ja siellä liikkuessaan tulee muistaa kunnioittaa luontoa. Pitkäkoski ilahduttaa erämäisyydellään ja monipuolisella luonnollaan.

  Pitkäkoski, Pitkäkosken ulkoilumaja
  Kuninkaantammentie 19
  00430 Helsinki

 • Vantaankoski, Vantaa

  5. Vantaankoski, Vantaa

  Vantaalla Kehä III välittömässä läheisyydessä sijaitseva Vantaankoski yllättää sinne ensimmäistä kertaa suuntaavan urbaanilla mutta hienolla luonnollaan. Tällä koskella pituutta on 240 metriä ja pudotusta viisi metriä. 

  Koskialuetta kiertää noin kilometrin mittainen luontopolku, josta pääsee ihastelemaan koskea eri etäisyyksiltä. Tällä reissulla voit bongata kaksi koskea, sillä luontopolun varrelta löydät myös Mustakosken. Jos kaipaa lyhyen luontopolun lisäksi pidempää lenkkiä, on täältä mahdollista lähteä helposti enemmänkin Vantaanjoen ympäristöön.

  Vantaankoski
  Kuninkaantie 26
  01740 Vantaa

 • 6. Lahankoski, Pornainen

  Pornaisissa sijaitseva Lahankoski luokitellaan myös vesiputoukseksi, tarkemmin lohkoputoukseksi. Koskessa on ensin hieman jyrkempi kolmen metrin pudotus, jonka jälkeen pudotusta on 200 metrin matkalla noin kymmenen metriä. Koski on osittain valjastettu sähköntuotannon käyttöön.

  Tätä koskea pääset ihailemaan parhaiten Mustijoen sillalta, mutta ulkoilureittejä ei ole tämän kosken ympäristöön rakennettu. Lahan alueen kulttuurimaisema on idyllistä maalaismiljöötä.

  Lahankoski
  Meijerintie 51
  07170 Pornainen

 • null

  7. Vanhankaupunginkoski, Helsinki

  Viimeisenä koskena on Vantaanjoen suulla sijaitseva Vanhankaupunginkoski. Koski on kulttuurihistoriallisesti erittäin merkittävä, sillä Helsinki perustettiin sen ääreelle. Joki haarautuu kahdeksi koskeksi, joista läntinen haara on padottu. Pituutta Vanhankaupunginkoskella on 200 metriä ja korkeuseroa kuusi metriä.

  Molempia haaroja pääset kätevästi tarkastelemaan niiden väliin jäävältä Kuninkaankartanonsaarelta. Ympäristössä on paljon kevyen liikenteen väyliä ulkoiluun ja Vantaanjoen voi ylittää kosken läheisyydessä monesta eri kohdasta. 

  Vanhankaupunginkoski
  Jokisuuntie
  00560 Helsinki

 • Teksti: Charlotta Jaatinen

  Kuvat: Nurmijärven Kunta; Vantaan Kaupungin Aineistopankki, Juhani Räty; Helsingin Kaupungin Aineistopankki, Mika Lappalainen

Katso myös

Kulttuuritärpit Helsinkiin! 5 mahtavaa taidekohdetta pääkaupungissa
Näe ja koe
artikkeli

Kulttuuritärpit Helsinkiin! 5 mahtavaa taidekohdetta pääkaupungissa

Taidekohteissa kiertely on mainiota ajanvietettä niin helsinkiläisille kuin kotimaanmatkailijoillekin. Näiden upeiden taide-elämysten ihmettely sopii täydellisesti tekemiseksi esimerkiksi treffeille, kierreltäväksi yksin tai sadepäivän ajanvietteeksi ystävän kanssa. Helsinki on oikea taiteenystävän paratiisi ja tarjontaa on laidasta laitaan. Tässä artikkelissa esittelyssä kulttuuritärpit Helsinkiin!
Helsinki säällä kuin säällä – täällä viihdyt minä tahansa vuodenaikana
Näe ja koe
artikkeli

Helsinki säällä kuin säällä – täällä viihdyt minä tahansa vuodenaikana

Jos huono ilma yllättää vieraillessasi Helsingissä, niin ei hätää! Tässä artikkelissa kerromme miten viihdyt Helsingissä säällä kuin säällä ja kaikkina vuodenaikona.
Vauvaperheen Helsinki-tärpit: parhaat kahvilat vaunujen kanssa liikkuvalle
Syö ja juo
artikkeli

Vauvaperheen Helsinki-tärpit: parhaat kahvilat vaunujen kanssa liikkuvalle

Liikutko vauvan tai taaperon kanssa? Nappaa tästä vinkit laadukkaisiin, vauva- ja vaunuystävällisiin kahviloihin Helsingissä!
Pompi hyvä mieli Rush Helsinki -trampoliinipuistossa – hauskaa yksin tai yhdessä!
Yhteistyössä
Näe ja koe
artikkeli

Pompi hyvä mieli Rush Helsinki -trampoliinipuistossa – hauskaa yksin tai yhdessä!

Pohjoismaiden ensimmäinen trampoliinipuisto Rush Helsinki tarjoaa liikunnan iloa kaikenikäisille. Lähes sadasta trampoliinista riittää iloa ja menoa koko perheelle.