Seitsemän vinkkiä Ouluun paikallisen kertomana
Oulu on aidosti omannäköinen kaupunkinsa – sen näkee katukuvassa ja kuulee murteessa. Lue paikallisen seitsemän vinkkiä Euroopan tulevaan kulttuuripääkaupunkiin!
Oululla on vahva kaupunki-identiteetti
Oulu on laaja kaupunki, jossa vieraillessa kannattaa olla joko paikallisopas tai jo valmiiksi mietittyjä asioita, joita haluaa nähdä ja kokea.
Jenna Auranaho on kasvanut Oulun kupeessa Kiviniemen pienessä kylässä ja opiskellut neljä vuotta Oulussa. Nykyään muualla asuva Jenna muistelee kotiseutujaan lämmöllä ja tietää entisenä paikallisena monta paikkaa, jotka Oulussa kannattaa ehdottomasti kokea.
– Oulu on tosi kiva kaupunki. Siellä on osattu pitää hienosti kiinni omasta kaupunki-identiteetistä ja tätä kaikkea tukee varmasti valinta vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.
Jennan näkemyksen mukaan Oulun parhaat palat pystyy kokemaan jopa kävellen, mutta hän suosittelee käyttämään pyörää. Onhan Oulu kuitenkin kuuluisa pyöräilykaupunki, jossa pyöräilyverkostoon on panostettu.
1. Kauppatori ja Toripolliisi – keskellä kaupunkia
Kun Oulun tunnettua kävelykatua, Rotuaaria, kävelee kohti merenrantaa, saavutaan Oulun Kauppatorille. Torin laidalla tulijoita tervehtii Oulun kuuluisin taideteos: pronssinen Toripoliisi-patsas. Paikallisittain lausuttuna toripolliisi.
Jennalle Kauppatorilla ovat aina korostuneet paikallisten pienten toimijoiden palvelut. Hän alleviivaa kotiseutunsa Kiviniemen yrittäjiä, jotka tarjoavat herkullisia lohi- ja muikkuannoksia.
Kauppatorilla sijaitsee myös Oulun Kauppahalli, jossa voi tehdä ostoksia paikallisten yrittäjien puodeissa ja nauttia hyvää ruokaa. Kauppatorin jälkeen silmäänpistävien kaupunginteatterin ja kirjastorakennuksen välistä pääsee kävelysiltaa pitkin tunnelmalliseen Pikisaareen.
2. Pikisaari – kulttuurin kehto
Pikisaari on yksi Oulun keskustan alueen historiallisesti merkittävistä kohteista. Pikisaaren historia juontaa aina 1600-luvulle saakka, jolloin siellä oli käytössä pikiruukki. Nykyään suojeltu alue on taiteilijoiden ja käsityöläisten asuttama.
Pikisaaressa sijaitsee Merimiehenkotimuseo, jossa kävijä pääsee tutustumaan oululaiseen merenkäynnin historiaan ja Pikisaaren rooliin vuosisatojen aikana. Alueen luontoa voi kokea ympäristötaidepolulla, jonka nimi on Pikinen Poloku.
– Pikisaaressa on myös hyvää ruokaa ja juomaa. Vanhassa hirsimakasiisissa sijaitseva Sokeri-Jussin Kievari on tosi tunnelmallinen paikka ja suomalaista ja saksalaista ruoka- ja juomakulttuuria yhdistelevä Mallassauna on omalaatuisen hauska pieni ravintola.
3. Känkky – oululainen majoneesipizza
Oululaisista ruokaelämyksistä Jenna nostaa esille paikalliset katupizzeriat eli känkkylät. Oulussa känkyn päälle on tyypillistä valita yhdeksi täytteeksi majoneesi, joka tekee niistä erittäin täyttäviä.
– On aika tyypillistä, että yhdestä känkystä riittää syötävää kahdelle. Oulu on siitä hauska kaupunki, että känkkyä saa jostain lähes kellon ympäri. Itse valitsen useimmiten legendaarisen Da Marion.
Oulussa on monipuolinen ravintolakulttuuri ja Jenna suosittelee suuntaamaan esimerkiksi Roosteriin, Zivagoon tai Tubaan, jos kaipaa rentoa miljöötä ja hyvää ruokaa. Kesäaikaa yksi kokemisen arvoisista ruokapaikoista on myös teatterin taakse ankkuroitu laivaravintola Bootti.
4. Tuira – legendaarinen lähiö
Keskustasta pohjoiseen päin heti Oulujoen ylityksen jälkeen vastaan tulee Tuiran viihtyisä lähiö. Tuirassa on iso puistoalue hiekkarantoineen. Pulahdus virkistävään jokiveteen sopii lämpimiin kesäpäiviin. Rannalla lipuu ankkurissa kesäkaudella myös talkoovoimin lämmitettävä saunalautta nimeltä Kesän Sauna.
Joen varsi on muutenkin miellyttävää seutua kävellen ja pyöräillen. Patosillalta aukeaa kauniit maisemat kohti jokisuistoa. Tuiran omaleimaisuutta Oulun urbaanissa kulttuurissa tuo esiin syyskuussa järjestettävä Titta på Tuira. Korttelijuhlassa ammennetaan inspiraatiota kaupunginosan paikoista, historiasta ja nykytilasta.
5. Ainolan puisto ja Hupisaaret – keidas keskellä kaupunkia
Luontoa rakastavalle Jennalle Ainolan puistosta ja Hupisaarista yhdistyvä vehreä alue on aina ollut tärkeä henkireikä kaupungin sykkeen vastapainoksi. Alue on erinomainen piknikpaikka ja siellä on hauskaa bongailla lintuja.
– Perheen kanssa puistoon voi mennä esimerkiksi jäätelölle ja leikkipuistoon. Käymisen arvoinen paikka on myös uudistunut Meri Oulun kesäteatteri, Jenna kertoo.
Historian ja kulttuurin nälkäisille Ainolan puistossa sijaitsee myös Pohjois-Pohjanmaan museo ja Oulun taidemuseo.
6. Kiviniemi ja Virpiniemi – koko perheen päiväretkikohteet
Kotiseuturakkauden puolesta Jenna tuo esiin tunnelmallisen Kiviniemen ja Virpiniemen. Etenkin kesäisin Kiviniemessä riittää nähtävää. Kalastuskylänä tunnetulla alueella on uimarannan ja aallonmurtajan lisäksi perinteikäs kalasataman Lohipuohi. Kesäviikonloppuisin tarjolla oleva lohikeitto ja muut myynnissä olevat savustetut herkut vievät kielen mennessään.
Virpiniemi on aktiivisen ulkoilijan paikka. Alueella on todella hyvin ylläpidetyt ulkoilureitistöt ja talvella sinne suuntaa myös hiihtäjät ja moottorikelkkailijat. Jenna on aina nauttinut Virpiniemen pulkkamäistä ja laadukkaista laavuista. Kiviniemi ja Virpiniemi ovat helposti saavutettavissa autolla, mutta noin parinkymmenen kilometrin matka taittuu kätevästi pyörälläkin.
7. Koitelinkoski ja Hailuoto – autolla lähelle
Jos käytössäsi on auto, kannattaa katse suunnata Koitelinkoskelle ja Hailuotoon. Koitelinkoskella kaupungin kiireet todella unohtuvat, kun kävelysillat kuljettavat vierailijan yli kuohuvien koskien. Alueella voi liikkua merkityillä poluilla, kalastaa, meloa ja lisäksi palveluihin lukeutuvat nuotiopaikat ja kahvila.
Jennan suositukset Oulusta päättyvät Hailuotoon. Paikalliseen elämänmenoon pääsee tutustumaan kätevästi mantereelta saarelle kulkevan lautan kyydillä. Saaren länsipuolella sijaitsee Hailuodon kuuluisin nähtävyys Marjaniemen majakka.
– Matkalla suosittelen tapaamaan kirjastokoira Murua ja pistäytymään Hailuodon Panimossa.
Tutustu Matka-Suomen artikkeliin Hailuodosta
Teksti: Sampo Nevalainen
Kuvat: Jenna Auranaho, Istockphoto