Talvipyöräilyn pääkaupunki Oulu – satulaan vuodenajasta riippumatta
Oulu nostaa Suomea maailmankartalle hyvin hoidetulla pyöräilyverkostollaan. Pyöräily Oulussa on helppoa ja hauskaa vuodenajasta riippumatta.
Talvipyöräily on kokemus, johon Oulu tarjoaa mahtavat puitteet
Moni meistä ei sitä välttämättä aina hoksaa, mutta saamme olla kiitollisia, että Suomessa priorisoidaan autoliikenteen lisäksi myös kävelijät ja pyöräilijät.
Oulu ei tietenkään ole poikkeus, vaan Suomessa hoidetaan valtakunnallisestikin pyöräilyverkostot hyvin talvisin. Mutta, ei ole ihme, että katseet kohdistuvat kaupunkiin, joka on saanut maineen talvipyöräilyn epävirallisena pääkaupunkina. Oulussa näet pyöräillään paljon ympäri vuoden säästä ja kelistä välittämättä. Moni varmasti miettii, että hulluhan siinä saa olla, että lähtee pakkaseen ja viimaan pyöräilemään.
Allekirjoittanut voi omien Oulussa vietettyjen vuosien perusteella vahvistaa useammankin Oulun pyöräilyyn yhdistettävän stereotypian ja kuulopuheen. Siellä on lähestulkoon aina vastatuuli ja oululaisen pakkasviiman tunne kasvoilla on omaa luokkaansa. Tasaisuus tuo mukanaan tuulta, mutta se takaa myös miellyttävän profiilin pyöräilylle.
Valitettavasti ihmisissä elää vahvana myös käsitys, että Oulussa täytyy olla erityisen varovainen oman pyöränsä turvallisuudesta. Olen itsekin kuullut harmittavan monta tapausta, jossa ystävän pyörä on löytänyt uuden omistajan. Pyörässä kannattaa olla hyvä lukko ja mahdollisuuksien mukaan kiinnittää se aika johonkin kiinteään, kuten pyörätelineeseen tai pylvääseen.
Oululainen pyöräily kehittyy jatkuvasti
Oulun pyöräilyreittien verkosto on kuin kiehtova ja vaikuttavan näköinen hämähäkinseitti. Tällä hetkellä Oulussa on lähes 1000 kilometriä eri puolille kaupunkia risteileviä pyöräteitä. Oulussa on 12 pyöräilyn pääreittiä, joiden pituudet vaihtelevat muutamien kilometrien ja kymmenien kilometrien väliltä.
Oulussa pyöräilyreitit ovat todella selkeästi merkittyjä myös kaupunkialueella ja 2020-luvulla kaupunkiin valmistuu uusi leveiden pyöräbaanojen verkosto, joka takaa nopean siirtymisen pyörällä ympäri kaupungin.
Maantiepyöräily on siis hyvässä kunnossa ja jatkuvassa kehityksessä. Kuinka sitten on maastopyöräilyn laita? Senkin suhteen kaupungilla on suuret suunnitelmat ja tavoitteena on rakentaa yli 400 kilometriä merkattuja maastoreittejä vuoteen 2030 mennessä.
Seuraavalla Oulun vierailulla kannattaa siis ehdottomasti tutustua kaupungin monipuolisiin mahdollisuuksiin pyörän satulasta käsin!
Tutustu talvipyöräilyyn Oulussa oheisella videolla
Oululaista polokupyörämurretta:
● Lähtee polokee = pyöräillä
● Vintata = pyöräillä lujasti
● Ajjaa pahki = Törmätä
● Sykkeli = pyörä ja kaupunkipyörän nimi
Teksti: Sampo Nevalainen
Kuva: iStock