Helsingin parhaat piknikpuistot – 10 vinkkiä kesäpäivän viettoon

Helsingin parhaat piknikpuistot – 10 vinkkiä kesäpäivän viettoon

julkaistu , päivitetty

Kesällä Helsinki herää eloon, ja hyvän sään sattuessa kaupungin puistot täyttyvät iloisista piknikseurueista. Helsingissä on yli tuhat puistoa, joista esittelemme tässä artikkelissa lähinnä kantakaupungin suosituimpia piknikpuistoja, mutta vehreitä puistoalueita löytyy toki myös lähiöistä.

 • 1. Kaivopuisto

  Kaupungin kaunein puisto sijaitsee kantakaupungin eteläkärjessä, meren rannalla. Kesän piknik-kausi alkaa Kaivarista, jonne toukokuun ensimmäisenä katetaan maan suurin piknik. Kaivarissa riittää piknik-seurueita läpi kesän lapsiperheistä kaveriporukoihin ja polttariporukoista turistiryhmiin. Valtava puisto jakaantuu eri alueisiin, ja suosittuudestaan huolimatta esimerkiksi kallioilta Ursan keltaisen tähtitornin kupeesta on mahdollista löytää oma rauhallinen sopukka. Puiston läheisyydessä on useita hyviä kahviloita ja ravintoloita kuten Cafe Carusel, Mattolaituri, Kaivohuone ja Cafe Ursula.

 • 2. Kansalaispuisto ja Hesperianpuisto

  Aivan kaupungin ytimestä eli rautatieaseman kainalosta alkaa Töölönlahden ympärille levittäytyvä Kansalaispuisto. Kansalaispuiston konseptina on olla “kaupungin ja luonnon kohtauspaikka”. Hyviä piknik-paikkoja löytyy muun muassa Kansalaistorilta musiikkitalon isoilta portailta sekä Töölönlahden rannalta Hesperianpuistosta. Kansalaistori on suosittu pussikaljoittelupaikka erityisesti nuorten kansalaisten keskuudessa, mutta meno on suhteellisen siistiä jopa viikonloppuisin.

 • 3. Koffin puisto

  Koffin puisto, eli virallisemmin Sinebrychoffin puisto, sijaitsee Bulevardin päässä Hietalahden torin vieressä. Se on vilkas kohtauspaikka erityisesti aurinkoisina kesäviikonloppuina, jolloin poppikonein ja nestemäisin eväin varustautuneet porukat valtaavat puiston. Päivisin puistossa viettävät aikaa niin alueen lapsiperheet kuin kesärusketusta tavoittelevat auringonpalvojatkin. Puisto sijaitsee rinteessä ja siihen paistaa aurinko myöhäiseen iltaan. Puistossa on yleisö-wc.

 • 4. Vanha kirkkopuisto eli Ruttopuisto

  Aivan ydinkeskustassa sijaitseva Vanha kirkkopuisto, jota yleisemmin Ruttopuistoksi kutsutaan, on suosittu piknikpaikka. Puiston liepeille haudattiin vuoden 1710 suuren ruttoepidemian aikana kuolleita, mistä puisto on saanut kutsumanimensä. Ruttiksen vakiokävijöitä ovat nuoret kaveriporukat, jotka ovat varustautuneet piknikkorien sijaan kaljalaatikoin ja sipsipussein. Täältä voi bongata nuoria cosplay-harrastajia ja bändipaitoihin pukeutuneita hevimusiikin ystäviä. Arkipäivisin puistossa evästävät lähialueidein toimistotyöläiset ja kesälomalaiset.

 • 5. Esplanadin puisto

  Espan puisto sijaitsee kaupungin paraatipaikalla Kauppatorin kupeessa. Kävelypromenadia reunustavat nurmikkokaistaleet on reunustettu vaijeriaidoin, mutta ne eivät piknikinkaipuisia kaupunkilaisia estele. Päivisin puistossa nautitaan lähiravintoloista noudettuja sushilajitelmia ja salaattiannoksia, arki-iltaisin ja viikonloppuisin kylmälaukuista kaivetaan esiin kuohuviiniä ja mansikoita. Täällä kesäisistä säistä nauttivat niin kaupunkilaiset kuin turistitkin.

 • 6. Alppipuisto

  Ydinkeskustasta itää kohti siirryttäessä meininki muuttuu astetta boheemimmaksi. Alppiharjun kaupunginosassa, Linnanmäen vieressä sijaitseva Alppipuisto on itäisen kantakaupungin suosituimpia piknikpuistoja, josta löytyy niin nurmikenttää, lampea suihkulähteineen ja kalliota kuin huvimajoja ja amfiteatterikin. Kesäviikonloppuisin puistossa järjestetään Alppipuiston kesä -tapahtumia, joissa on tarjolla kansanmusiikkia, runoutta, funkya, teatteria, jazzia, rockia, konemusiikkia ja lastenohjelmaa. Sekä tapahtumaviikonloppuina että arkena puisto täyttyy piknikvilteistä ja omin eväin varustautuneista perheistä ja kaveriporukoista

 • 7. Dallapénpuisto

  Dallapé-orkesterin mukaan nimetty puisto sijaitsee Vallilassa Aleksis Kiven kadun, Teollisuuskadun ja Kustaankadun rajaamalla alueella. Täällä kokoontuu yleensä vähän vaihtoehtoisempaa väkeä. Piknikeväillä ei täällä fiinistellä, vaan huikopalaa keskioluen palanpainikkeeksi haetaan marketista tai viereisestä Mäkkäristä. Puiston keskellä sijaitsee aikanaan ruumishuoneena toiminut Harjun nuorisotalo, jonka “lavalla” järjestetään välillä keikkoja puistokansan iloksi. Kesäsunnuntaisin puistoon levittäytyy suosittu kirppis.

 • 8. Tokoinranta

  Hakaniemessä Eläintarhanlahden rannalla sijaitseva puisto tunnetaan alan miesten kokoontumispaikkana, mutta todellisuudessa siellä vietetään aikaa kaikenlaisissa kokoonpanoissa lapsiperheistä kaveriporukoihin ja polttariseurueista erilaisten yhdistysten tapaamisiin. Puistosta löytyy lasten leikkipuisto ja kahvila Piritta.

 • 9. Roihuvuoren kirsikkapuisto

  Keskustan ulkopuolisista puistoista maininnan ansaitsee Roihuvuoren kirsikkapuisto, jota reunustaa yli kaksisataa kirsikkapuuta. Puistoon kannattaa kokoontua piknikille erityisesti toukokuussa, jolloin kirsikoiden kukinta on kauneimmillaan. Kirsikkapuiston vieressä sijaitsee japanilaistyylinen puutarha. Puistoon pääsee keskustasta ottamalla metron Herttoniemeen ja vaihtamalla bussiin (80, 82, 83) tai kävelemällä metroasemalta parisenkymmentä minuuttia.

 • 10. Talvipuutarha

  Sadesään yllättäessä pikniksuunnitelmia ei tarvitse kuopata, vaan eväiden kanssa kannattaa suunnata talvipuutarhaan. Trooppisten kasvien siimeksessä kelpaa nauttia voileipiä ja termarikahvia tähän tarkoitukseen varattujen pöytien ääressä. Puutarhaan on ilmainen sisäänpääsy.

 • Haluatko tutustua tarkemmin Helsinkiin? Tutustu esimerkiksi artikkeleihimme Helsingin viidestä tärkeimmästä nähtävyydestä ja Helsingin saarista.

  Teksti: Arna Grym
  Kuva: Visit Finland, Julia Kivelä

Katso myös