Ahvenanmaa 100 vuotta – näin saarimaakunnasta tuli osa Suomea

Ahvenanmaa 100 vuotta – näin saarimaakunnasta tuli osa Suomea

julkaistu , päivitetty

Suomen pienin maakunta ja itsehallintoalue Ahvenanmaa viettää juhlavuottaan. Tutustu tarkemmin maakunnan kiehtovaan historiaan. 

Ahvenanmaan asema ja itsehallinto osana Suomea

Ahvenanmaa, ruotsinkieliseltä nimeltään Åland on tuttu matkailukohde monelle suomalaisella, mutta samalla jollain tapaa vielä tuntematon. Tuntemattomuutta selittää osittain sijainti kaukana merellä Suomen ja Ruotsin välissä. Maantieteellisesti Ruotsi on Ahvenanmaata lähempänä kuin Suomen manner. Sijainnin lisäksi kieli ja läheiset suhteet Ruotsiin selittävät osaltaan myös maakunnan omanlaista roolia.

Historiallisesti nykyisin Suomena tunnettu alue oli kiinteä osa Ruotsia keskiajalta aina 1800-luvun alkuun saakka. Vuosina 1808 – 1809 käyty Suomen sota muutti kuitenkin tilanteen. Hävityn sodan seurauksena Ruotsi joutui luovuttamaan Suomen osaksi Venäjää. Manner-Suomen lisäksi luovutetuksi joutui tällöin myös Ahvenanmaa.

Suomi ja Ahvenanmaa olivat osana Venäjää aina 1900-luvun alkupuolelle saakka. Suomen itsenäistyminen 6.12.1917 ensimmäisen maailmansodan jälkimainingeissa muutti tilanteen myös Ahvenanmaan kannalta. Saaristossa heräsi tällöin ajatus ja halu liittyä osaksi vanhaa emämaata Ruotsia. Ahvenanmaalla oli nimittäin pisimmät ja läheisimmät suhteet Ruotsiin. Virallinen, nyt itsenäinen Suomi oli tilanteesta kuitenkin toista mieltä. Kompromissina tarjottiin ajatusta Ahvenanmaasta itsehallintoalueena, mutta selkeästi osana Suomea. 

Suomen eduskunta hyväksyi lain Ahvenanmaan itsehallinnosta 30.4.1920. Ahvenanmaalaiset kuitenkin vastustivat ja veivät asian Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) edeltäjän Kansainliiton pakeille. Päätös asiasta tuli lopulta 24.6.1921. Ahvenanmaa kuuluisi Suomeen, mutta saisi itsehallinnon Suomen ehdotuksen mukaisesti. Tämän lisäksi Suomen oli lisäksi taattava Ahvenanmaalle oikeus paikallisen kielen, kulttuurin ja tapojen säilyttämiseen ja ylläpitämiseen. Ensimmäiset itsehallinnolliset maakuntapäivät – Ahvenanmaan maakäräjät – pidettiin 9.6.1922.

Mielenkiintoisten vaiheiden vuoksi saamme nykyisin nauttia täysin uniikista matkailukohteesta ja Suomen maakunnasta. Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotisjuhlaa juhlistetaan eri tavoin kokonaisen vuoden verran ajanjakson 9.6.2021 – 9.6.2022 välillä.

Lisätietoa Ahvenanmaasta matkailukohteena:

Keskiaikainen Kastelholman linna on Ahvenanmaan upeimpia nähtävyyksiä
Herkuttele Ahvenamaalla! Nappaa tästä parhaat vinkit
Maarianhamina – 3 vinkkiä idylliseen saaristolaiskaupunkiin

Teksti: Antti Hurskainen
Kuva: iStock

Katso myös