Sallaan Suomen 41. kansallispuisto

Sallaan Suomen 41. kansallispuisto

julkaistu , päivitetty

Sallatunturin kansallispuisto on saanut eduskunnan hyväksynnän.

Uusi Sallatunturin kansallispuisto sijaitsee Etelä-Lapissa

Koillismaan ja Lapin rajalla sijaitsevat Oulangan ja Riisitunturin kansallispuistot saavat seuraa uudesta perustettavasta Sallatunturin kansallispuistosta. Vuodesta 2017 saakka Sallatunturin luonnonsuojelualueena tunnettu alue on kooltaan noin 10 000 hehtaaria.

Uusi, Suomen 41. kansallispuisto sijoittuu Sallatunturin matkailukeskuksen ja Venäjän rajan välille. Monipuolisten maisemien aluetta värittävät vahvat erämaiset ikimetsät, kumpuilevat harjut ja kurut sekä rajan yli kaukaisuuteen avautuvat koskemattomat tunturimaisemat. Laajemmin Sallan alueen luontoa tuntureiden ja vanhojen metsiköiden lisäksi kuvaavat hyvin laajat aapasuot.

Retkeilyyn tulevan Sallatunturin kansallispuiston alueella on jo nykyisellään kattava ja hoidettu reittiverkosto. Pitkää vaellusta suunnittelevat voivat patikoida esimerkiksi alueen läpi UKK-reittiä pitkin.  Myös talviaikaan seudun luonnosta pääsee nauttimaan merkittyjä talvireitti- ja latuverkostoja hyödyntäen. Sallassa on jo kesällä 2021 paranneltu merkittävästi retkeilyrakenteita. Kansallispuisto-statuksen ja lisärahoituksen myötä alueen reitistö ja palvelurakenteet paranevat entisestään.

Kesäaikaan alueen erityispiirteinä voidaan mainita Aatsinginhaudan lehtolajisto ja talvisin kuvauksellisen kauniit tykkylumen kuorruttamat kynttiläkuusikot. Nähtävyyskohteista mainitsemisen arvoisia ovat erityisesti Pahakuru, Kaunisharju, Kolmiloukkosen harjulampialue, Tunturilampi, Pohjoinen Sallatunturi, Salmijoenkuru sekä Ruuhitunturi.

Monipuolisten luontoelämysten lisäksi Sallan kansallispuiston erityispiirteinä voidaan pitää alueen pitkää kulttuurihistoriaa. Vanhimmat löydökset asutuksesta alueella peilautuvat tuhansien vuosien päähän. Sallasta on löydetty aikoinaan esimerkiksi Suomen vanhin suksi. Ikää tällä muinaisjäänteellä on arvioitu olevan reilut 5000 vuotta. Metsäsaamelaisten peuranpyyntikuopat ja asuinkentät sekä sota- ja rajahistoria ovat edelleen alueella vahvasti aistittavissa.

Tuleva kansallispuisto on hyvin saavutettavissa myös julkisilla kulkuneuvoilla. Suora bussiyhteys Kuusamon lentokentältä sekä Kemijärven juna-asemalta helpottavat vierailua ilman omaa autoa.

Kansallispuiston perustaminen vaatii vielä valtioneuvoston käsittelyn ja presidentin hyväksynnän.

Lähde: Visit Salla, Luontoon.fi
Kuva: Sallan kunta

Katso myös