Savolaisilla on salaisuuksia: esittelyssä viisi Pohjois-Savon vähemmän tunnettua helmeä

Kuopio on Pohjois-Savon kaupunkikeskus, ja moni matkailija suuntaa kaupunkiin etenkin kesä-aikaan. Leppoisana tunnetussa Pohjois-Savossa on Kuopion ohella lukuisia mielenkiintoisia kohteita, joihin kannattaa lähteä tutustumaan varta vasten ajan kanssa. Luonto ja näyttelee alueella isoa osaa, eikä ole sattumaa että monet vierailun arvoisista nähtävyyksistä liittyvät juuri luontoon ja ulkoiluun.

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty
Savolaisilla on salaisuuksia: esittelyssä viisi Pohjois-Savon vähemmän tunnettua helmeä

 Poimi tästä parhaat vinkit Pohjois-Savon matkalle!

1. Orinoron rotko, Leppävirta

Leppävirralla sijaitseva Orinoron rotko on luontokohde, joka sopii koko perheen retkikohteeksi. Orinoron luontopolulla on pituutta seitsemän kilometria, ja vaihteleva reitti kulkee niin avarissa lampimaisemissa kuin jylhissä rotkomaisemissakin tarjoten mielenkiintoisen katsauksen savolaiseen maisemaan. Hyvin opastettu reitti tekee retkeilystä vaivattoman kokemuksen, ja kiireisemmälle retkeilijälle tarjolla on myös lyhyempi reitti.

Aivan tavallinen läpileikkaus savolaisesta luonnosta Orinoron rotkolaakso ei kuitenkaan ole, vaan se on listattu Geologisen tutkimuskeskuksen toimesta valtakunnallisesti arvokkaiden geologisten luontokohteiden listalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mustinmäki,
Leppävirta

Lue lisää: Visit Leppävirta 

2.   Iisalmi

Iisalmi on matkakohde, joka jää usein syyttä isoveljensä Kuopion varjoon. Kaupunki on tunnettu Olvin kotikaupunkina, ja olut onkin lähtemätön osa Iisalmen kulttuuria. Iisalmessa voit vierailla maksuttomassa panimomuseossa ja nauttia kesän tunnelmasta Oluset-festivaaleilla jälleen kesällä 2021. Kulttuurin ystävä viihtyy Iisalmessa myös lukuisten kulttuurinrientojen kuten teatterin parissa, ja suloinen satama-alue ravintoloineen on kesäiltoina kuin Suomi-filmistä.

Iisalmi on oiva tukikohta myös lähiseutujen tutkimiseen. Naapurissa sijaitseva Sonkajärvi tarjoaa kansainvälistä eksotiikkaa Eukonkannon MM-kilpailujen muodossa – niin ikään seuraavan kerran vuonna 2021. Tuusniemellä sijaitseva Seinävuoren rotkolaakso on luonnossa liikkujan suosikki.

Lue lisää: Iisalmen Matkailu

3.   Korkeakoski, Kuopio

Korkeakosken vesiputoukset Maaningalla ovat näkemisen arvoinen kohde etenkin keväisin lumien sulaessa. Paras aika Korkeakoskella vierailuun on huhti-toukokuu, mutta alue pääsee oikeuksiinsa muinakin vuodenaikoina.

Korkeakoski on siitä uniikki kohde, että se on Suomen korkein vapaana virtaava koski, jolla on korkeimmillaan korkeutta 36 metriä. Alueella voi myös tehdä päiväretkiä vaelluksen merkeissä, ja sen virallista vaellusreittiä kutsutaan Kanjonin kierrokseksi. Älä myöskään unohda Tuovilanlahden kyläidylliä, joka sijaitsee Korkeakosken välittömässä läheisyydessä.

Osoite:
Korkeakoskentie 111
71775 Tuovilanlahti

Lue lisää: Korkeakoski

4.   Pisan torni ja ulkoilualue

Pisan torni on helppo sijoittaa mielessään Italian auringon alle, mutta Pisan torni löytyy myös Pohjois-Savosta. Nilsiän Pisan ulkoilureitit sijaitseva Tahkon läheisyydessä, joten alueeseen on helppo tutustua myös osana Tahkolla vietettävää lomaa.

Pisan jylhiä kallioita on kuvailtu ulkoilijan kannalta vaativiksikin, ja nousuja on helpotettu tietyissä paikoissa esimerkiksi kaiteiden avulla. Pisan näköalatorni tarjoaa upeat maisemat ympäröivään luontoon, etenkin auringonlaskun- ja nousun aikaan.

Lue lisää: Pisan Torni 

5. Taidemuseo Eemil, Lapinlahti

Taide tarjoaa oivaa vastapainoa luonnossa liikkumiselle. Pohjois-Savo on tunnettu myös taiteestaan, ja alueella liikkuessa Lapinlahden taidepitäjää ei kannata unohtaa.

Lapinlahden taidemuseo sekä Eemil Halosen museo tunnetaan tätä nykyä yhdessä nimellä Taidemuseo Eemil. Nykyaikainen museo pitää sisällään paikallisen, edesmenneen kuvanveistäjä Eemil Halosen teoksia, ja siellä voi myös nauttia usein vaihtuvien näyttelyiden annista. Taidemuseo Eemil on osa Lapinlahden taiteeseen ja kulttuuriin tutustuttavaa taidekatua. Koronarajoitukset ovat vaikuttaneet myös Eemilin aukioloaikoihin – suosittelemme tarkistamaan ajantasaiset tiedot ennen vierailua suoraan museon kotisivuilta.

Osoite:
Suistamontie 3
73100 Lapinlahti

Lue lisää: Taidemuseo Eemil

Lisää vinkkejä Pohjois-Savoon? Lue myös: Itä-Suomen hienoimmat kansallispuistot ja Mitä tehdä pikkurahalla Kuopiossa? 5 vinkkiä!

Teksti: Leena-Mari Laukkanen
Kuva: Kuopio-Tahko Marketing Oy

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.