Sammallahdenmäki – kiehtova pronssikautinen hautaröykkiöalue on Unescon maailmanperintökohde

Lähellä Raumaa sijaitseva Sammallahdenmäki valittiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1999. Sammallahdenmäki on ensimmäinen maailmanperintöluetteloon valittu esihistoriallinen muinaisjäännöskohde Suomessa.

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty
Sammallahdenmäki – kiehtova pronssikautinen hautaröykkiöalue on Unescon maailmanperintökohde

Alue on kulttuurihistoriallisesti arvokas, koska Sammallahdenmäellä sijaitsee laaja pronssikaudenaikainen (1500–500 eaa.) hautaröykkiöalue, joka kattaa yhteensä 36 hautaröykkiötä. Sammallahdenmäki on erinomainen todiste pronssikauden aikaisesta yhteiskunnasta ja hautauskäytännöistä. Tunnetuimpia nähtävyyksiä Sammallahdenmäellä ovat lähes nelikulmion muotoinen Kirkonlaattia-hautaröykkiö sekä muuria muistuttava Huilun pitkä raunio -hautaröykkiö.

Arkeologiset kaivaukset

Alue on kiehtonut paikallisia jo pitkään ja Sammallahdenmäkeen liittyy paljon perimätietoa. Alueella on tehty arkeologisia tutkimuksia yli 100 vuoden ajan, joiden avulla alueen elämästä on saatu paljon tietoa. Ensimmäisissä kaivauksissa vuonna 1891, jolloin kaivettiin esiin esimerkiksi aiemmin mainitut kuuluisat hautaröykkiöt Kirkonlaattia ja Huilun pitkä raunio. Vuosien saatossa hautaröykkiöistä on löytynyt esimerkiksi palaneita ihmisen luita ja arkkuja. Lisäksi haudoista on löydetty esimerkiksi esineiden palasia, eläinten luita ja pronssia.

Kaivauksissa on saatu selville, että vanhimmat röykkiöt sijoittuvat noin 1300 – 100 eaa. ja nuorimmat ajoittuvat aikaan 170 – 82 jaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saapuminen Sammallahdenmäelle

Sammallahdenmäki sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Raumasta. Kohteelle on hyvät opastetaulut, ja alueella sijaitsee kaksi parkkipaikkaa, joiden yhteydessä on myös infopisteet. Sammallahdenmäelle ei kulje julkista liikennettä.

Infopisteiden osoitteet:
Savulaaksontie 181 (eteläinen infopiste)
Sammallahdentie 58 (pohjoinen infopiste)
27230 Rauma

Tiesitkö, että Raumalla sijaitsee myös toinen Unescon maailmanperintökohde – Vanha Rauma. Entä tiedätkö muut Suomen Unesco-kohteet?

Lue lisää: Sammalahdenmäki

Teksti: Ira Matilainen
Kuva: Rauman kaupunki

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.