Vanha Rauma – tunnelmallinen maailmanperintökohde

Vanha Rauma on Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1991 valittu Rauman sydän. Tämä paikka jokaisen kannattaisi nähdä!

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty
Vanha Rauma – tunnelmallinen maailmanperintökohde

Vanha Rauma sopii kaikkiin vuodenaikoihin

Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1991 valittu Vanha Rauma on laaja ja viehättävä noin 30 hehtaarin laajuinen kaupunginosa. Alue on Pohjoismaiden laajin yhtenäinen puukaupunginosa, joka on säilynyt tähän päivään asti. Vanhaa Raumaa pidetään edelleen Rauman sydämenä ja siellä asuu noin 800 ihmistä.

Vanha Rauma on loistava käyntikohde ihan mihin vuodenaikaan tahansa – kesällä puutarhat kukoistavat ja kaupunginosa herää eloon monien tapahtumien avulla, ja talvella pikkukaupunki rauhoittuu seesteisempään idylliin.

Historiaa ja käyntikohteita Vanhassa Raumassa

Rauma paloi vuonna 1682, jonka jälkeen nykyistä Vanhaa Raumaa alettiin rakentaa. Alueen rakennukset ovat syntyneet eri aikakausina.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viehättävä ja idyllinen kaupunginosa on edelleen täynnä elämää, ja alueella on runsaasti erilaisia tutustumisen arvoisia kohteita. Kiinnostava nähtävyys on esimerkiksi pitkälti barokkityyliä edustava Vanha Raatihuone, joka rakennettiin jo 1700-luvulla ja joka toimii nykyään museona. Muita suosittuja nähtävyyksiä Vanhassa Raumassa ovat esimerkiksi 1500-luvulla rakennettu Pyhän Ristin kirkko, kiehtovat historialliset kotimuseot, erilaisia taideteoksia esittelevä Rauman taidemuseo ja korjausrakentamiskeskus Tammela.

Kiinnostavat tapahtumat ja ihanat pikkuputiikit

Vanhassa Raumassa riittää myös tekemistä, sillä alueella järjestetään paljon erilaisia kiinnostavia tapahtumia. Lisäksi alueella toimivat esimerkiksi lukuisat viehättävät pikkuputiikit, idylliset kahvilat ja vilkas kauppatori. Loistavat puitteet Vanhan Rauman ihastelulle tarjoaa esimerkiksi Rauman vesitorni ja sen yhteydessä toimiva kahvila-ravintola Torni.

Raumasta kannattaa tuliaisiksi ostaa vaikkapa pitsiä, sillä Raumalla on harrastettu pitsinnypläystä ainakin 1700-luvun puolivälistä asti. Pitsistä kiinnostunut voi suunnata myös vuosittain heinäkuun lopussa järjestettäville Pitsiviikko-kaupunkifestivaaleille.

Saapuminen Vanhaan Raumaan

Vanhaan Raumaan on paras tutustua kävellen, ja autot kannattaa jättää esimerkiksi Vanhan Rauman reuna-alueilla oleville parkkipaikoille. Saapuminen onnistuu hyvin myös julkisen liikenteen avulla, sillä Rauman linja-autoasemalta on Vanhaan Raumaan vain lyhyt kävelymatka.

Tutustu myös kaikista Suomen Unesco-kohteista kertovaan artikkeliin ja Rauman toiseen maailmanperintökohteeseen – Sammallahdenmäkeen.

Lue lisää Vanhasta Raumasta.

Teksti: Ira Matilainen
Kuvat: Rauman kaupunki

>> Kiinnostaako Rauman aavemainen historia? Varaa tästä suosittu Vanhan Rauman kummituskierros!

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.