Suomalaisen taiteen synnyinseuduilla – Ainutlaatuinen Tuusulanjärven taiteilijayhteisö

Millaisissa kodeissa esimerkiksi Eero Järnefelt tai Jean Sibelius asuivat? Vastauksen antaa Tuusulanjärven taiteilijayhteisö, 1900-luvun alussa Tuusulanjärven maisemiin syntynyt kansallisromanttinen taideyhteisö. Kauniit maisemat inspiroivat niin maalaustaiteilijoita kuin säveltäjiäkin, ja kauniin järven rannalla syntyivät monet kuuluisimmista suomalaisista taideteoksista. Nykyään monet näistä taiteilijoiden kodeista on museoitu, ja taiteiden ja kulttuurin ystävät voivat tehdä aikamatkan suomalaisen taiteen synnyinseuduille.

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty
Suomalaisen taiteen synnyinseuduilla – Ainutlaatuinen Tuusulanjärven taiteilijayhteisö

Aleksis Kiven jalanjäljissä

Aleksis Kivi muutti Tuusulanjärven rannalle ensimmäisenä. Hänen johdattamaan alueelle muutti toinen toistaan lahjakkaampia taiteilijoita, jotka muodostivat yhteisön, jonka tuottamalla taiteella oli valtava merkitys suomalaiselle kulttuurille. Yhteisössä vaikuttaneita taiteilijoita olivat Juhani Aho, Venny Soldan-Brofeldt, Eero Järnefelt, Pekka Halonen, J.H Erkko ja Jean Sibelius. Lisäksi alueella vietti paljon aikaa esimerkiksi runoilija Eino Leino.

Tuusulanjärven kohteet

1. Aleksis Kiven (1834–1872) kuolinmökki on vaatimaton, Kiven veljen omistama mökki, jossa Kivi vietti viimeiset kuukautensa. Kohteeseen voi tutustua kesäaikana.

2. Ahola, jossa asuivat kirjailija Juhani Aho ja taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt. Taiteilijayhteisön katsotaan saaneen alkunsa, kun taiteilijapariskunta muutti vuonna 1897 Tuusulanjärvelle Vårbackan huvilaan, jonka nimi muutettiin myöhemmin Aholaksi.  Vierailijoita ilahduttavat Aholassa myös pieni kahvio ja museokauppa. Aholassa voi vierailla toukokuusta syyskuuhun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Suviranta (1901), jossa asuivat taidemaalari Eero Järnefelt ja hänen vaimonsa Saimi Järnefelt. Taiteilijakotiin voi tutustua varaamalla etukäteen opastetun kierroksen, jonka voi varata tiistaille, torstaille tai sunnuntaille toukokuusta syyskuuhun kello 11-15 väliselle ajalle. Noin 45 minuuttia kestävällä kierroksella kerrotaan talon asukkaista ja esitellään esillä olevaa taidetta ja esineistöä. Sään salliessa vierailija voi tutustua myös Suvirannan puutarhaan.

4. Halosenniemi oli taidemaalari Pekka Halosen ja hänen Maija-vaimonsa koti, ja se valmistui vuonna 1902. Komea talo on entisöity entiseen loistoonsa, ja se toimii nykyään kotimuseona, mutta myös taidemuseona, joka esittelee Tuusulanjärven taiteilijayhteisöä ja Pekka Halosen taidetta sekä elämäntyötä. Kotiin kuuluu myös kaunis puutarha, ja ympäristö on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi.

5. Erkkola, runoilija J.H. Erkon hirsistä rakennettu koti, joka valmistui vuonna 1902. Runoilijan koti on rakennettu lähelle Aleksis Kiven kuolinmökkiä. Vuoden ympäri auki olevassa Erkkolassa on kattava kokoelma suomalaista kuvitustaidetta, minkä lisäksi talossa järjestetään monia kulttuuritapahtumia ja vierailevia näyttelyitä.

6. Ainola. Jean ja Aino Sibeliuksen koti valmistui vuonna 1904. Taiteilijakoti on pidetty samanlaisena kuin se oli, kun Sibeliukset siellä asuivat. Vierailijat pääsevät näkemään, millaisessa työhuoneessa Sibelius teki sävellyksiään ja minkälaisen puutarhan Aino raivasi lähes kokonaan omilla käsillään. Museo on auki toukokuusta syyskuuhun ja taiteilijakodin yhteydessä on myös pieni kahvio ja museokauppa.

Muut alueen palvelut

Tuusulanjärven alue on kulttuurihistoriallisesti merkittävä monien taiteilijakotien takia, mutta alueella sijaitsee myös runsaasti museoita. Tuusulanjärven läheisyydessä on myös useita majoitusvaihtoehtoja, mikäli kohteille haluaa varata paljon aikaa.

Lisäksi alueella on runsaasti erilaisia kahvila- ja ravintolapalveluita, joten nälkäiseksi ei kulttuurikierroksella tarvitse jäädä.

Lue lisää kohteista:
Tuusulanjärvi
Erkkola
Ainola
Halosenniemi

Tutustu myös Tuusulan ja Järvenpään kohteisiin!

Kuva: Ainola, Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiö

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.