Uusi Unesco-kohde Suomeen - Salpausselkä Geopark

Uusi Unesco-kohde Suomeen - Salpausselkä Geopark

julkaistu , päivitetty

Salpausselän merkittävät maisemat ja maastot on nimetty maailmanlaajuiseen geologisesti arvokkaiden alueiden verkostoon eli UNESCO Global Geopark -kohteeksi. Salpausselän myötä Suomessa on nyt neljä kansainväliseen geopark-verkostoon kuuluvaa luontokohdetta.

Salpauselkä Geopark on kansainvälisesti arvokas veden muovaama maisema

Salpausselkä Geopark ulottuu ensimmäiseltä Salpausselältä eteläiselle Päijänteelle ja koostuu kuuden päijäthämäläisen kunnan alueesta: Lahti, Hollola, Heinola, Asikkala, Sysmä ja Padasjoki. Seudulla näyttävinä esiintyvät muinaisten jäätikköjokien kerrostamat Salpausselät edustavat Suomen kansainvälisesti tunnetuinta jääkautista perintöä. Salpausselkä Geopark -alueella ne muodostavat ainutlaatuisen, mannerjäätikön sulamisvesien virtausta kuvastavan kokonaisuuden.

Salpausselkä Geopark -alueella seudun monipuolisiin luontokohteisiin yhdistyy maiseman solmukohtiin kehittyneitä kaupunkien ja kuntien keskustoja palveluineen ja nähtävyyksineen, perinteistä kyläasutusta ja kumpuilevia viljelymaisemia. Alueelta löytyvät vanhimmat tunnetut asuinpaikat ovat Suomen vanhimpien joukossa.

Alueen merkittäviä maastoja ja maisemia edustavat muun muassa Lahden urheilukeskus ja siihen kytkeytyvä Salpausselän-Tiirismaan laaja ulkoilualue, Salpausselkien väliin patoutunut Vesijärvi, Vierumäki Heinolassa sekä Päijänteen kansallispuisto harju- ja kalliosaarineen Padasjoella, Asikkalassa ja Sysmässä. Tunnettuja maisemanähtävyyksiä on myös osittain kansallispuistoon kuuluva, Päijännettä halkova Pulkkilanharju.

Unescon geopark-verkostoon hyväksytyiltä kohteilta vaaditaan näyttävien maastojen ja kauniiden maisemien lisäksi mm. alueen luonnon erityispiirteisiin ja kestävän kehityksen tavoitteisiin pohjaavaa kasvatusta ja koulutusta sekä kestävän matkailun huomioimista. Geopark-ohjelma kannustaa paitsi vaalimaan geologisesti arvokkaita kohteita maailman laajuisesti myös nostamaan esille niiden merkityksen luonnon monimuotoisuuden ja kulttuuriperinnön taustalla.

Alueen luontokohteisiin on mahdollista tutustua merkittyjä reittejä pitkin, omatoimisesti tai ammattitaitoisen Salpausselkä Geopark -oppaan kanssa. Monet alueen upeimmista luontokohteista ovat kulttuurihistoriallisesti merkittäviä, ja kulttuuriperintöön voi tutustua myös paikallisten ruoka- ja juomatuotteiden muodossa.

Suomen kolme muuta Unescon geopark-verkostoon hyväksyttyä aluetta ovat Rokua Geopark, Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark ja Saimaa Geopark.

Lähde: Lahti Region
Kuva: Tea Karvinen

Katso myös