Kuhankuono ­– rauhallista retkeilyä Varsinais-Suomessa

Kuhankuono ­– rauhallista retkeilyä Varsinais-Suomessa

julkaistu , päivitetty

Kuhankuono on ainutlaatuinen erämaa-alue vain 35 kilometriä Turusta pohjoiseen. Kuhankuonon retkeilyreitistö sopii monenlaiseen ulkoiluun. Olit sitten kiinnostunut lenkkeilystä, samoilusta, hiihtämisestä tai vaikkapa marjastamisesta, niin Kuhankuonossa se onnistuu. 

Kuhankuonon monipuolinen retkeilyreitistö

Etelässä alue alkaa Ruissalon saaresta ja pohjoisen päätepiste löytyy Pyhäjärven rannalta. Alueella on useita hienoja rengasreittejä, Raision, Maskun, Ruskon, Nousiaisten, Mynämäen ja Pöytyän alueilla. Pyöräilijöille on siis luvassa hienot ja pitkät reitit erämaa-alueella. Myös Kurjenrahkan kansallispuiston alueella kulkee joitain reittejä.

Suosittuja Kuhankuonon vaellusreittejä ovat muun muassa Vajosuon vaellus ja Savojärven kierros. Vajosuon reitin pituus on 30 kilometriä ja se sopii hyvin myös aloittelijoille parin päivän reissuksi. Reitille on mahdollista lähteä monesta eri paikasta. Vaelluksen aikana pääset ihastelemaan muun muassa suoalueita ja aarnimetsää.  Reitin varrella on kolme yöpymiseen soveltuvaa laavua, joita kannattaa ehdottomasti hyödyntää.  

Savojärven kierros sopii hyvin päiväretkestä kiinnostuneille. Reitin pituus on kuusi kilometriä ja se kulkee lähes kokonaan Kurjenrahkan kansallispuiston alueella. Retken aikana pääset kävelemään pitkospuita pitkin hienojen soiden päällä ja näet jääkauden muokkaamia soraharjanteita. Reitin varrella on myös taukopaikkoja, joissa voit pysähtyä paistamaan makkaraa ja nauttimaan retkieväistä.

Kuhankuonon reitistö on siis erittäin monipuolinen ja vaihteleva. Haastavuudessakin on eroja, joten retkelle voi lähteä myös pienten lasten kanssa. Kokeneemmallekin eräilijälle löytyy reiteiltä haastetta. Virallisia retkeilyreittejä on alueella 11 ja eri reittien kokonaispituus on ruhtinaalliset yli 200 kilometriä. 

Retkeilyryhmille paikalliset yrittäjät tarjoavat retki- ja elämyspalveluita. Tarjolla on muun muassa matkaopastusta, erilaista majoitusta, ruokaa ja juomaa.

Tutustu tarkemmin Kuhankuonon maisemiin alla olevalla videolla.


Lue lisää alueesta ja reiteistä: Kuhankuono

Teksti: Rasmus Nikander

Kuva: IStoxkphoto / Sitikka

Katso myös