Turun linna on arvokas pala suomalaista historiaa
Turun linna on tärkeä osa suomalaista historiaa, ja se on palvellut monissa erilaisissa tehtävissä yli 700 vuotta. Tänä päivänä se on yksi Suomen suosituimmista nähtävyyksistä ja erottamaton osa Turkua.

Loisteliaasta hovista vankilaksi
Turun linna on erottamaton osa Turkua ja Suomen historiaa. Komean harmaakivisen linnan rakentaminen on aloitettu jo 1280-luvulla, jolloin paikalle tehtiin perin sotilaiden ja käskynhaltijan linnaleiri.
Vaikka Turun linna ei ehkä ihan vedä vertoja monille eurooppalaisille hoveille, niin silti myös Suomessa on ehditty elää ylellistä hovielämää! Hovielämä sai alkunsa, kun Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa nimitti poikansa Juhanan Suomen herttuaksi vuonna 1556, jonka seurauksena linnaan rakennettiin sen ylimmän kerroksen juhlasalit.
Hovielämän väistyttyä linnan tarkoitus muuttui radikaalisti, kun linnassa alkoi toimia vankila. Linna on kohdannut vastoinkäymisiä myös lähihistorian aikana, kun linnaan osui kaksi pommia jatkosodan aikana. Sodan jälkeen linnaa alettiin korjata, ja se avattiin entisöitynä vuonna 1961.
Tutustu historiaan Pää- ja Esilinnassa
Turun linnassa toimii museo, ja sen kiehtovaan historiaan voi tutustua erilaisten näyttelyiden avulla. Pysyvät näyttelyt sijaitsevat Pää- ja Esilinnassa. Päälinnassa vierailija voi tutustua esimerkiksi pienoismallinäyttelyyn linnan historiasta, Juhana Herttuan rakennuttamaan juhlasaliin ja sen taidekokoelmaan, linnankirkkoon ja esinekokoelmaan, joka pitää sisällään historiallisia esineitä eri aikakausilta, kuten asuja, koruja ja leluja. Linnassa järjestetään myös vaihtuvia näyttelyitä, joihin voi tutusta päälinnassa.
Miltä elämä linnassa on mahtanut tuntua palvelusväen tai herttuan näkökulmasta? Esilinnassa sijaitseva päänäyttely valottaa linnan historiaa ja elämää kiinnostavalla tavalla. Lisäksi esilinnassa voi tutustua esimerkiksi vankityrmiin, ritarisaliin ja rahakabinettiin, jossa on esillä rahoja ja kunniamerkkejä eri ajoilta.
Linnakierroksen jälkeen kannattaa pyörähtää uudistuneessa museokauppa Fataburissa, josta voi ostaa esimerkiksi kirjoja, lasi- ja metalliesineitä, paikallisten käsityöläisten valmistamia tekstiileitä sekä koruja. Fataburin lisäksi linnassa toimii myös ravintola Juhana Herttuan Kellari, jossa voi kahvitella tai arkipäivisin nauttia noutopöytälounaasta.
Vierailu Turun linnassa
Vierailu linnassa maksaa 12 euroa / 5 euroa. Alle seitemänvuotiaat lapset voivat vierailla linnassa ilmaiseksi. Linna on auki kesäkaudella joka päivä ja muina vuodenaikoina yleensä tiistaista sunnuntaihin. Erikoispäivinä liput voivat olla kalliimpia, joten tarkistathan aina pääsylippujen hinnat ja aukiolot Turun linnan sivuilta. Linnassa kannattaa hyödyntää myös yleisöopastuksia, jotka maksavat kolme euroa. Mikäli perheen pienimmät haaveilevat elämästä linnassa, kannattaa osallistua myös kesäisin järjestettäville Pikkuritarikierroksille! Linna on vanha, joten liikuntarajoitteiset eivät valitettavasti pääse tutustumaan linnan kaikkiin osiin, lue esteettömyydestä tarkemmin täältä.
Linna sijaitsee Aurajoen suussa ja sinne on helppo saapua. Matkaa kauppatorilta Aurajokea pitkin tulee noin kolme kilometriä. Lähemmäs linnaa pääsee myös linja-autolla ja omalla autolla.
Osoite:
Linnankatu 80
20100 Turku
Lumoava Turku! Tutustu myös Turun tärkeimpiin nähtävyyksiin ja kuinka viettää ilmainen kesäpäivä Turussa!
Lue lisää: Turun linna
Pikkuritarikierrokset
Kuva: Visit Turku
Sinua saattaisi kiinnostaa
