Kymenlaakson salaiset helmet – saaristoa, historiaa ja luontoa

  • 1. Kymenlaakson saaristo

    Kymenlaakson saaristo on todellinen piilohelmi. Ihanat saaret ovat ehdottomasti käymisen arvoisia ja niissä voi vierailla vaikka ympäri vuoden.

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty
Kymenlaakson salaiset helmet – saaristoa, historiaa ja luontoa

Pyhtään Kaunissaari on jo pitkään lomailijoita houkutellut paratiisi. Tarjolla on idyllistä kalastajakylän tunnelmaa, pitkiä hiekkarantoja, saaristolaismuseo sekä erilaisia myyntipisteitä. Saareen voit tutustua pyöräillen tai patikoiden.

Aivan Kotkan edustalla sijaitseva Varissaari on historiallinen linnakesaari. Nälkää loitolla pitää ihana saariravintola Vaakku, josta aukeaa mielettömät merimaisemat. Suosittuna ulkoilukohteena saari antaa mahdollisuudet muun muassa patikointiin, suppailuun ja beach volleyn peluuseen.

Suomenlinnan sisarlinnoitus Svartholm Loviisanlahden suulla on mielenkiintoinen käyntikohde koko perheelle. Linnoitukseen historiaan voit tutustua näyttelyssä ja erityisesti lapsille suunnatun suunnistustehtävän avulla. Saaressa palvelee Kesäravintola Svartholm, jossa on useina viikonloppuina tarjolla myös livemusiikkia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue lisää: Kymenlaakson saaristo

  • Valkmusan kansallispuisto, Pyhtää

    2. Valkmusan kansallispuisto

    Kymenlaaksolla on tarjota monen tunteman Repoveden lisäksi myös toinen viehättävä retkeilykohde, nimittäin Valkmusan kansallispuisto

    Koskemattoman suon ympäristössä pääsee retkeilemään 2,5 kilometrin mittaisella reitillä ja talvisin pääsee hiihtäen tutustumaan koko alueeseen. Reitti on pitkostettu ja sen varrelta löytyy luontotorni. 

    Puiston itäiseltä laidalta löytyy Moronvuoren tuvalle vievä kahden kilometrin mittainen pistoreitti. Tuvalla on tulentekopaikka ja sen läheisyydessä voi myös yöpyä.

    Lue lisää: Tsekkaa saapumisohjeet Valkmusaan

  • 3. Korvenkylän kesäteatteri

    Kulttuuria ja teatteria arvostaville on tarjolla kesäteatteria Kouvolan ja Kotkan puolimaastossa. Korvenkylän kesäteatteri on toiminut vuodesta 1992 ja se on erään paikallisen sanoin aivan liian aliarvostettu.

    Teatterista saa nauttia ihanassa ulkokatsomossa luonnon helmassa. Kesällä 2022 teatterissa nähdään Matin ja Tepon musiikin ympärille kirjoitettu komedia.

    Korvenkylän Kesäteatteri
    Korventie 703
    46960 Muhniemi

  • 4. Majoitu Kymenlaaksossa

    Kymenlaakson helmiin tutustuessa pitää toki myös majoittua. Kirjokiven Kartano, 40 kilometriä Kouvolasta, tarjoaa rauhoittavan miljöötä. 1890-luvun lopulla rakennettu kartano on itsessään jo kulttuurinähtävyys. Majoitusta on tarjolla upeissa sviiteissä tai somissa pihapiirin huoneissa.

    Kotkassa sijaitseva Beach Hotel Santalahti on täydellinen vaihtoehto meren ääressä viihtyvälle. Suomenlahdelle avautuva näkymä ja meren äänet rauhoittavat ja lumoavat. Tarjolla huoneita metsä- ja merinäköalalla.

    Kouvolan Jaalassa Kestikartano Aurantola on monipuolinen majoituskohde. Luonnonrauha, erilaiset majoitusmahdollisuudet ja hauskat aktiviteettivaihtoehdot tekevät tästä kohteesta puuhaajalle sopivan kohteen. Kartanon huoneet kotoisia ja yksilöllisesti sisustettuja.

  • 5. Känkkärän luontopolku

    Kymijoen maisemia pääset ihastelemaan Känkkärän luontopolulla Anjalassa. 2,3 kilometrin mittainen polku sopii koko perheelle reittivalinnat huomioiden. Reitti on vaihteleva, mutta haastavimpia kohtia on helpotettu kaiteilla ja portailla.

    Polulla on tarjolla jylhiä maisemia joelle ja aivan joen varressa sijaitseva laavu, jonka varrella voit nauttia eväät. Lähistöllä olevaan Ankkapurhan kulttuuripuistoon kannattaa myös poiketa ja historiaa voi makustella teollisuusmuseossa.

    Känkkärän luontopolku
    Ankkapurhantie 15
    46910 Anjala

  • 6. Takatalo & Tompuri tilapanimo

    Kymenlaaksossa, Virolahdella sijaitseva Takatalo & Tompuri tilapanimo tuottaa aitoa lähiolutta. Oluessa käytettävä mallasohra ja kaura tulevat maatilan omilta pelloilta, savuisten oluiden maltaat savustetaan itse ja jopa vesi tulee tilan omasta kaivosta.

    Panimolla on oma puoti ja pieni panimoravintola Navetta idyllisessä maalaismaisemassa. Puodista voit ostaa panimon tuotteita ja keskustella oluista. Tarkista aukioloajat verkkosivuilta.

    Takatalo & Tompuri
    Uskintie 23 C
    Ravijoki

  • 7. Merikeinun alpakkatila

    Eläinrakkaille Kymenlaaksolla on tarjota miellyttävä alpakkakokemus Merikeinun alpakkatilalla Haminassa. Tila tarjoaa turvallisia ja voimaannuttavia kokemuksia yhdessä eläinten kanssa luonnon keskellä.

    Tilavierailun aikana pääset tutustumaan alpakoihin ja tilan muihin eläimiin kääpiövuohiin ja kaneihin. Eläimiä pääsee rapsuttelemaan ja halutessaan voi myös kokeilla alpakan taluttamista. Vierailu tilalle tulee varata etukäteen. Tarjolla on erilaisia elämyksiä, joista valita omansa.

    Merikeinun Alpakat
    Mustikkatie 16
    49510 Hamina

  • Bunkkerimuseo, Virolahti

    8. Virolahden Bunkkerimuseo ja Tuntemattoman polku

    Vaivaisen vartin päässä Venäjän rajasta sijaitsee Virolahden bunkkerimuseo, joka on perustettu vuonna 1980. Sotahistoriaa esittelevä museo kertoo Salpalinja-nimisen puolustuslinjan rakentamisesta ja se on osa sodanaikaista puolustusasemaa.

    Museossa on aina esillä perusnäyttely, johon kuuluu sisänäyttely, Salpalinjan historiasta kertova lyhytelokuva sekä ulkomuseoalueen linnoitukset ja tykkipuisto. Museon lähimetsässä kulkee 4,5 kilometrin mittainen Tuntemattoman polku, joka kuljettaa kävijää Tuntemattoman Sotilaan jalanjäljissä.

    Virolahden Bunkkerimuseo
    Vaalimaantie 1318
    49960 Ala-Pihlaja

  • 9. Erämys – Keisarin Kosket

    Upeita koskenlaskuelämyksiä on tarjolla myös eteläisemmässä Suomessa: Kotkassa sijaitseva Erämys – Keisarin Kosket esittelee Kymijoen koskia erilaisilla retkillä. Tarjolla on koskenlaskun lisäksi myös melontaa, risteilyjä ja erilaisia hyvinvointipalveluja.

    Koskenlaskuretket sisältävät aina oikeat varusteet, nokipannukahvit ja vakuutuksen. Lyhin retki sisältää kolme koskea ja pisimmällä lasketaan kuusi koskea sekä reissataan merelle saakka. Upea tapa kokea Kymenlaakson luontoa.

    Erämys – Keisarin Kosket
    Kultaanranta 124
    46930 Kotka

  • 10. Valkealan puotimuseo

    Ihastuttava puotimuseo Valkealassa esittelee elävästi Suomen kauppatoimintaa eri aikakausilta. Museo on rakennettu alkuperäiseen kauppataloon ja on siksi aivan ainutlaatuinen nähtävyys Suomessa. Esillä on talon autenttista kauppakalustoa ja suomalaista kauppaesineistöä.

    Puotimuseon lisäksi samalla alueella on vanha käräjätalo, kesäteatteri ja Aittakahvila. Museossa on pysyvän näyttelyn lisäksi vaihtuvia kausinäyttelyitä. 

    Valkealan puotimuseo
    Vanhatie 22
    45370 Valkeala

  • Teksti: Charlotta Jaatinen

    Kuvat: Julia Kivelä, Cursor Oy; Cursos Oy; Harri Tarvainen, Cursor Oy

  • Sinua saattaisi kiinnostaa

    Maisema Suomesta

    Tilaa uutiskirje

    Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.