Suomalainen luonto lumoaa! Viisi upeaa luontokohdetta erilaisille retkeilijöille

Miltä kuulostaisi lipua kanootilla pitkin peilikirkasta kanjonijärveä, vaeltaa yöttömässä yössä läpi tuntureiden ja kurujen taikka astua laaksoon täynnä hehkuvina kukkivia alppiruusuja? Tässä viisi upeaa valloittavaa luontokohdetta, joista löytää omansa niin pikaista paussia kaupungin melskeeseen kaipaava kuin kovan luokan erämaavaeltajakin.

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty
Suomalainen luonto lumoaa! Viisi upeaa luontokohdetta erilaisille retkeilijöille
  • null

    1. Hossa – erämaan rauhaa rakastaville

    Suomussalmen Hossan kansallispuistossa pääsee lipumaan kanootilla pitkin peilikirkasta Julma-Ölkkyä, joka on Suomen suurin kanjonijärvi.

    Hieman Kuusamosta etelään Suomussalmella sijaitseva Suomi100 -juhlavuoden kansallispuisto Hossa Suomussalmella on Suomen uusin kansallispuisto, mutta Hossassa tulet kulkeneeksi samoja mystisiä reittejä kuin alueen ensimmäiset asukkaat peräti kymmenentuhatta vuotta sitten. Shamanismin historiaa voit lueskella vaikkapa Värikallion kalliomaalauksista. Merkittyjä reittejä on 90 kilometrin verran. Erämaan rauhaa rakastavalle maisemat ovat kaikkein upeimmat kanootista käsin.

    Uskomattoman retkeilijäpotretin sosiaaliseen mediaan saat esimerkiksi kannaksella kiemurtelevalta Muikkupurolta, Suomen suurimmalta kanjonijärveltä Julma-Ölkyltä, Kokalmuksen rannalta, läpi talven sulana pysyvältä Huosivirralta taikka pauhaavalta Lounatkoskelta.

    Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

    Lue myös: Kaikki Suomen kansallispuistot

  • null

    2. Paraisten ulkosaaristo – raikkaan merituulen ystävälle

    Paraisten kaupunkiin kuuluva Utö on Suomen eteläisin asuttu saari. Se on myös Suomen parhaimpia lintuharrastajan luontokohteita.

    Turun saariston viisi pittoreskia saarta – Berghamn, Nötö, Aspö, Jurmo ja Utö – ovat kuin toisesta maailmasta. Paraisiin kuuluvilla pikkuruisilla saarilla seisoo muutama torppa, mutta muuten maisemaa hallitsee henkeäsalpaava saaristoluonto. Matka saarille taittuu nopeasti yhteysalus M/S Eivorin kannella raikkaasta merituulesta nauttien. Yhteysalus lähtee Nauvon saaren Pärnäisistä kerran päivässä.

    Saarijoukosta Utö on varmasti tunnetuin. Suomen eteläisin asuttu saari tunnetaan luonnostaan, jota on kuvailtu Suomen kauneimmaksi. Jurmosta veikeän tekee pihapiireissä vapaana talsivat alpakat. Aspössa voit nauttia saaristokahvit kyläsataman vilskeessä.

    Lue myös: Rentoudu saaristomaisemissa – vieraile Paraisilla!

  • null

    3. Hetta-Pallas – vaeltajan valinta

    Hetta−Pallas -vaellusreitti on kaikkein koreimmillaan syksyllä ruskan aikaan.

    Länsi-Lapissa, Muonion ja Enontekiön kuntien alueilla sijaitseva Hetta−Pallas-vaellusreitti on 55 kilometrin pituinen ja himovaeltajan nappivalinta. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston sanoinkuvaamattoman kaunis reitti kulkee läpi tuntureiden ja kurujen. Korkeita puita ei tunturissa ole varjostamassa, joten vaeltaja voi kylpeä Lapin hehkuvassa auringossa. Talvella reitti vaihtuu mainioksi hiihtomaastoksi.

    Lue myös: Esittelyssä Lapin kansallispuistot

  • 4. Porkkalanniemi – kaupunkilaisen pakopaikka

    Porkkalanniemen eteläkärjestä Pampskatanin näköalapaikalta avautuvat uskomattomat saaristomaisemat.

    Porkkalanniemi on niemi Suomenlahden kapeimmassa kohdassa Kirkkonummella, vain tunnin päässä Helsingistä. Paikka tunnetaan monipuolisesta luonnostaan, sillä alueella voi kokea yhdellä retkellä niin saaristo-, meri-, kosteikko- kuin erämaamaisemankin. Porkkalanniemen virkistysaluekokonaisuuteen kuuluu myös Träskön ja Järvön saaret, matkaveneilijöiden ykkösetappi Stora Brändö sekä hylkypuisto. Sukellusalueella on mahdollisuus ihastella Porkkalanniemen edustalla merenpohjassa lepääviä hylkyjä, joita on tiettävästi ainakin 59.

  • Mustilan Arbretum

    5. Mustilan Arboretum – puutarhataiteilijalle

    Arboretum Mustilan puistometsässä kasvaa huimat 100 havupuulajia, noin 200 lehtipuulajia sekä satoja erilaisia pensaita ja perennoja.

    Arboretum Mustila Kouvolassa on Suomen vanhin ja suurin puulajipuisto ja yksi Pohjois-Euroopan merkittävimmistä arboretumeista. Ensimmäiset istutukset Mustilan kartanon Kotikunnaan mäelle tehtiin 1902. Nyt 120 hehtaarin puistometsässä kasvaa 100 havupuulajia, noin 200 lehtipuulajia sekä satoja erilaisia pensaita ja perennoja.

    Mustila tunnetaan atsaleoistaan sekä lumoavista havupuumetsiköistään, mutta varmasti kuuluisin arboretumin kohteista on Alppiruusulaakso, joka syntyi puutarhataiteen kokeilualueeksi.

    Lähde: Momondo

    Kuvat: Marjaana Tasala / Visit Finland, Sami Tuoriniemi / Visit Finland, Harri Tarvainen / Visit Finland, Mustilan Arboretum

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.